exklusivne-geforce-gtx-880-se-predstavuje
Novinka Exklusivně: GeForce GTX 880 se představuje!

Exklusivně: GeForce GTX 880 se představuje!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 4. 2014 18:05 13

Možná je "větší" Maxwell ještě daleko, možná ale také není. Podívejme se, jak možná bude vypadat GTX 880.

Reklama
Exklusivně: GeForce GTX 880 se představuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Takhle SMM blok jádra GM204 vypadat jistě nebude :)

Sešlo se nám zde několik střípků z různých zdrojů, když jsme je poskládali, vypadla nám z toho zajímavá informace o možné specifikaci nástupce GeForce GTX 780 Ti na bázi Maxwell. První informace pochází od významného výrobce grafik, tudíž má blízko k dlouhodobým roadmapám AMD i Nvidia. Ten s jistotou tvrdil, že Nvidia osvěží grafický trh zcela novou kartou v segmentu "Enthusiast" letos v létě. Nejde ale o kartu na bázi Kepleru, ale na bázi Maxwell. Prý má jít o nástupce GTX 780 Ti, s vyšším výkonem při významně nižší spotřebě. Jádro karty má být prý GM104 (GM204).

Klíčovým prvkem je výrobní proces, podle TSMC je výroba 20nm připravena k masovému nasazení již nyní. Málokdo tomu ale věří. Obecně se traduje, že pokud budou nějaká GPU vyrobená na 20nm, nebude to dříve než na konci letošního roku. To také podporuje nedávná zpráva, že Nvidia prý odkládá "velký" 20nm Maxwell na jaro příštího roku. To sedí, náš zdroj tuto informaci potvrdil. Zároveň ale poukázal na to, že nejen velkým Maxwellem GM110 (GM210) bude Nvidia živa, že je zde ještě menší sourozenec. Nástupce za oblíbený GK104.

Kódové označení čipu bude prý GM204, a půjde o čip do herních karet od nižší střední třídy až do High-endu. Stejně jako tomu bylo s GK104. Prvním kartou by měla být GTX 880 (bez Ti).

Exklusivně: GeForce GTX 880 se představuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Počet tranzistorů by neměl být o mnoho vyšší než u GK110. Stejně tak počet CUDA jader, těch by mělo být 3200, což je jen o 11 procent více než má GK110. Jak bude postaven SMM blok u 20nm Maxwellu nikdo neví, tedy je počet texturovacích jednotek nejasný. Paměťové rozhraní ale prý bude 256-bitové, kapacita pamětí 2-4GB dle modelu karty. Zajímavé střípky se ale týkají napájení, velikosti a spotřeby karty. GTX 880 má prý mít pouze jediný 6-pin napájecí konektor, TDP má být někde na úrovní GTX 760, výkon nad GTX 780 Ti. PCB karty má být malé, levné, jednoduché (vzpomeňme na GTX 680).

Podle zdroje má jít také o první čip, který bude vybaven ARM jádrem. GM204 si prý musí vystačit s jedním, GM210 má v plánu ARM jádra tři. Nic víc nám zdroj nesdělil, důležitým datem ale má prý být červenec letošního roku. To bude odhaleno mnohem více, a možná i karta o kterém hovořím. Pokud bude skutečně postavená na 20nm čipu, bude to velké překvapení a počet karet na pultech se bude dát spočítat na prstech jedné ruky. No uvidíme.

Zdroj: tajný, jako vždy

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama