eugene-goostman-pocitacovy-program-vydavajici-se-za-13leteho-kluka-prosel-turingovym-testem
Novinka Eugene Goostman - počítačový program vydávající se za 13letého kluka prošel Turingovým testem

Eugene Goostman - počítačový program vydávající se za 13letého kluka prošel Turingovým testem

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

10. 6. 2014 06:00 12

Eugene Goostman by mohl být normálním 13letým ukrajinským klukem. Nebo by jím alespoň měl být podle Turingova testu. Jedná se ale o počítačový program, který simuluje odpovědi 13letého chlapce.

Reklama

Program je v podstatě chatovací robot, který dokáže inteligentně odpovídat na kladené otázky. O tom, že program reaguje inteligentně, svědčí zejména to, že prošel tzv. Turingovým testem. Tedy testem pojmenovaným po jeho tvůrci Alanu Turingovi, který má prokázat, zda se umělá inteligence chová skutečně inteligentně. 

Test spočívá v tom, že jeden či více testujících klade otázky v přirozené řeči zároveň člověku i počítači s daným "inteligentně" odpovídajícím programem v jiné místnost. Počítač či program by se měl v odpovědích s člověkem nepravidelně střídat a posuzující na základě zodpovězených otázek rozhodnou, zda se jedná o stroj či myslící bytost resp. skutečně inteligentní umělou inteligenci. Aby byl stroj úspěšný a test splnil, musí zviklat alespoň 30% porotců. 

Eugene Goostman - počítačový program vydávající se za 13letého kluka prošel Turingovým testem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zmíněnému programu, který se vydává za chlapce Eugena Goostmana, se podařilo projít testem v rámci soutěže Turing Test 2014, která se konala v sobotu v Londýně. Eugene Goostman zde přesvědčil více než třetinu testující o tom, že je inteligentní bytost s lidskými rysy. Za vývojem tohoto programu stojí programátoři a inženýři ruského a ukrajinského původu v čele s Vladimírem Veselovem a Eugenen Demčenkem. 

Zdroj: The Verge

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama