Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014

Doporučené PC sestavy pro hráče – zima 2014 | Kapitola 8

Petr Kupský

Petr Kupský

8. 12. 2014 08:00 39

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Nejnižší třída okolo 12 000 Kč 3. Nižší střední třída okolo 16 000 Kč 4. Střední třída okolo 22 000 Kč
5. Vyšší třída okolo 28 000 Kč 6. Nejvyšší třída okolo 34 000 Kč 7. High End nad 40 000 Kč 8. Závěr

Blíži se konec roku a doba vánoční, se kterou je spojeno shánění dárků, či následné utrácení darů finančních. Pokud zamýšlíte letos pořídit svému dítku nebo sobě novou počítačovou sestavu, nebo jen potřebujete vylepšit tu stávající, může vám být inspirací náš návrh čistě herních počítačových sestav od levných až po luxusní.

Reklama

Závěr

Cílem tohoto článku bylo představení sestav, které ve stanovených kategoriích nabídnou maximální herní výkon a optimální užitné vlastnosti, pokud možno bez nutnosti dalších investic. Přestože byly vybírány spíše levnější komponenty z celého spektra nabídky, nemělo to dopad na výsledný herní výkon ani na kvalitu sestavy.

Snažil jsem se vyhnout tomu, aby byla použita silná a drahá grafická karta vysloveně na úkor kvality, výbavy a funkce ostatních komponent, jak je tomu u některých hotových sestav. Nejčastějším trikem jak ušetřit bývá malý objem operační paměti, malá kapacita pevného disku, napájecí zdroj pochybné kvality a nekvalitní skříň. Taková herní sestava možná bude fungovat a v daném cenovém limitu bude snad i podávat nejvyšší herní výkon.

Jenže to může být na úkor užitné hodnoty sestavy, kdy malý objem operační paměti, nebo malá kapacita pevného disku brzy dojde a další investice budou nevyhnutelné, na úkor provozních vlastností, kdy levné zdroje a skříně budou znamenat vyšší spotřebu a hlučnost i na úkor životnosti, kdy například závada na nekvalitním zdroji může díky nepřítomnosti ochranných obvodů zničit mnohem dražší komponenty sestavy, případně způsobit mnohem bolestivější ztrátu dat.

Při výběru sestavy je také nutné zohlednit její další možné využití a tomu přizpůsobit svou volbu. Některé aplikace využívají výpočetní výkon všech dostupných výpočetních vláken procesoru, takže se vyplatí investovat do vícejádrového procesoru. Jiné aplikace mohou využít akceleraci pomocí GPU, přičemž grafické karty s různými jádry v nich podávají rozdílný výkon, takže volba té výkonnější bude rozhodně lepší.

Podobně musíme je třeba uvážit výběr a velikost SSD a HDD. Pokud jste co do spotřeby místa náročnější, pořizujte rovnou disky s vyšší kapacitou. Není nic horšího, než postupné doplňování disků „malých“ 2TB disků, které zabírají prostor ve skříni a zvyšují spotřebu a hluk sestavy.

Před objednáním sestavy si prověřte ceny vybraných komponent ve více obchodech. Dá se tím obvykle pár stovek ušetřit. Ceny se neustále mění a často se dá narazit na nějakou zvýhodněnou nabídku. Při volbě prodejce se zajímejte o zkušenosti ostatních kupujících, zejména s přístupem k zákazníkovi v případě reklamace. Pro někoho může být zajímavá nabídka prodejce na sestavení a oživení počítače z objednaných komponent zdarma, nebo za symbolický poplatek.

Pokud si pořizujete počítač poprvé, budete muset navrženou sestavu doplnit o operační systém a periferie. Jako operační systém jsou aktuálně nejvýhodnější 64bitové Windows 8.1. Nemá smysl uvažovat o starší verzi. Periferie (monitor, klávesnice, myš, reproduktory) jsou většinou otázkou vkusu, takže doporučuji vybrat si z nabídky prodejců několik výrobků a pročíst si jejich recenze na renomovaných webech.

Doufám, že vám byl zimní přehled počítačových sestav v něčem užitečný a případně vás inspiroval k nákupu vánočních dárků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama