Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel

Domácí síťování: FreeNAS s 10 GbE a SAN s Fibre Channel | Kapitola 4

Petr Šaroun

Petr Šaroun

5. 6. 2019 03:00 53

Seznam kapitol

1. FreeNAS 2 2. Zajímavosti 3. Síť 10 GbE 4. Fibre Channel (tedy FC) 5. Nákup vybavení pro FC (všechno do 500 korun)
6. Oživení FC adaptérů 7. Konfigurace FC ve FreeNAS 8. Virtualizace (Windows) 9. Virtualizace OpenWrt 10. Závěr

Do našeho FreeNAS přidáme 10 GbE síťovku, nakoukneme do světa SAN (sítí pro ukládání dat) s technologií Fibre Channel, kterou si na FreeNAS můžete zkusit. Zmíníme pár vychytávek (jak na FC obnovit zbořené Windows za 15 sekund), pustíme virtuální počítač s Windows 10, které přesuneme do fyzického PC a skončíme u OpenWrt.

Reklama

Fibre Channel (tedy FC)

Proč psát o Fibre Channel? Na FreeNAS si lze FC jednoduše zkoušet. Minimálně úvod stojí za přečtení.

FC si představte jako SATA kabel. Vezmeme počítač bez disků, bez flash paměti, pouze s FC adaptérem. V NAS si určíte disk, který se má „přenášet“ a on se přenese. Ve druhém počítači bude vidět, jako by tam skutečně byl, můžete nainstalovat i běžné Windows 10. Není to připojení k internetu, je to disková síť (SAN).

Kolik stojí bazarový adaptér? 150,- Kč Jak je to rychlé? 4 Gb FC až 400 MB/s. Omezení? Připojení disků.

Upřímně, už delší dobu nad FC vítězí iSCSI, ale Fibre Channel asociace (FCIA) má odvážné plány do budoucna, počítají s rychlostí přes 1TB za sekundu, 1TB SSD zkopírované za jednu sekundu.

Síťové karty lze propojit napřímo bez switche. FC adaptéry také. Pozor, nevytváříme běžnou síť, ale virtuálně mapujeme disky. Karty se navzájem propojí, na jedné straně je FreeNAS a v druhém PC se zpřístupní disk.

FC adaptéry - přímé propojení
i Zdroj: PCTuning.cz
FC adaptéry - přímé propojení

Nejprve si ukážeme, co to umí

Záleží jen na nás, jak si disk poskládáme. Na FreeNAS sestavíme Pool, který může (nemusí) být z hromady disků a na něm se vytváří Zvol. (Viz minulý díl.) Můžete připojit i konkrétní fyzický disk (pak není v Poolu).

V počítači na následujícím obrázku jsou Windows 10 a přitom tam není disk, pouze FC adaptér, disk je ve FreeNAS. Jsou tam obyčejné Windows 10 a nepoznali byste, že běží na FC. Jen podle správce zařízení.

Windows 10 na FC
i Zdroj: PCTuning.cz
Windows 10 na FC

I na FreeNASu vypadá definice Zvol poměrně nudně a nezajímavě.

Vytvoření „snímku“ disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Vytvoření „snímku“ disku

Zkusím volbu Create Snapshoot – pro vytvoření snímku disku. Tím jsem si zaznamenal aktuální stav, vyfotil disk. A teď si nainstaluji deset cracků a tři viry, až zbořím Windows. Problém? Ne, proč? Měl by být?

Mám snímek disku, stačí provést Rollback. (Vypnu službu iSCSI, provedu RollBack a zase jí zapnu.)

Rollback disku (vrácení původního stavu)
i Zdroj: PCTuning.cz
Rollback disku (vrácení původního stavu)

A jsem zase zpátky ve hře, systém mám během patnácti sekund ve stavu, ve kterém byl při pořízení snímku. Už vám někdy nějaká aktualizace poškodila Windows? Jak dlouho to trvalo vrátit do funkčního stavu? Patnáct sekund?

Uvidíte výhody sítí SAN. Můžete si vytvořit snímek disku (snapshoot), ten připojit do testovacího serveru, zkusit nainstalovat aktualizace nebo program a uvidíte, jestli to dopadne dobře, jestli to nezhavaruje. A až budete daný úkon provádět, když se přesto něco nepovede, vrátíte se do nějakého z předchozích stavů.

Tohle používají například školy, knihovny a kavárny. Odejdete a systém se vrátí do původního stavu.

Další nápady

Na FreeNAS si složíte Pool, řekněme 8 TB. Vytvoříte 3TB Zvol a přes FC připojíte do PC startujícího z vlastního SSD, FC zvládne rychlost až 400 MB/s. Zbytek (5 TB) se sdílí do sítě běžnou rychlostí 115 MB/s.

FC nemusí používat jen Zvol, může použít i fyzický disk, jen se vybere jiný typ targetu. Můžete vzít stávající PC, do běžícího systému doinstalujete ovladač (tento je pro QLE2460), vyjmete disk, vložíte do FreeNAS a můžete z něj startovat. Nebo to PC nastartovat i ve virtuálu. To všechno chce trochu štěstí a umu, ale jde to.

Měl by fungovat i trik s Acronis True Image 2019, vložíte FC adaptér (HBA), nastartuje Acronish z FC HBA a můžete zálohovat přes FC. Nepotřebujete spouštěcí flashdisk ani úložiště. Rychlejší než záloha přes síť!

Pak mě napadá třeba:

  • Při startu počítače si vyberete, jaký disk se má připojit a podle toho se připojí Windows 10, Linux, W7.
  • Výborný počítač na testy, nemusíte se bát zavirování (doporučuji počítač bez UEFI, které lze napadnout).
  • Vývojářský počítač, kdy potřebuji mít snímky disku, protože poškozené prostředí stojí velké peníze.
  • Malý vývojový server, u kterého potřebuji mít možnost záloh a rollbacku, což je blíž původnímu použití.

Jen to hračka hodně vzdálená možnostem skutečných FC/FCoE/iSCSI sítí. Ale naučíte se základy SAN.

Jak je to rychlé? (Testováno bez SSD cache.)

Testy
i Zdroj: PCTuning.cz
Testy

Rychlost 394 MB/s je zhruba strop FC 4 Gb, zhruba trojnásobek toho, co zvládne gigabitová síť. S lepším diskem bychom se podívali až k hranici FC. Pokud potřebujete maximum, použijte NVME SSD a 10Gbps síť.

Doplním, že FC Switch nezbytně nepotřebujete, jsou i víceportové adaptéry a karet můžete použít víc. Jenom to postupně ztrácí eleganci, jako byste pro každý jeden počítač natahovali od serveru extra kabel.

Instalace Windows 10 na FC

Na disk připojený přes FC můžete instalovat Windows 10, ale instalace nedoběhne, má špatný ovladač pro náš Qlogic FC HBA. Máte odvahu? Můžete ovladač natvrdo přidat do instalace Windows 10. Nemáte odvahu? Můžete nainstalovat Windows 7, 8 nebo 8.1, tyto systémy si o ovladač řeknou a v hotovém systému spustíte upgrade na Windows 10. Řešení je celá řada, pro začátečníky je nejsnazší upgrade z nižší verze Windows.

Tento ovladač je sice původně pro Windows Server 2008 R2, ale funguje i s aktuální verzí Windows 10. Ovladač je dobré rozbalit a nahrát na instalační flashdisk Windows 7/8.1, bude potřeba při instalaci.

Možnost přidat ovladač
i Zdroj: PCTuning.cz
Možnost přidat ovladač

Problémů se může objevit víc, některé základní desky nepodporují UEFI start z FC adaptéru. Zmíněné Windows 10 se nainstalují a začnou padat na chybu „Inaccessible boot device“. Pro testování Fibre Channel se víc hodí Windows 7/8, ale po překonání problému s ovladačem jsou Windows 10 možná lepší volba.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama