Domácí síťování: Disky do domácích serverů a NAS
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Disky do domácích serverů a NAS

Domácí síťování: Disky do domácích serverů a NAS | Kapitola 3

Petr Šaroun

Petr Šaroun

28. 6. 2018 03:00 49

Seznam kapitol

1. Pevné disky 2. Teplota disků 3. Statistiky poruchovosti 4. Produktová čísla 5. Představení disků
6. Seagate IronWolf Pro 7. Seagate Exos 8. WD Gold 9. Testy všech disků 10. Hlučnost, teplota, závěr

Pokud se poohlížíte po disku, který se nezalekne provozu 24/7, je tento článek právě pro vás. Nepůjde ani tak o test pevných disků, probereme problematiku kvalitních harddisků tak, abyste se v budoucnu lépe orientovali v tom, jaký disk vybrat pro požadovaný účel. Proč jsou disky pro firemní segment o tolik dražší a jaké mají výhody?

Reklama

Statistiky poruchovosti

Statistika tvrdí, že kdokoliv jedl chleba, umřel. Statistika také tvrdí, že hráči násilných her jsou agresivnější. Neřeší se, jestli je jistá míra bojovnosti dobrá, že František MouchySnězteSiMě, který hraje Zajíčka ušáčka, zobe tak silné prášky, že by to udělalo salát z celé 3.B. Statistika říká, že hráči násilných počítačových her jsou agresivnější. Logické vysvětlení by mohlo být, že agresivnější lidé si raději pustí Battlefield než Farmville nebo Solitare. Následkem agresivity (bojovnosti) je záliba v Battlefildu. Nikoliv, že následkem Battlefieldu je vyšší bojovnost. Kdyby to tak bylo, stačilo by třasořiťku posadit k Battlefieldu a vstal by už jako brutální surovník.

Statistiky zveřejňuje například Backblaze. Mám vůči všem těmto firmám řadu výhrad, přesto jsou tyto statistiky snadno dostupné a provedené nad poměrně velkým počtem disků, proto jim lidé často bezmezně věří.

Statistika za Q1 2018 je zde.

Statistika poruchovosti disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Statistika poruchovosti disků

Vidíte tu hodnotu u Seagate? ST400DM000 selhává ve 2,3 % případů!!! Co nám to říká? Nic. Jednak ST400DM000 je disk DM, což jak se v příští kapitole dozvíte, je naprosto obyčejný desktopový disk a jednak není jasné, jak vlastně sloužil, má sloužit 8 hodin denně, 5 dní v týdnu a zátěží do 20 %. Co jestli ho týrali provozem 24/7 v intenzivní zátěži. Jestli ho týrali 24/7 pod zátěží, pak je to neuvěřitelně skvělý výsledek.

Statistika poruchovosti disků
i Zdroj: PCTuning.cz
Statistika poruchovosti disků

Tady to vypadá, že bych se měl bát disků WD, jedná se o model EFRX, což je 3.5"/NAS/5400RPM/SATA. To už je disk, který by měl vydržet provoz 24/7 po dobu 3 let, ve kterém roce provozu se projevily závady? Dodrželi maximální objem dat, která má disk ročně přenést?

Nepopírám, že některé série disků mohou být horší než jiné. Jen ze statistik nedělejme unáhlené závěry. A ano vím, že tohle moje tvrzení je opakem názoru jiných autorů PCT. Udělejte si svůj vlastní názor.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama