Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011

Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011

Tomáš Hort

Tomáš Hort

10. 10. 2011 03:00 71

Seznam kapitol

1. Přehled cenového vývoje, stavu trhu a základních desek 2. Aktuální stav na trhu procesorů a operačních pamětí 3. Aktuální stav grafických karet a pevných disků 4. HTPC a kancelářské sestavy 5. Levné sestavy okolo 10 tisíc korun
6. Střední třída – sestavy okolo 15 tisíc korun 7. Optimální sestavy okolo 20 tisíc korun 8. Výkonné herní stroje okolo 30 tisíc korun 9. Hodně výkonný herní stroj kolem 55 tisíc a závěr

Po prázdninové pauze začínáme opět servírovat měsíční přehledy trhu. A že je o čem psát – dolar nám začal nepříjemně posilovat a extrémně levné komponenty nám postupně zdražují. Jaké nejlepší počítače či komponenty si můžeme v tomto měsíci pořídit? Kromě přehledu trhu přidáme také rady, čím se řídit při výběru a co je výhodnější koupit do nové sestavy.

Reklama

Aktuální ceny počítačového hardwaru jsou hodně ovlivněny americkým dolarem, který za poslední měsíc posílil vůči české koruně přibližně o korunu a 30 haléřů. Pokud tedy například grafická karta stála ještě na konci srpna pět tisíc korun, dnes už stojí skoro 5400 korun. Nejedná se však o nic neočekávaného. Ač samozřejmě do kurzu promlouvají různé události ve světě, je celkem pravidlem, že v období letních měsíců u nás dolar oslabuje a na zimu zase posiluje. Počítačové dárky pod stromeček za nejlevnější ceny roku zřejmě nikdy nekoupíme.

Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická ukázka procesoru Intel Sandy Bridge a luxusní základní desky Gigabyte G1.Sniper2 s čipovou sadou Intel Z68, která stojí běžně přes deset tisíc korun

Nastává však období, na které i přes aktuálně méně výhodný kurz čekáme opravdu hodně. Už za šest dní má být představena a uvedena do prodeje zcela nová řada procesorů s označením AMD Bulldozer, která bude 14. listopadu následována nadšeneckými procesory Sandy Bridge E pro novou obří patici Intel 2011. Do toho se už přimotaly i nové 32nm mobilní procesory Intel Atom D2500 a D2700, které vyšly potichu, protože mají stále problém s certifikací své vylepšené grafické části i pro starší DirectX 10.1. Procesorová část zůstala velmi podobná předchozím 45nm modelům, ale vyšší jsou takty při stejné spotřebě kolem 10 W. Na začátku roku chce mít AMD vydánu konkurenci pro nové Atomy, kterou je AMD Trinity. Problém AMD je však ve výrobě, kde má aktuálně problémy s Llano APU procesory, které v sobě mají jak procesorovou, tak grafickou část. A protože je pro AMD primární prodej mobilních Llano, byl Bulldozer odložen z června / července až na říjen.
Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická podoba krabičky od procesoru AMD Bulldozer s luxusní základní deskou Asus Crosshair V Formula / Thunderbolt s čipovou sadou AMD 990FX, která stojí běžně kolem 7500 korun

Základní desky se až na nedávný problém s vadnými čipovými sadami Intel pro procesory Sandy Bridge, které musely být staženy z prodeje, nepotýkají s žádnými výrobními problémy a jejich situace je v podstatě stejná. Vyvíjí se ale jejich kvalita a stabilita, protože s pokročilými technologiemi je možné osazovat za stejnou cenu kvalitnější součástky. Dříve jsme byli zvyklí na to, že levnější modely nebyly vždy úplně perfektně zpracovány, což už se dnes v podstatě nestává.

U platformy Intel je logicky v nabídce mnohem více modelů než u několikanásobně méně rozšířené platformy AMD. Došlo však ke změně v tom směru, že s poměrně velkým očekáváním od procesorů Bulldozer bylo vydáno mnohem více dražších základů s AMD čipsety, než tomu bylo v minulosti. S paticí AM3+ už také zcela skončilo účinkování společnosti nVidia na trhu čipových sad.

Aktuální stav na trhu základních desek

Pořídit kvalitní základní desku do počítačové sestavy je jedna z nejdůležitějších věcí. Je však pravdou, že většina prodávaných desek od největších výrobců (Asus a Gigabyte) je kvalitních, a to i v nižších cenových relacích. Dražší základní deska žádný výkon navíc nepřidá, ale může výrazně ovlivnit možnosti přetaktování. Kvalitně taktovat se dá i na průměrně drahých základech, které nemají o nic horší vybavení pro běžné použití než nejdražší modely. I proto v sestavách nebudu doporučovat designově vypiplané desky (viz první dva obrázky) se speciálními „čudlíky“ a dalšími vylepšeními za horentní sumy. I do kvalitní dražší sestavy je vhodnější motherboard maximálně za tři až čtyři tisíce korun, z ušetřeného zbytku peněz se dá počítač výkonově vylepšit jinak.

V aktuální nabídce se řídíme podle toho, jaký procesor do základní desky plánujeme dát. Může to být Intel nebo AMD. U společnosti Intel je jediným aktuálně smysluplným socketem LGA 1155 pro procesory z řady Sandy Bridge. Vybírámě z různě drahých čipových sad, mezi které patří hlavně Intel H61, H67, P67 a Z68. H61 a H67 jsou levnější typy, P67 a Z68 jsou dražší a lépe vybavené čipsety, například v podpoře dvou dedikovaných grafických karet (SLI, Crossfire) nebo v obsažení více SATA 6Gbps portů (H61 nepodporuje SATA 6Gbps). Z68 je nejvyšším modelem z řady, nabízí nejlepší vybavení. V listopadu pak dorazí již zmiňované Sandy Bridge E se socketem LGA 2011 a s čipovou sadou Intel X79, které ovšem budou pouze pro ty majetnější (jak v případě základních desek, tak procesorů).

Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz


MSI Big Bang-Marshal je s cenou kolem 7500 korun jednou z nejdražších základních desek z čipsetem Intel P67


Pro AMD je hlavní volbou socket AM3+, který je připraven pro vydání nových procesorů AMD Bulldozer, ale zároveň podporuje i starší Athlon II a Phenom II modely. Čipové sady AMD 900 přináší podporu nejnovějších standardů. Vybírat můžeme z levnějších AMD 970 a 990X nebo vyšší 990FX. AMD oficiálně ukončilo integraci grafických čipů na základní desky kvůli vydání APU procesorů AMD Llano, které už mají grafickou část v sobě. Výrobci zřejmě z přesvědčení, že někteří uživatelé mohou chtít integrovanou grafiku, vydali také desky pro socket AM3+ se starší čipovou sadou AMD 880G, která má integrovanou grafickou kartu Radeon HD 4250.
Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz
Doporučené sestavy a monitory – říjen 2011
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus F1A75-V EVO s čipovou sadou AMD A75 je jednou ze zajímavých základních desek pro AMD Llano. Stojí kolem 2750 korun


Druhou volbou je pár měsíců nový socket FM1 s čipovými sadami A55 a A75. Devizou lepšího A75 je, že jako první čipová sada podporuje nativně rozhraní USB 3.0 (4 porty) spolu s deseti konektory USB 2.0. Socket FM1 je určen pro procesory AMD Llano ze sérií A4, A6 a A8. Aktuálně se objevil v cenících i procesor AMD Athlon II X4 631, který je vyráběn 32nm výrobním procesem, je určen pro socket FM1, ale nemá integrovanou grafickou část. Respektive má, ale vypnutou, protože se při výrobě nepovedla. I na něm se však projevuje prozatimní nedoladěnost nového výrobního procesu AMD, protože jeho TDP je ve specifikaci 100 W při frekvenci 2,6 GHz. Má sice o 2 MB větší L2 cache, ale běžné starší Athlony II X4 mají při 3,1 GHz TDP 95 W. Alespoň podle specifikačních údajů tak nový menší výrobní proces u AMD zatím nepřináší nižší spotřebu.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama