F1 2019 a hardware: výkon grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek F1 2019 a hardware: výkon grafických karet

F1 2019 a hardware: výkon grafických karet | Kapitola 7

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 7. 2019 03:00 31

Seznam kapitol

1. Ego pod DirectX 12 2. Testovací sestava 3. Vestavěný benchmark, vliv jeho nastavení na výkon 4. Náročnost jednotlivých tratí
5. Rozlišení 1920 × 1080, Melbourne, Singapore, Bahrain 6. Bahrain, 1920 × 1080, 2560 × 1440, 3840 × 2160 7. Závěrečné shrnutí

Nová F1 2019 po letech očekávání konečně přidává podporu pro DirectX 12. Pomáhá k vyššímu výkonu kartám Radeonům i GeForce. Spolu s tím přišla vypilovanější a dobře optimalizovaná grafika se stále nízkými nároky. Podíváme se, jak potrápí F1 2019 hardware a jak si v této hře vedou starší i moderní grafické karty.

Reklama

Recenzi zaměřenou na hratelnost od Jana Schrenka jsme měli na PCTuningu loni a předloni. A žádnou velkou revoluci ani letos nečekejte. Série F1 je jednou z mála, která setrvale sbírá kladná hodnocení od hráčů i recenzentů a většina z nich je ráda, že vývojáři nedělají žádné velké změny (které bývají často spíš k horšímu, jak se vývojáři snaží víc přiblížit masám).

Honza před rokem hře vytýkal nepřívětivé uživatelské rozhraní (u spousty věcí bylo třeba mačkat konkrétní klávesy, a bylo hodně nepříjemné, když jste se třeba do nastavení nemohli dostat kurzorovými šipkami, ale museli jste na klávesnici lovit F2). Tentokrát už je to o něco snesitelnější, v nabídkách se už dá na klávesnici pohybovat celkem přirozeně ale dokonalé to pořád není – hra se ovládá výhradně klávesnicí, myší kurzor stále není.

Nastavení obtížnosti a asistenti dovolí hrát všem od začátečníků až po ostřílené jezdce, hrát můžete proti AI i v multiplayeru. Pozvolna a průběžně se vylepšuje grafika, aktualizují se okruhy, vozy i jezdecké stáje.

Ohlas na hru je až na výjimky veskrze pozitivní, a negativní hodnocení se týkají spíš technických problémů. Já jsem na ně narazil spíše výjimečně (třeba na letité RX 470 se opakovaně a natvrdo sekal test v rozlišení 4K a nedoběhl).

F1 2019 a hardware: výkon grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz

I na steamu už hra nasbírala veskrze pozitivní hodnocení od tisíců hráčů

F1 2019 a hardware: výkon grafických karet
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve hře jsou mraky možností nastavení, a přitom není na většině karet problém narvat všechny volby nadoraz i na kartách za tři, čtyři tisíce. Trochu mě jenom otravovalo vyhlazování hran, kde občas dost nelogicky poblikával na obvodu objektů zářící pixel.

Na optimalizace se rozhodně nedá stěžovat, ani výkonné karty na nízkém rozlišení nezahálejí, ale jsou dostatečně vytížené a hrnou o to vyšší snímkové frekvence. Ty jsou luxusní, a to se u formulí vážně hodí – na nižších hodnotách kolem 25–35 snímků/s bývá už v moderních hrách znát input lag, a u F1 vážně nechcete, aby začala zatáčet o třeba desetinu sekundy později. I monitor na 120 Hz je v takové divočině, kde se hraje na setiny sekundy, výhodou a pak už se vám ty hodnoty vysoko přes stovku opravdu hodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama