Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a  příliš bezhlavě
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a příliš bezhlavě

Doba bateriová: vše na baterky; příliš brzy a příliš bezhlavě

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 11. 2018 03:00 148

Seznam kapitol

1. Ekománie 2. Život na baterky 3. Kam s ní? 4. Elektrická zvířátka 5. Revoluční baterie! 6. Přijde den...

V neutuchající snaze být moderní a ekologičtí se chováme dost neefektivně a neekologicky. Povšimli jste si třeba, jak roste počet baterií, které používáte? Zatímco se radujeme nad vzestupem elektromobility a snižováním uhlíkové stopy, není výroba baterií moc ekologická – a těžba coltanu pomohla v Kongu zasponzorovat už několik místních válek.

Reklama

Pro moderní dobu je typické, že systematické řešení dlouhodobých problémů nahrazujeme velkými gesty a bojem s větrnými mlýny. EU se nově podařilo vyřešit další neproblém ve formě zákazu jednorázových plastů, kterými sice světové oceány zamořuje převážně Afrika a Asie – ale co už, půjdeme příkladem, protože jít příkladem je příkladné bez ohledu na reálný dosah takové regulace. Světu to nepomůže, nám to zkomplikuje život, ale ten dobrý pocit, ten dobrý pocit sama ze sebe – ten je k nezaplacení!

Autor: Martin Belam – https://www.flickr.com/photos/currybet/123889932/, CC BY-SA 2.0, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Autor: Martin Belam – https://www.flickr.com/photos/currybet/123889932/, CC BY-SA 2.0, Odkaz

To, co se naopak vyřešit nepodařilo, je rostoucí problém, který je důsledkem ekománie – neustále rostoucího množství baterií a problému co s nimi. Ekománie vedla už k několika velkým botám, jako byl například vzestup solárních baronů, kteří zaplavili naše pole solárními panely, jenž sice dodávají energii jenom někdy, zato však garantovaně výnosně.

Autor: Zákupák – Vlastní dílo, Volné dílo, Odkaz
i Zdroj: PCTuning.cz
Autor: Zákupák – Vlastní dílo, Volné dílo, Odkaz

Když jsme se pouštěli do solární spásy planety, neřešila se ekologie jejich výroby, neřešily se problémy s jejich likvidací a ani to, že se solární pole běžně ošetřují herbicidy, aby výnosné panely nezarostly vegetací – což je pro přírodu také jistě velmi prospěšné.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama