extremni-overclocking-geforce-6800gs
Hardware Článek Extrémní overclocking - GeForce 6800GS

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS | Kapitola 2

Pirs

Pirs

12. 12. 2005 01:00 65

Seznam kapitol

1. WinFast PX6800GS THD 2. Modifikace napájení 3. Výsledky a závěr

Nvidia GeForce 6800GS je v současnosti jednou z nejvýkonnějších grafických karet určených pro střední část trhu. Na svých referenčních frekvencích podává velmi slušný výkon. V poslední recenzi na téma grafických karet jsme seznámili s touto kartou velmi podrobně. Pomocí úpravy napájení popsané v tomto článku z ní dostaneme úplné maximum a pokoříme hranici 17 000 bodů v 3DMarku 03!!!

Reklama

Obsahem této kapitoly bude v úvodu slibovaná úprava napájení. Upravovat budeme napájecí regulátory jako pro jádro tak i pro paměti. Předem bych chtěl upozornit, že redakce neodpovídá za jakékoli poškození nebo zničení karty způsobené postupem uvedeným v tomto článku. Každý, kdo se pro podobnou úpravu rozhodne riskuje ztrátu záruky a zničení karty a je to pouze na jeho zodpovědnost.

Úprava napájení jádra

Napájení jádra grafické karty NVIDIA 6800GS řídí PWM regulátor firmy Intersil, typ ISL6563CRZ. Regulátor je v QFN pouzdře (Quad Flat No Leads) a proto není možné modifikovat přímo na výstupu z pouzdra, ale je nutné najít první vhodný uzel spojený s požadovaným pinem.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Datasheet ke stažení: http://www.intersil.com/data/fn/fn9126.pdf

Pro úpravu výstupního napětí budeme vycházet za standardního zapojení dodaného od výrobce regulátoru. Velikost výstupního napětí z regulátoru je závislá na velikosti přidaného odporu vyznačeného ve schématu červeně. Odpor bude v našem případě nahrazen 20k trimrem a jeho výsledný odpor bude nastavován za chodu karty při odměřování výsledného napětí z určeného bodu.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Úprava napájení pamětí

Pro úpravu napájení pamětí na grafické kartě 6800GS je třeba obdobným způsobem modifikovat obvod příslušného regulátoru. V tomto případě se jedné o regulátor ISL6549 v pozdře SOIC pracující na stejném principu pulzně šířkové modulace (PWM) jako v předchozím případě.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Datasheet bohužel není volně k dispozici, ale případným zájemcům se nabízí možnost požádat výrobce a příslušná dokumentace mu bude zaslána.

Opět jako v předchozím případě budeme při úpravě vycházet ze zapojení doporučeného výrobcem, kde velikost výstupního napětí bude závislá na odporu připojeného na určený pin. Odpor je  vyznačen ve schématu opět červeně.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Potřebné vybavení

  • pájka
  • cín a kalafuna
  • 2x trimr 20k
  • multimetr
  • dráty

Postup

Celý postup úpravy spočívá pouze v připájení dvou trimrů dle schémat uvedených v předchozích dvou odstavcích. Doporučuji používat 10ti otáčkové trimry, které před samotnou aplikací na kartu proměříme v celém rozsahu a nastavíme na maximální hodnotu, tj. 20 000 Ohmů!

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Schéma zapojení trimrů na kartě včetně bodů, ze kterých se bude výsledné napětí odměřovat zobrazíte ve vysokém rozlišením kliknutím na následující obrázek. Z něj je patrné, že pro modifikaci napájení jádra byl trimr připájen na první dostupný bod vedoucí od pinu č.6 (v tomto případě SMD kondenzátor). Trimr a voltmetr s číslem jedna se týká napájení jádra a trimr s voltmetrem s číslem dva jsou k napájení pamětí.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Po zapojení podle schématu ještě jednou překontrolujeme, zda jsou oba trimry nastaveny na svou maximální hodnotu 20 000 Ohmů. Potom už jenom grafickou kartu zapojíme do základní desky a můžeme počítač zapnout.

Grafická karta Leadtek 6800GS má nastaveny jednotlivé hodnoty napětí pro grafické jádro pomocí biosu. Zjistíme je například z výpisu pomocí programu Rivatuner.

Extrémní overclocking - GeForce 6800GS
i Zdroj: PCTuning.cz

Z obrázku je jasně patrné, že oběma režimům grafické karty (2D a 3D) odpovídají také různá napětí. V tomto případě je to 1,37V pro 3D režim a 1,22V pro 2D režim. Proto je třeba si uvědomit, že při zvyšování napětí v 2D režimu se odpovídajícím způsobem zvýší i napětí pro 3D režim. Pokud například nastavíme v 2D režimu napětí pro jádro 1,4V (1,22+0,18), tak potom bude napětí v 3D režimu odpovídat hodnotě 1,55V (1,37+0,18).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama