Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018

Petr Kupský

Petr Kupský

29. 5. 2018 08:00 37

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – Intel 3. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – Intel: RAM, disky... 4. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – AMD 5. Vyšší třída okolo 28 000 Kč – AMD: RAM, disky... 6. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – Intel 7. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – Intel: RAM, disky... 8. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – AMD
9. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč – AMD: RAM, disky... 10. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel 11. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – Intel: RAM, disky... 12. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD 13. Nejvyšší třída nad 40 000 Kč – AMD: RAM, disky... 14. Periferie 15. Kvalita zvuku integrovaného kodeku 16. Závěr

Letošní jaro pomalu spěje do svého konce a my za vámi spěcháme s dalším dílem pravidelného přehledu herních počítačových sestav vyšší třídy. Trh s komponenty se pomalu vzpamatovává z následků nedávné honby za virtuálními měnami, takže zase máme z čeho vybírat. Budiž vám tento přehled během výběru komponent inspirací.

Reklama

Úvod

V polovině května jsme vám v prvním díle tradičního jarního přehledu počítačových sestav představili návrhy herních počítačových sestav nižší a střední třídy v cenové kategorii do 22 000 Kč. V tomto druhém díle se zaměříme na počítačové sestavy vyšší třídy, rozdělené do tří cenových kategorií. Navážeme kategorií s cenou okolo 28 000 Kč a skončíme nejvyšší kategorií s částkou nad 40 000 Kč.

Náš přehled herních počítačových sestav vyšší třídy přichází po půlroční pauze, způsobené kolapsem trhu s počítačovými komponenty, zejména pak s grafickými kartami. Ten způsobila druhá vlna bezprecedentního zájmu o těžbu virtuálních kryptoměn, k čemuž se s výhodou hromadně používaly právě grafické karty. Z trhu postupně zmizely všechny výkonné řady grafických karet mimo ty zcela nejslabší. Za této situace nebylo prakticky možné rozumnou herní sestavu poskládat.

Situace se ale poslední dobou začala zklidňovat a momentálně jsou dříve nedostatkové komponenty opět k dispozici. Nepříjemné je pouze to, že pokles cen komponent, razantně zvýšených v období jejich nedostatku, probíhá jen pozvolna a stále negativně ovlivňuje výběr.

V rámci prvního dílu jarního přehledu herních počítačových sestav jsme poprvé využili druhou generaci desktopových procesorů Ryzen a v tomto navazujícím díle tomu nebude jinak. Modely Ryzen 7 2700X a 2700 mají osm procesorových jader a 16 vláken, Ryzen 5 2600X a 2600 potom šest jader a 12 vláken. Kromě vyšších taktů podporují nové technologie Precision Boost 2 a Extended Frequency Range 2 (XFR2). Ke všem modelům je přibalen některý chladič AMD z řady Wraith.

Kromě procesorů byla nabídka trhu obohacena o širokou škálu základních desek postavených na nových čipových sadách. Konečně jsme se dočkali levnějších čipových sad pro procesory Intel 8. generace, konkrétně H370 Express, B360 Express a H310 Express. Zajímavostí nových čipových sad je například integrovaná podpora standardu Wi-Fi AC.

Zároveň s druhou generací procesorů Ryzen se na trhu objevily i nové základní desky s čipovou sadou AMD X470, které využijí nové funkce procesorů a navíc přináší novou technologii StoreMI pro lepší využití kombinace SSD a plotnového pevného disku. Zaváděcí ceny nejsou zrovna nízké, přesto si některé z těchto desek v našem přehledu představíme.

V oblasti grafických karet jsme po jejich absolutním nedostatku vůbec rádi, že na trh se vrátily alespoň ty modely, které tam byly před půl rokem. Za této situace se nelze divit, že jsme se nedočkali žádných novinek, i když jsou aktuální generace grafik obou dominantních výrobců už pomalu ve výslužbě. Jasně se ukázalo, že pokud není na trhu konkurenční tlak, snaha o pokrok se zastavuje.

Částečně spokojeni mohou být příznivci grafických karet AMD, kteří se po nekonečném čekání dostanou k nereferenčním modelům Radeon RX Vega 56 a Vega 64. Modely od Sapphire jsou docela povedené a představíme si je i v našem přehledu. Spokojenost však kazí aktuálně velmi vysoké ceny těchto grafických karet z doby jejich nedostatku, které budou muset v každém případě jít co nejdříve dolů.

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz

Požadujte kvalitní zvuk

Tradičně se ve druhém díle přehledu herních počítačových sestav zabýváme problematikou kvality integrovaného zvukového čipu a souvisejících zvukových obvodů základních desek. V samostatné kapitole těsně před závěrem najdeme vybrané výsledky testů zvukových obvodů mnoha základních desek, které dlouhodobě provádí webový magazín Hardware.Info (http://hardware.info/), přehledně seřazené podle naměřených hodnot. Nově jsem tabulky doplnil o nejnovější modely základních desek s čipovými sadami Intel H310, B360, H370 a X470.

Stále se podivuji nad tím, jak malá pozornost zákazníků je věnována kvalitě zvukových částí základních desek. Vždyť zvuk je také významnou složkou vjemu, který se podílí na celkovém herním zážitku. Jinak si nedovedu představit, jak se výrobcům základních desek stále daří prodávat relativně drahé modely, u nichž jsou použity méně kvalitní, takřka prehistorické zvukové čipy (kodeky). Nebo jak lépe označit sedm let starý Realtek ALC892, nebo dokonce deset let starý Realtek ALC887?

Dalo by se to pochopit v případě použití u nejlevnějších verzí základních desek, ale rozhodně ne u modelů za čtyři tisíce a více. Schválně se podívejte, jaké tristní hodnoty byly naměřeny například u nejnovějšího modelu ASUS TUF X470-Plus Gaming.

Naproti tomu aktuálně nejvyšší příčku v tabulce měření kvality zvuku nově zaujala základní deska MSI B360 Gaming Pro Carbon, za kterou dáme pouhé tři tisícovky. Nezbývá, než se ptát, proč to někde jde a jinde ne?

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz

Co zaznělo v diskuzi

V rámci diskuze pod prvním dílem jarního přehledu jsme si vyměnili názory na optimální kapacitu operační paměti a s tím související kapacitu jednotlivých paměťových modulů. Šlo hlavně o to, zda by se v rámci návrhů sestav neměly raději používat paměťové moduly s kapacitou 16 GB, oproti dvojici 8GB modulů.

Většina základních desek, používaných v rámci herních sestav, disponuje čtveřicí paměťových slotů, po jejichž osazení 16GB moduly získáme maximální možnou kapacitu 64 GB RAM. Pokud je tedy osadíme dvojici 8GB modulů, zůstanou nám volné dva sloty, po jejichž zaplnění můžeme později získat celkovou kapacitu pouze 48 GB RAM. Je to problém?

Doporučené herní PC sestavy vyšší třídy: jaro 2018
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem toho názoru, že pro čistě herní sestavu je v současnosti optimální velikost 16 GB RAM. V případě osazení dvojice 8GB modulů nám stále zůstává dostatečná rezerva, abychom byli později schopni kapacitu zvýšit na 32 GB, nebo dokonce na 48 GB bez toho, abychom se museli původně osazených 8GB modulů zbavovat. Tato rezerva bude zřejmě ještě dlouhou dobu dostatečná na to, abychom nebyli během hraní kapacitou RAM omezováni. Ale co když se začneme zabývat i jinou činností?

Potom může být výhradní použití 16GB paměťových modulů namístě. Náročné na kapacitu paměti mohou být například 3D modelovací aplikace, kdy ani konstrukční možnosti základních desek nestačí na jejich uspokojení. Pokud připustíme možnost, že bychom k takovému účelu mohli sestavu v budoucnu využít, bude pro nás vhodnější o 16GB modulech uvažovat. Pak budeme raději instalovat jediný 16GB modul, místo dvojice 8GB modulů, i za cenu nevyužití dvoukanálového přístupu paměťového řadiče. Na celkovém výkonu sestavy se to nijak výrazně neprojeví.

Stále stejná koncepce

Co se týče koncepce tohoto dílu přehledu herních počítačových sestav vyšší třídy, budou doporučené sestavy i nadále rozděleny na levnější a dražší varianty v každé z cenových kategorií. Levnější varianta A bude navržena tak, aby se výrazně neodchýlila od stanoveného limitu v dané kategorii. V této variantě bude upřesněno dosažení maximálního herního výkonu na úkor výbavy. Cílem rozhodně nebyla úspora nákladů za cenu použití komponent s pochybnou kvalitou.

Dražší varianta B se bude pořizovací cenou pohybovat někde v intervalu mezi limity jednotlivých kategorií. Cena zde nebyla tím rozhodujícím kritériem. Cílem bylo dosažení maximálního herního výkonu a současně optimální výbavy. Rozdíly mezi variantami A a B budou například v použití lépe vybavených základních desek, větší kapacity RAM a disků, luxusnějších verzí grafických karet a luxusnějších skříní. V některých případech bude u dražší sestavy použita výkonnější grafická karta.

Nyní se již pojďme podívat, jak vypadají jarní herní sestavy vyšší třídy. Ceny byly aktualizovány na konci 21. týdne a mohou se již mírně lišit. Ke zjištění aktuální ceny slouží odkazy u jednotlivých položek, ukryté pod tlačítkem s ikonou nákupního košíku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama