Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy: podzim 2016
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy: podzim 2016

Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy: podzim 2016

Petr Kupský

Petr Kupský

27. 9. 2016 03:00 56

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Hardwarové novinky 3. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – Intel 4. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč – AMD 5. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – Intel
6. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč – AMD 7. Střední třída okolo 22 000 Kč – Intel 8. Střední třída okolo 22 000 Kč – AMD 9. Periferie

Po takřka půlroční pauze přinášíme aktuální přehled doporučených herních počítačových sestav v několika cenových kategoriích. Výběr komponent byl významně ovlivněn novou generací grafických karet obou hlavních výrobců AMD a nVidia, jejichž uvedení přímo rozbouřilo dosud poklidné vody na trhu ve všech cenových a výkonnostních kategoriích.

Reklama

Úvod

Možná se ptáte, kam že se poděl letní díl našeho pravidelného čtvrtletního přehledu herních počítačových sestav. Jak jsme avizovali v dosud posledním jarním přehledu počítačových sestav, který byl publikován v polovině dubna, měl letní přehled počítačových sestav vyjít někdy na přelomu června a července 2016. Práce na přípravě článku sice započaly podle plánu tak, aby mohl být vydán začátkem léta, ale nakonec jsme se rozhodli vydání pozdržet.

Důvodem byla bouřlivá situace na trhu s grafickými kartami, kdy oba výrobci AMD i Nvidia vypustili do světa nové generace svých grafických čipů postavených na zbrusu novém výrobním procesu. A nové grafické karty se začaly prodávat všeobecně za vyšší ceny, než se očekávalo. S tím doznaly slev i starší modely. Ani samotní výrobci neměli ani u nových karet moc jasno, za kolik je prodávat, ceny modelů postavených na stejném grafickém jádře se mezi jednotlivými výrobci výrazně lišily. Nešlo jen o obvyklé rozdíly v řádu stokorun, ale výjimkou nebyl ani rozdíl ve výši dvou tisíc. Dlužno dodat, že ničím neopodstatněný. Doufali jsme, že tato situace nebude mít dlouhého trvání, ale mýlili jsme se. Někde si cena sedla, některé špičkové modely s přestřelenou cenou v cenících zůstávají i nadále. Naštěstí se objevily i levnější modely. Oproti některým kartám třeba nejsou tak tiché, ale jiným dražším modelům se zase vyrovnají, nebo je i předčí.

Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy: podzim 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby toho nebylo málo, tak prodejci se někdy až nepochopitelným způsobem snažili vyprodat zásoby grafických karet předchozích generací. Bylo to jako na houpačce. Jeden den se prodávalo za výrazné slevy, ale další den ceny opět vzrostly. Taková GTX 980 Ti se v jednu chvíli prodávala za takřka poloviční cenu a byla to velmi zajímavá nabídka. Ovšem po vyprodání aktuálních zásob zůstaly na skladech jen nezlevněné karty a cena vyskočila i o několik tisíc korun.

Další komplikací byla všeobecně špatná dostupnost grafických karet nové generace. Počáteční dodávky se vyprodaly prakticky ihned po uvedení na trh. Největší zájem byl pochopitelně o nejlevnější modely, u kterých pak byla v cenících prodejců dlouho informace o jejich nedostupnosti a nepotvrzeném termínu dodání. Nedočkaví zájemci o nové grafické karty dokonce kupovali i nesmyslně předražené modely, takže prodejci nebyli vůbec tlačeni ke konsolidaci cen. Atraktivní 4GB varianty Radeonů RX 480 byl avizované už při uvedení, ale do obchodů se ve větší míře dostaly až ke konci prázdnin.

Za takové situace bylo sestavení doporučených sestav v nějakých cenových kategoriích velmi těžké. Případné použití aktuálně výhodné výprodejové grafiky předchozí generace neustále hýbalo celkovou cenou sestavy a navíc se některé modely mezitím již nadobro vyprodaly. U grafických karet nové generace jsme si zase nemohli být jisti, zda se nedostatkový model bude prodáván za avizovanou cenu, což se nakonec u některých žádaných modelů potvrdilo zdražením. A tak jsme čekali, až se situace na trhu stabilizuje, aby náš přehled doporučených sestav byl po vydání alespoň chvíli aktuální a vynaložené úsilí při tvorbě článku nepřišlo nazmar.

Ani v tuto chvíli nemůžeme bohužel konstatovat, že situace na trhu grafických karet je již zcela stabilní. Dostupnost cenově nejvýhodnějších modelů je stále omezená, nicméně větší modelová nabídka nám nabízí vhodné alternativy. Je předpoklad, že současné ceny se již nebudou významně zvedat a že se spíše dočkáme jejich postupného poklesu. Sestavy navržené v tomto přehledu by tedy v budoucnu neměly překročit nastavené cenové limity.

Doporučené herní PC sestavy nižší a střední třídy: podzim 2016
i Zdroj: PCTuning.cz

Podzimní přehled počítačových sestav opět navazuje na předchozí koncepci. Novinkou jsou tabulky s vybranými technickými parametry v popisu jednotlivých komponent. Snad vám pomohou v rychlé orientaci při porovnání vhodných alternativ.

Další změnou je částečné zúžení variant některých doporučených doplňků k základním sestavám. Například ve všech kategoriích sestav nově doporučujeme jen jeden poměrně levný model myši a klávesnice. Pro nenáročné uživatele může být tento základní model dostačující i v kombinaci s počítačovou sestavou vyšší kategorie. Výběr myši a klávesnice je silně individuální záležitostí, takže každý si měl z nabídky trhu vybrat sám podle svých priorit. Nadále budeme v rámci doplňků doporučovat několik modelů monitorů různých cenových kategorií a nově rozšíříme balík potřebných doplňků o pár reproduktorových sestav, a to doslova.

Dražší sestavy v samostatném článku

Již tradičně si představíme několik sestav rozdělených do samostatných kategorií stanovených podle celkové pořizovací ceny základní sestavy bez operačního systému a periferií. Začneme výchozí kategorií s cenou okolo 12 000 Kč, u které se ještě v příslušné kapitole zamyslíme nad jejím smyslem a skončíme nejvyšší kategorií s částkou výrazně nad 40 000 Kč.

S ohledem na to, jak postupně bobtnal rozsah článku, zhoršovala se jeho přehlednost, stravitelnost a pochopitelně i pracnost, jsme se rozhodli rozdělit jej podle ceny do dvou samostatných částí, které vydáme v krátkém časovém odstupu několika dní. V první části se podíváme na kategorie počítačových sestav v cenových hladinách 12, 16 a 22 tisíc korun, tedy sestavy od nejnižší třídy do třídy střední. Ve druhém díle navážeme sestavami v hladinách 28, 34 a 40 tisíc korun, tedy vyššími a nejvyššími třídami (kategoriemi).

Kromě dvou nejvyšších kategorií si vždy představíme varianty sestav na procesorových základech Intel a AMD. Do těch nejvyšších kategorií se procesor AMD dosud nedostal, neboť je poměrně levný a jeho výkon není pro nejvýkonnější grafické karty současnosti dostačující. Doufáme, že situace se příští rok, současně s příchodem procesoru Zen, změní. Nově mají platformy obou výrobců procesorů kvůli přehlednosti článku své samotné kapitoly.

Doporučené sestavy budou i nadále rozděleny na levnější a dražší varianty v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou. Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde nebyla tím rozhodujícím kritériem. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita o něco výkonnější grafická karta.

U doporučených grafických karet bude v tabulce pro srovnání uveden jejich přibližný výkon v pěti populárních hrách. Výkon byl změřen u obdobného modelu grafické karty na testovací sestavě se šestijádrovým procesorem Intel i7, a proto je označen pouze jako orientační. Oproti minulým přehledům došlo k obměně portfolia her, ve kterých je výkon grafických karet porovnáván. Nově můžeme posoudit, jak si grafická karta vede ve dvou novějších titulech pod DX11, ve dvou titulech pod nejnovějším DX12 a také v jednom titulu využívajícím API Vulcan. Orientačně bude možné posoudit, jestli je grafická karta vhodná spíše pro starší herní tituly využívající DX11, nebo bude perspektivní volbou do budoucna a pro nová API, která staré DX11 postupně nahradí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama