Domácí síťování: Virtuální počítač na vašem NAS
i Zdroj: PCTuning.cz
Sítě a Internet Článek Domácí síťování: Virtuální počítač na vašem NAS

Domácí síťování: Virtuální počítač na vašem NAS | Kapitola 5

Petr Šaroun

Petr Šaroun

9. 10. 2018 08:00 49

Seznam kapitol

1. NAS a Virtualizace 2. Pohled dovnitř 3. Připravujeme virtualizaci 4. Vytvoření virtuálního počítače
5. Základy ovládání 6. Používáme nový virtuální počítač 7. Zkušenosti 8. Výkon a hodnocení

Dnes si vyzkoušíme Synology DiskStation DS918+. Nové verze NAS umožňují i běh virtuálních počítačů. Podíváme na to, jak vám může virtualizace sloužit a proč se s virtualizací naučit pracovat. Mimo jiné si připojíme plochu našeho virtuálního počítače s Windows 10 do tabletu s Androidem a naznačíme si i další možnosti použití.

Reklama

Základy ovládání

Menu je přehledné, za pár minut vše pochopíte.

Tlačítko "Vytvořit" vytváří nové virtuální počítače. Tlačítko "Upravit" mění vlastnosti virtuálního počítače, některá nastavení jsou dostupná jen pokud je počítač vypnutý a jiná lze nastavit jen při vytváření virtuálního PC. Tlačítko "Připojit" vás připojí do konzole virtuálního PC, to je moc důležité.

Menu virtuálních počítačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Menu virtuálních počítačů

Stisknu "Připojit" a přepnu se do konzole virtuální počítače. Konzole se otevře v novém okně prohlížeče.

Konzole virtuálního počítače
i Zdroj: PCTuning.cz
Konzole virtuálního počítače

Tady na mě už čeká spuštěná instalace Windows 10, ovládací prvky jsou na boku úplně vlevo.

Rozšířené možnosti konzole
i Zdroj: PCTuning.cz
Rozšířené možnosti konzole

Tlačítka slouží k posílání stisků některých kláves do virtuálního počítače, třeba CTRL+ALT+DEL nebo ESC. Konzole se brzy zbavíme, jen co doběhne instalace.

Po dokončení instalace ve vlastnostech počítače, uvnitř menu "Vzdálený přístup", povolte "Umožnit vzdálené připojení k tomuto počítači" a zjistěte si jeho IP adresu. (Jen v edicích Windows PRO.)

Povolení vzdálené plochy
i Zdroj: PCTuning.cz
Povolení vzdálené plochy

O vzdálené ploše jsme si také už říkali, daný účet musí mít nastavené komplexní heslo (Jedno velké písmeno, číslo, celkem cca 8 znaků.) a potřebujete licenci Windows 10 Pro. Licence Windows Pro pořídíte levně na Aukru, ale pozor na pochybné prodejce! Použitá, přesto legální licence, může stát 200 Kč i 2000 Kč, cena není rozhodující. Radím nakupovat použité licence od těch, kteří vám dají doklad vystavený v ČR, žádné doklady z Anglie nebo Hongkongu. Podvodnou licenci možná také aktivujete, přesto nemusí být úplně legální.

Systém nainstalujte BEZ licenčního čísla, vše si nejprve vyzkoušejte a Windows zalicencujte, až budete vědět, že vše funguje, jak má.

Nezapomeňte do počítače doinstalovat ovladače/utility od Synology (to druhé připojené CD), optimalizují ovladače a celkově zrychlují celý systém.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama