Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi

Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi | Kapitola 3

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

26. 7. 2012 03:00 29

Seznam kapitol

1. Žánrové vymezení hry 2. Komentovaná galerie screenshotů 3. Nastavení a průběh hry

Po mnoha a mnoha letech začnete na stránkách PCT vídat recenze her. Těžko můžeme konkurovat velkým herním serverům, v mini recenzích ale zkusíme upozornit na zajímavé novinky nebo hry, které by jinak zapadly. Dnes se podíváme na Endless Space, tahovou strategii, na kterou si snadno vypěstujete závislost.

Reklama

Obtížnost hry se tedy v žádném případě netýká jejího ovládání, ale spíše v mnoha možnostech, které nám nabízí. Už před samotným spuštěním hry budete postaveni před rozhodnutí zvolit si několik parametrů. Jsou to například velikost vesmíru, počet hvězd a vzdálenost mezi nimi, ale také volba rasy, jež těm nejnáročnějším dokonce zprostředkovává možnost vytvořit si svou vlastní a jedinečnou, která odpovídá přesně jejich požadavkům. Vedle možnosti přizpůsobit si hru zcela k obrazu svému zaručuje toto úvodní nastavení, že scénář, do něhož se vrháte, nikdy nebude stejný.

Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve hře je posléze voleb až nad hlavu, přičemž asi ta nejdůležitější rozhodnutí budete dělat při postupu po technologickém stromu. Ten čítá v celkem 4 různých směrech přesně 138 položek, přičemž hlavní zádrhel se ukrývá nejen v jejich nevšedním pojmenování, ale také v nelineárním rozmístění. Pokud se vám tedy již povedlo určit vzhledem k vašim ekonomickým, kolonizačním, diplomatickým a válečným záměrům technologii, jež byste rádi vynalezli, budete se muset nakonec ještě poprat s co nejrychlejší cestou k jejímu objevení. V praxi to pak znamená, že technologický strom budete studovat i desítky minut...

Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Nevšedního zpracování se dočkal také systém soubojů. Je rozdělen na 3 části – boj na dálku, boj na střední vzdálenost a boj nablízko. Pakliže si z nabízené možnosti automatického nebo manuálního ovládání vyberete, že budete bojovat sami, budete mít možnost přiřadit ke každému z nich kartu, jež vám může přinést třeba i docela pěkný bonus. Výběr karet se rozrůstá společně s vaším vědeckým výzkumem, ale jejich volba bohužel není zase tak podstatná, jelikož boje jsou docela často generovány spíše náhodně.  Na hru to vrhá i trošku neseriózního světla, což si určitě nezaslouží. Osobně doufám, že tento aspekt bude co nejdříve vyrušen. Hra je neustále ve vývoji, přičemž autoři se nechávají inspirovat hlasováním hráčů na svých stránkách, takže na tom snad zapracují.

Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi
i Zdroj: PCTuning.cz

I proto je velmi těžké titul Endless Space hodnotit. Co napíšu dnes, nemusí být třeba už zítra pravda. Jisté je jen to, že momentálně již neobsahuje žádné chyby, které by vás mohly nějak rušit. Za docela solidní cenu (okolo 500 Kč) dostanete kvalitní produkt, který vám za předpokladu, že máte alespoň základní znalost angličtiny, přinese nespočet hodin zábavy. Grafika je detailní všude tam, kde detailní má být, a jednoduchá na všech ostatních místech (což není vůbec na škodu). Působí to elegantně a také díky tomu hra při nejvyšším nastavení perfektně šlapala i na sestavě Intel Core i5 2,4 GHz se 4 GB RAM a grafickou kartou NVIDIA GeForce 410M. To znamená, že si ji můžete naistalovat i do svého notebooku a mít jí všude s sebou. Teď už jen doufám, že máte nekonečné množství času, jelikož tahle hra vás o spoustu z něj obere.

Endless Space – sci-fi strategie s velkými ambicemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama