Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch

Domácí síťování: Firemní i domácí 10Gbps switch | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

10. 6. 2019 03:00 51

Seznam kapitol

1. 10 Gbps switch MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN 2. MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN 3. Přidáváme 1 GbE porty (moc důležité) 4. ASUS XG-C100F a propojení SFP+ do SFP+ 5. Mellanox ve Windows 6. ASUS XG-C100C s konektorem RJ45
7. Propojení SFP -> SFP pomocí světlovodného vlákna 8. Bazarové SFP+ – 10 Gbit na modulech za 250 korun 9. Prohlídka systémů SwOS 10. Informace o stavu sítě 11. Přepnutí na SwOS 12. Závěr

Rychlý 10Gbps switch s geniálně snadnou konfigurací, chlapáckým hliníkovým provedením, od dobrého výrobce, pěkně udělaný, tichý, s možností rozšiřování, a přitom docela levný? Tak přesně to je MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN s novým operačním systémem SwOS. A někoho potěší i licence L5 RouterOS.

Reklama

Mellanox ve Windows

Řada lidí ráda sáhne po levných kartách Mellanox, o kterých jsme si povídali minule. Bazarové kousky vychází okolo 600 korun, opět viz minulý díl. Dnes se k nim vrátíme, konkrétně k jejich použití pod Windows.

Tyhle karty jsou důležité kvůli ceně. MIKROTIK CRS305-1G-4S+IN, tyto dvě síťové karty a dva propojovací kabely vás vyjdou zhruba stejně, jako holý ASUS XG-U2008, kdy Mikrotik je o třídu lepší zařízení.

Mellanox Connect X ve slotu
i Zdroj: PCTuning.cz
Mellanox Connect X ve slotu

Zopakuji, že karty používají SFP/SFP+ moduly (stejně jako switch) a navzájem je propojíte třeba kabelem.

SFP/SFP+
i Zdroj: PCTuning.cz
SFP/SFP+

Karty nemají rády vedro, v horku je nesmíte zavřít do skříně, ve které pořádně neproudí vzduch. Upečete je. A dále, kartám je vhodné aktualizovat ovladač i firmware. Pokud to neuděláte, karta buď vůbec nepoběží, nebo si bude takhle nadávat do logu událostí (hlavně kvůli ovladači).

Chybové hlášky způsobené starším firmware
i Zdroj: PCTuning.cz
Chybové hlášky způsobené starším firmware

Po aktualizaci firmware a ovladače je to lepší. Pravda, karta pořád brblá jako stará domovnice, ostatně tyhle karty už nejsou žádné mladice, ale dělá svojí práci, tak co.

Instalace ovladače od Mellanoxu je snadná, instalátor udělá vše za vás. Pak můžete ověřit verzi firmware.

Mellanox Connect X
i Zdroj: PCTuning.cz
Mellanox Connect X

Tady je relativně nový, verze 2.9.1000. Pro karty MNPA19-XTR je nejnovější firmware zřejmě 2.9.1200. Kopie firmware a rady ohledně update nejdete i zde a ještě podrobný návod.

Karta může dosáhnout plné rychlosti 10 Gbps, ostatně tento test probíhal právě na ní.

Test rychlosti
i Zdroj: PCTuning.cz
Test rychlosti

Pokud karta nevykazuje dostatečný výkon, můžete jí mít ve slotu s nedostatečným počtem PCIe linek, nebo je špatně nastavená ve Windows. V ovladači, záložka Performance, můžete zkusit přepnou režim, případně na záložce „Upřesnit“. Kdybych začal vysvětlovat jednotlivá nastavení, vydalo by to na další článek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama