Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

20. 9. 2017 07:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – uspořádání, pozice pro ventilátory 4. Interiér – pozice pro disky, čelo
5. Příklad montáže – osazení desky, disků a zdroje 6. Příklad montáže – čelo, cable management 7. Hodnocení a závěr

Do dnešní recenze jsme vybrali jednu z nejprodávanějších počítačových skříní na našem trhu, která zaujme zejména stylově čistým moderním designem s nádechem luxusu. Za cenu mezi 800–900 korun si můžeme pořídit skříň T3 české značky Evolveo, která bude jistě zajímavou volbou zejména pro herní sestavy nižší a střední třídy.

Reklama

V balení skříně se překvapivě nenacházel žádný manuál, ani jednoduchý tištěný průvodce, který by pomohl nezkušeným zákazníkům s instalací komponent. Marně jsem pátral na webových stránkách výrobce, zda by se nějaký manuál dal alespoň stáhnout. V této souvislosti musím pochválit pracovníka technické podpory výrobce, na kterého jsem se nakonec pomocí kontaktního formuláře obrátil. I když mě bylo ve výsledku potvrzeno, že manuál k této skříni opravdu k dispozici není, byla mi nabídnuta okamžitá pomoc s případným řešením problému. Navíc reakce podpory byla velmi rychlá v řádu minut, což na mě udělalo velmi dobrý dojem.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě se chvíli pozastavíme u vnitřní stěny skříně pod základní deskou. Na obrázku vlevo vidíme těsně za čelní stěnou skříně dvě ležaté pozice pro uchycení 2,5" pevných disků nebo SSD. Na koncích těchto pozic jsou rozměrné otvory k protažení kabeláže. S ohledem na směr prolisů bylo záměrem výrobce skříně osazení disků na zadní stranu stěny pod základní deskou, což není úplně ideální řešení s ohledem na chlazení disků v těsném prostoru společně s ukrytou kabeláží. Pokud však použijeme delší šrouby, případně doplněné o vhodné distanční podložky, budeme moci disky umístit i z opačné strany.

Na obrázku vpravo se pak nachází třetí svislá pozice pro uchycení jednoho 2,5" SSD disku. Disk je v této pozici uchycen na samostatném plechovém rámečku, který se pomocí jednoho šroubu uchytí k přepážce skříně. Rámeček je uchycen ve vzdálenosti cca 4 mm od přepážky, takže disk půjde přišroubovat pouze z vnější strany rámečku (nebude rámečkem přiklopen).

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostáváme se ke koši pro dva kusy 3,5" pevných disků, jenž je pevně přinýtován uvnitř tunelu v prostoru za čelním panelem. Od něj je koš posunut s dostatečnou rezervou ve vzdálenosti 66 mm pro osazení ventilátoru, nebo radiátoru vodního chlazení s ventilátory. Vnitřní prostor tunelu má na šířku 188 mm a na výšku 98 mm.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř koše jsou k dispozici dva celoplastové rámečky, umožňující osazení 2,5", nebo 3,5" pevných disků. Rámečky jsou v koši zasunuty docela těsně, takže nemusíme mít obavy, že by za chodu disků vibrovaly. Na druhou stranu zde nenajdeme žádné gumové podložky pod mechanické disky, které by eliminovaly přenos vnitřních vibrací disku do konstrukce skříně, což se nakonec ukázalo jako docela velký problém.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V zadní části tunelu se nachází prostor pro umístění napájecího zdroje. Z obrázku je zřejmé, že může nastat problém s přístupnosti ke konektorům delšího modulárního zdroje z důvodu omezení prostoru pevnou stěnou koše s disky. Mezi zadní stěnou skříně a košem s disky se nachází prostor délky 208 mm. V takové případě si budeme muset pomoci uvolněním a povytažením zdroje ze skříně.

Potěšitelné je opatření dna skříně pod napájecím zdrojem měkkými pěnovými podložkami a také jednou větší pěnovou podložkou na boční stěně tunelu, eliminujícími přenos části vibrací od zdroje do skříně.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední plastové čelo skříně Evolveo T3 je k ocelovému šasi skříně přichyceno pomocí plastových hmoždinek. Otvor ve spodní části čela tvoří madlo, za které je možné čelo z šasi vytrhnout. Počítejte s tím, že to jde poměrně ztuha, což je nutnou daní za požadavek pevného uchycení čela skříně.

Ovládací panel na horní straně předního čela je napojen na kabely, směřující do základní desky. Všechny kabely jsou připojeny napevno. Po vyvázání kabelů to hodně zkomplikuje demotnáž čela. Pokud bychom chtěli čelo skříně z důvodu případného čištění oddělit, musíme kabely předem odpojit od základní desky.

Vzhledem k absenci prachového filtru v předním čele skříně bude jeho odstranění potřeba většinou jen za účelem upevnění ventilátorů na přední stěnu šasi skříně.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na vnitřní straně předního plastového panelu vespod je na obrázku vidět již kritizovaný otvor (výřez v okraji panelu), tvořící madlo k odtržení panelu. Skrze tento otvor může do skříně proudit velké množství vzduchu (zejména pokud osadíme přídavné ventilátory na přední stěnu) bez jakékoliv filtrace. Pokud bude skříň umístěna za provozu na podlaze, může fungovat i jako vysavač lehkých nečistot (vlasy, chlupy zvířat, apod.). Proto doporučuji tento otvor vhodným způsobem ucpat.

V horní části předního plastového panelu se můžeme přesvědčit, že i když to tak z venku nevypadá, skříň disponuje pouze jedinou pozicí pro 5,25" optickou mechaniku.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Záslepka pozice pro 5,25" optickou mechaniku je v otvoru plastového předního panelu uchycena jen pomocí bočních západek, takže její vyjmutí je velmi snadné.

Na zadní straně předního panelu s ovládacími prvky a konektory se můžeme ujistit, že jeden ze dvojice USB 3.0 konektorů (ten krajní) je opravdu neosazen.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Neodpustil jsem si detailní snímek zadní strany spínačů Power a Reset, jenž jsou v rámu zafixovány pomocí vrutů s ocelovými podložkami, již nyní chycenými rzí. Přestože to nemá absolutně žádný vliv na funkci skříně, ani na její předpokládanou životnost, dobrý dojem to nedělá. Tipuji, že ve vlhkém prostředí se válely jen ty podložky a ne celá skříň.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Popis předního plastového panelu skříně zakončíme pohledem na čelní stěnu s vyjmutou záslepkou 5,25" optické mechaniky. Zapamatujme si, že se jedná o horní pozici těsně pod panelem s konektory.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se nyní podíváme na ocelové šasi skříně s odejmutým předním plastovým panelem, tak zjistíme, že v případě montáže optické mechaniky budeme muset vylomit plechový držák horního ventilátoru přední stěny. Škoda, že výrobce neumístil otvor v čelní plastovém panelu níže, aby odpovídal spodní pozici držáku optické mechaniky, pro kterou je v šasi již vytvořen odpovídající otvor.

Samozřejmě by to nic neřešilo na skutečnosti, že v případě osazení optické mechaniky do jakékoliv pozice stejně nemůžeme horní ventilátor z důvodu kolize použít. Jenže může nastat případ, že v budoucnu optickou mechaniku vymontujeme a přesto pak nebudeme moci horní ventilátor instalovat, neboť jeho držák bude již nevratně vylomen.

Pokud nebudeme optickou mechaniku instalovat, můžeme na čelní stěnu skříně uchytit až trojici ventilátorů rozměru 120 x 120 mm. S optickou mechanikou se musíme spokojit jen se dvojicí 120mm ventilátorů, případně se dvojicí ventilátorů rozměru 140 x 140 mm.

Na přední stěnu by neměl být problém osadit 360 mm radiátor vodního chlazení s tloušťkou cca 30 mm. Vhodný bude například radiátor chladiče Fractal Design Kelvin S36 o rozměrech 395 x 124 x 30 mm (měřeno bez ventilátorů). Rozteče otvorů v šasi pro přichycení jsou klasických 105 x 105 mm s mezerou mezi ventilátory 15 mm.

Evolveo T3 – elegantní česká skříň za lidovou cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už máme šasi skříně obnaženo, můžeme si najít místo pro změření tloušťky použitého plechu. Naměřená hodnota s přihlédnutím k oboustrannému lakování napovídá použití plechu o tloušťce cca 0,6 mm. Přesto, že se jedná o poměrně malou tloušťku plechu (obvyklou u nižší cenové kategorie skříní), samotné šasi skříně je zřejmě i díky přinýtovaným součástem dostatečně odolné a v žádném směru se nekroutí.

Tímto jsme dospěli ke konci kapitol, týkajících se představení skříně a nyní se již můžeme podívat na příklad montáže komponent.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama