Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

20. 9. 2017 07:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, pozice pro ventilátory 4. Interiér – pozice pro disky, čelo
5. Příklad montáže – osazení desky, disků a zdroje 6. Příklad montáže – čelo, cable management 7. Hodnocení a závěr

Do dnešní recenze jsme vybrali jednu z nejprodávanějších počítačových skříní na našem trhu, která zaujme zejména stylově čistým moderním designem s nádechem luxusu. Za cenu mezi 800–900 korun si můžeme pořídit skříň T3 české značky Evolveo, která bude jistě zajímavou volbou zejména pro herní sestavy nižší a střední třídy.

Reklama

Exteriér

Napadne vás to hned, jakmile ji vybalíte. Evolveo T3 je ve skutečnosti opravdu pohledná skříň. Svými čistými liniemi se může klidně porovnávat například s výrobky Fractal Design nabízejícími tradičně velmi decentní design bez jakýkoliv výstředních prvků. Luxusní vzhled dotváří kombinace sametově lesklých lakovaných plechových částí šasi, hladkého matného plastu čelního panelu s vloženými leskle lakovanými mřížkami po bocích a bočnicí s plastovým průhledným oknem tónovaným do zelena (na obrázku dosud s nalepenou ochrannou fólií). Velmi pěkným detailem je zřejmě hliníkový přední panel s černým kartáčovaným povrchem a stříbrnými frézovanými okraji okolo spínačů a konektorů.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Opačná bočnice skříně je z jednoho kusu lakovaného hladkého plechu bez viditelných prolisů. Díky přesnému lícování je bok skříně esteticky čistý a celistvý.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Povrchová úprava skříně je na velmi dobré úrovni. Lakovaný povrch plechových částí má stejnorodý, velmi jemně strukturovaný povrch, a proto je docela náchylný na zanechávání stop po otiscích prstů. Kvalita lakování je výborná na všech vnějších i vnitřních plochách skříně. Našel jsem jen jedinou drobnou vadu uvnitř skříně (zbytek nějaké lepící pásky nebo papírového štítku pod barvou). Snad jen vrstva barvy by mohla být na můj vkus o něco silnější.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě více náchylný na otisky je velmi hladký matný plast na čelním panelu, no a v neposlední řadě také lesklý povrch okna v bočnici skříně. O něco lépe je na tom kartáčovaný povrch hliníkového plechu okolo spínačů a konektorů. Pěkně vypadá nápis Evolveo na přední stěně se zeleně vybarveným posledním písmenem, který vystupuje do prostoru.

Na obrázku čelní plochy skříně jsou viditelné dvě oddělené části, které vypadají jako záslepky otvorů pro 5,25" mechaniky. Jak si ukážeme později, jen jednu z nich je možné odstranit, takže do skříně neosadíme více než jednu optickou mechaniku.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Kovová mřížka na zešikmených bočních hranách čelního panelu z leskle lakovaného plechu dobře lícuje s plastovými díly. Kromě estetické funkce mřížka slouží k nasávání vzduchu do skříně a současně supluje úlohu prachového filtru. Otvory v mřížce mají průměr cca 1,5 mm a to zřejmě bude pro účinné zachycení prachu nedostačující. Hodilo by se doplnění vnitřní strany o nějaký jemnější dobře prodyšný materiál, jako je třeba pěnová hmota použitá na tomto místě u nedávno testované skříně Fractal Design Meshify C.

Ovládací prvky skříně a konektory se nachází v horní části čelního panelu. Na obrázku vidíme zprava podsvícené tlačítko Power, vedle něj kontrolku činnosti disku, tlačítko Reset, konektory pro sluchátka a mikrofon, následuje dvojice USB konektorů generace 2.0 a jeden konektor USB generace 3.0. Poslední pozice, která je také označena jako USB 3.0, je bohužel pouhou nefunkční záslepkou.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na obrázku výše je dobře patrná kartáčovaná struktura černě eloxovaného hliníkového plechu okolo ovládacích prvků skříně. Hrany otvorů v plechu jsou efektně ofrézovány s ponecháním lesklé stříbrné plochy hliníku bez úpravy.

Okno v bočnici zabírá velkou část její plochy a umožňuje pohled prakticky na celou plochu základní desky. Do plechové části bočnice je plastové okno dobře zapasováno, po okrajích je souměrná milimetrová mezera a celkově je okno nepatrně zapuštěno dovnitř pod úroveň plochy bočnice. Rozhodně nevypadá nijak lacině a spíše budí dojem tvrzeného skla, než plastu.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní stěna skříně Evolveo T3 prozrazuje moderní koncepci umístění zdroje ve spodní části, ve které zdroj nasává chladící vzduch skrze dno z venkovního prostoru a vyfukuje jej přes zadní stěnu ven. Zdroj tedy nijak neovlivňuje, ani není ovlivňován, průtokem vzduchu uvnitř skříně. Nevýhodou jsou možné komplikace s délkou kabelů u starších modelů napájecích zdrojů, které byly konstruovány pro osazení v horní pozici, tedy blíže ke konektorům ATX a napájení procesoru na základní desce. Otvor ve spodní části zadní stěny je tedy určen pro osazení zdroje velikosti ATX.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nad pozicí pro zdroj najdeme záslepky na celkem sedmi pozicích pro rozšiřující karty a otvor pro osazení I/O panelu. Všechny záslepky jsou opatřeny perforací a jak bývá u levnějších modelů zvykem, až na jednu se jedná o záslepky vylamovací bez možnosti opětovného upevnění zpět. Jen ta první záslepka v horní pozici je tvořena samostatným plechovým výliskem a k rámu je přichycena jedním šroubem. Náhradní záslepky se v příslušenství skříně nenachází.

Zajímavé je řešení plochy nad záslepkami, kde se nachází posuvný kryt aretovaný dvěma šrouby. Za účelem osazení přídavné karty lze tento kryt jednoduše odsunout a po jejím uchycení jím opětovně uzavřít prostor nad záslepkami.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Tímto řešení výrobce ušetřil pár milimetrů vnitřního prostoru skříně, neboť záslepky rozšiřujících karet mohou být osazeny do roviny zadní stěny. Daní za toto zjednodušení je menší pevnost zadní stěny.

Na zadní stěně se nachází jediná pozice pro ventilátor, odvádějící ohřátý vzduch ven ze skříně. Tato pozice umožňuje osazení ventilátoru pouze o rozměru 120 × 120 mm a přesně takový ventilátor s podsvícením modrými LED diodami je v této pozici osazen již od výrobce. Plech je v místě průduchu prolisován směrem ven ze skříně a má perforaci s otvory ve tvaru šestiúhelníků. Pozici ventilátoru je možné výškově posouvat v rozsahu 13 mm.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Horní stěně skříně Evolveo T3 dominuje rozměrný otvor pro dvojici ventilátorů, který je zakrytý jednoduchým prachovým filtrem ve formě hustě děrované mřížky vyseknuté z tenké plastové fólie (ale vypadá jako kovová). Mechanické vlastnosti fólie jsou subjektivně srovnatelné s vlastnostmi tenkého ocelového plechu, navíc odolnému plastu nehrozí poškození poškrábáním. Kruhové otvory v mřížce mají průměr cca 1 mm, takže dokážou zachytit prach o něco lépe než otvory nasávacích mřížek na čele skříně. Prachový filtr je ke kovové konstrukci skříně přichycený pomocí magnetických pásek po obvodu a přesně pasuje do prohloubeného otvoru v horní stěně skříně.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na horní stěně se nachází dvě pozice pro ventilátory odvádějící ohřátý vzduch ven ze skříně. Tyto pozice umožňují osadit pouze ventilátory o rozměru 120 × 120 mm a takové ventilátory s podsvícením modrými LED diodami jsou v této pozici již osazené výrobcem. Plech je v místě průduchu prolisován směrem dovnitř skříně a má perforaci s otvory ve tvaru šestiúhelníků. Rovné dno prohlubně má šířku 125 mm a délku 245 mm.

Při pohledu na dno skříně je zřejmé, že zde žádnou pozici pro osazení přídavného nasávacího ventilátoru nenajdeme. Kromě otvoru pro nasávání vzduchu do napájecího zdroje je dno skříně zcela uzavřené. Hranaté plastové nohy skříně jsou pevně uchyceny ke kovovému rámu a opatřeny podložkami z měkké pěnové hmoty, zřejmě z polyuretanu.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Nasávací otvor pro napájecí zdroj je prolisován směrem ven ze skříně a má perforaci s šestiúhelníkovými otvory. Jako prachový filtr slouží stejná plastová mřížka s 1mm otvory, jaká je použita u prachového filtru na horní stěně. Zde je ale uchycená jen pomocí vylisovaných záhybů v rámu skříně, což komplikuje čištění.

Ve spodní snížené části předního plastového čela skříně je otvor, který slouží jako madlo, za něž je možné odtrhnout plastové čelo od kovového šasi skříně. A to je docela vážný problém, neboť tento rozměrný otvor tvoří tunel přímo do interiéru skříně.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud ve skříni nevytvoříte přetlak, vzduch nasávaný vnitřními ventilátory zřejmě nebude procházet ani přes ty docela velké otvory v bočních mřížkách, ale cestou nejmenšího odporu přes tento zcela průchozí otvor. K čemu pak bude filtr na stropě, když skříň bude plná prachu nasátého směrem od podlahy? No jasně, že k ničemu... Tedy spíš bude zamezovat vyfukování prachu ze skříně do prostoru.

Tento detail by si zasloužil přepracovat. Schopní kutilové nějaké elegantní řešení najdou a ti méně zruční mohou otvor něčím provizorně ucpat – třeba hadrem nebo kusem molitanu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama