evga-nforce-680i-lt-sli-temer-high-end-pro-intel
Hardware Článek (eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel

(eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 4. 2007 01:00 20

Seznam kapitol

1. nForce 680i LT SLI - úvod 2. Testovací sestava 3. Základní deska - layout 4. Základní deska - bližší pohled
5. BIOS a přetaktování 6. Výkonové testy 7. Zkušenosti a závěr

Pokud jste měli zájem o špičkové základní desky pro procesory Intel Core 2 Duo, mohli jste si dosud vybrat z typů osazených firemními čipsety i965P / i975X, nebo jste mohli sáhnout po deskách s nForce 680i SLI z dílen nVidie. Bohužel, desky osazené nForce 680i SLI nejsou zrovna lidovou záležitostí a levnější 650i SLI nenabízí tolik funkcí jako její dražší sestra. A právě tuto cenovou a výkonovou díru mají zacelit desky s "light" nForce 680i LT SLI.

Reklama

Uběhlo jen několik málo dní od oficiálního uvedení nové - "odlehčené" čipové sady z rodiny nForce 680i určené pro procesory Intel Core 2 Duo (Socket 775). Touto čipovou sadou nVidia řadí někam mezi high-end (680i SLI) a vyšší střední třídu (650i SLI). Ceny základních desek s "odlehčeným" čipsetem 680i jsou o 25% nižší od 680i SLI.

(eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

680i LT SLI - nečekaný příchod na scénu

Jak jistě většina našich čtenářů ví, rodina čipových sad nVidia nForce 6xx je s námi bezmála půl roku a s klidem mohu říci, že tento půlrok byl pro desky s tímto čipsetem velmi úspěšný a desky postavené okolo tohoto čipsetu se setkaly s kladným přijetím.

Původně oznámenou "roadmapu" uvádění čipsetů této řady narušil nedávno příchod, dříve nezmíněného zástupce - čipové sady nForce 680i LT SLI. Skutečnost, že se desky s tímto čipsetem objevují dříve, než dávno oznámený nForce 650i Ultra je nezvyklé. Platí však pravidlo, že když na první pohled není jasná příčina, bývají touto příčinou nejčastěji peníze (v tomto případe pak nejspíše očekávané prodeje desek s tímto čipsetem).

Situace s uvedením této desky je stejná jako u jejího předchůdce - sady nForce 680i SLI. Všechny základní desky jsou vyráběné přímo společností nVidia, která je poté prodává "Retail" partnerům, kteří desky vybaví krabicí a svým logem. Všechny tyto desky jsou tudíž zcela totožné, a to i včetně úplně stejných součástek, použitých na plošném spoji (PCB) desky. Zatím má však v nabídce tento čipset pouze "dvorní" partner nVidie, společnost eVGA, která stejně jako u již zmíněné předchozí desky pouze tento produkt vybavila logem a patřičným zázemím s technickou podporou.

Mnozí si jistě vzpomenou, že námi testovaná první deska s nForce 680i SLI v podání eVGA nedopadla v našem testu zrovna nejlépe. Řešení v podobě tehdy dodávané referenční desky se potýkalo s mnoha závažnými problémy s funkčností a hlavně,  jak výrobce později přiznal, deska měla několik opravdu chyb způsobených špatným návrhem PCB. Proto byla vydána druhá revize této desky T1 která problémy řeší. Pokud tedy máte původní desku eVGA s nForce 680i SLI a máte s ní problémy, reklamujte ji - jistě se jedná o vadný kus už z výroby. Tuto historii jsem zmínil s nadějí, že se výrobce poučil a dnes testovanou desku nepotká podobný osud.

Rozdíly v čipových sadách

(eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled je patrný ten nejvýraznější rozdíl, a tím je barva PCB desky - která je v tomto případě "firemní" zelená (zatímco desky s 680i SLI bývají černé). Barva se ale v pozdějších revizích může ještě změnit, proto ji pomineme a podíváme se na rozdíly samotné čipové sady.

(eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

(eVGA) nForce 680i LT SLI - téměř high-end pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipová sada nForce 680i LT SLI se od svého dražšího sourozence fyzicky liší v zásadě pouze jediným čipem, tím jižní můstek nForce 570 SLI - z čehož plynou všechny rozdílné vlastnosti. Veškeré možnosti čipsetu o které se stará severní můstek, zůstaly v zásadě zachovány a jsou v některých případech jen mírně sníženy, aby bylo učiněno zadost směrování čipsetu do nižšího segmentu trhu.

Na všechny podstatné vlastnosti nForce 680i LT SLI se podívejte níže:

  • Podpora frekvence FSB 1333MHz zůstala zachována,

  • Přetaktování blízké možnostem nForce 680i SLI by mělo být zaručeno,

  • Zapojení SLI zůstalo plnohodnotné: 16 + 16 linek (x16 pro obě karty)

  • Deska nemá třetí slot PEG - nelze použít dodatečná akcelerace fyziky,

  • Podpora pamětí v E.P.P. režimu pouze 800MHz, místo 1200MHz,

  • LinkBoost technologie byla vypnuta,

  • Pouze jedna integrovaná síťová karta,

  • Počet SATA a PATA portů je stejný,

  • Podpora HW diskových polí RAID (RAID 0, 1, 0+1 a 5),

  • Technologie DualNET, IP Teaming, IP akcelerace jsou sw vypnuty,

  • Řadič obsluhuje jen 8 USB portů,

Pokud si seznam rozdílů pečlivě prostudujete, zjistíte, že verzi LT žádná podstatná věc nechybí. Chybějící druhá síťová karta může někdy znamenat problém ale třetí slot PCI Express Graphics pro fyziku ve hrách určitě oželí každý. Nižší frekvence pro paměti v režimu E.P.P. a technologie Linkboost se dají jednoduše obejít ručním přetaktováním v BIOSu, takže ani jejich absence jistě nikomu vadit nebude.

i680 SLI versus i650 SLI

Potom co jsme si zopakovali fakta tu vyvstává otázka, proč nVidia uvádí čipset který je v téměř stejný, jako levnější nForce 650i SLI, kdy jediný oficiální rozdíl je v počtu PCI Express linek ve SLI režimu (16 + 16 vs  8 + 8). Tuto skutečnost v těchto dnech společnost Asus obešla a na trhu je již základní deska s čipsetem nForce 650i SLI se dvěma plnohodnotnými PCI Express x16 sloty, což jen zdůrazňuje neopodstatněnost čipsetu nForce 680i LT SLI.

Za cenu kolem 5500Kč za které se zřejmě bude tato deska u nás prodávat lze s doplatkem 1500Kč bez problémů pořídit i velmi kvalitní desky s plnohodnotným nForce 680i SLI a tudíž i z tohoto pohledu mi smysl této čipové sady uniká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama