Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Recenze Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Elgato Facecam: Když obraz z mizerných webkamer nestačí

Janek Gabriel

Janek Gabriel

22. 7. 2021 14:30 6

Seznam kapitol

1. Úvod, balení 2. Elgato Camera Hub 3. Technika, vychytávky 4. Světlo a kvalita obrazu 5. Závěr

Elgato je tak trochu Applem světa streamování. Jejich produkty nejsou z nejlevnějších, leč spokojenost s nimi je všeobecná. Facecam pro USB 3.0 nabízí obraz s rozlišením 1080p při 60 snímcích za sekundu v kvalitě daleko převyšující klasické webkamery.

Reklama

Když jsem se dozvěděl, že Elgato chystá webkameru, okamžitě jsem se začal zajímat, co a jak a kde. Postupně sám vstupuji do ekosystému Elgato a prozatím („ťuk ťuk“ na dřevo) jsem velmi spokojený. Očekávání tedy byla vysoká. Moje Razer Kiyo sice funguje, o nádheře se mluvit ale nedá. Pojďme se nejdříve podívat, co se vlastně ve Facecam skrývá. Celá recenze se přitom ponese v duchu cílové skupiny Elgata, tj. tvůrců obsahu. 


Hlavními tahouny a důvody, proč by vás měla Facecam zaujmout, jsou:
 

  • Celoskleněná Elgato Prime Lens optika (clona f/2.4, 24mm objektiv)
     
  • senzor Sony® STARVIS™CMOS 
     
  • Žádná komprese obrazu – přes USB 3.0 rovnou do PC
     
  • obraz Full HD 60 FPS – 1080p 

To je víc než slušný start. Jak už je u Elgata zvykem, rozbalování je radost: po otevření na vás vykoukne kamera schovaná v dust-bagu (pojem, který mi musela vysvětlit žena). Designový skvost nečekejte, je to přece jen webkamera, působí však méně intruzivně než jiné kusy (dívám se na tebe, Logitech Streamcam). Skvělou vychytávkou je přiložený kabel USB-C

Už se vám někdy stalo, že kabel webkamery byl prostě příliš krátký na to, abyste ji přesunuli na kýžené místo? Fear no more! Na zadní straně kamery najdete konektor USB-C, takže pokud byste kameru chtěli mít třeba 3 metry od sebe, aby zabírala… nu, cokoliv, co máte 3 metry od sebe, stačí prostě a jednoduše koupit 3metrový kabel. Potěší. Stranou toho není v balení zhola nic: pokud jste čekali za cenu více než malou alespoň stativ, jaký dodává Logitech k C980, je mi líto, musíte si koupit vlastní. Zároveň nepočítejte se zapojením portu USB 2.0. Minimálně kus, který jsem měl na testování, s ním prostě odmítal naběhnout.

Kamera je umístěná na klipu, který nemá žádný problém s monitorem, ať už rovným či zahnutým. Na notebook je moc masivní, při testu jsem se docela bál, že upadne. Samozřejmostí je klasický ¾ závit, není tak problém umístit Facecam na jakýkoliv stativ či selfie tyč, má-li tato závit. Není tajemstvím, že investice do stativu, i toho nejlevnějšího, se vám vrátí na příjemnějším používání; nebudete odkázaní na náklon/úhel monitoru a s kamerou budete moci mnohem snáze manipulovat. Veškeré testy přitom proběhly na selfie tyči se závitem, kterou běžně používám jako stativ na webkamery/mobily, nemusíte se tudíž bát, že by takovéto levné zařízení kameru neuneslo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama