Férovost podle O2: Zdarma, ale jen tím správným směrem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Férovost podle O2: Zdarma, ale jen tím správným směrem

Férovost podle O2: Zdarma, ale jen tím správným směrem | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 6. 2016 03:00 52

Seznam kapitol

1. Haló, haló... 2. Dokupte si, kolik libo! 3. Závislost na Internetu? S námi se bát nemusíte! 4. Pojďme na férovku 5. Smlouva je když... 6. Na cestu do pravěku

Naši mobilní operátoři jsou fantastický zdroj zábavy. Skvělou službu nyní přináší O2 pro svoje zákazníky: Prohlásili, že FUP je špatný, že zpomalení provozu narušuje zákaznickou zkušenost – a tak se rozhodli po vyčerpání limitu data buď za peníze obnovit anebo to úplně vypnout. To je fakt ohromný upgrade služeb, fenomenální úspěch roku 2016!

Reklama

Když si operátor usmyslí, že něco není fér, klidně si podmínky změní a nazdar. Vychází z toho, že přechod jinam je pro zákazníka komplikovaný a tak zůstane, i když se podmínky zhoršily. Ostatně podmínky se stále mění a kvůli každé změně přecházet jinam je pracné. Vím to, kvůli zoufalé internetové konektivitě jsem musel pětkrát kompletně měnit vybavení, přičemž průměrná cena za přechod na jinou technologii byla mezi pěti a deseti tisíci. Paráda.

Ale vůči silnějšímu partnerovi jsou vaše možnosti velmi omezené, buď přistoupíte na jeho podmínky anebo kompletně zrušíte smlouvu. Mezi tím nic moc není. Občas se vám podaří vyjednat si lepší podmínky, ale překvapivě velkému počtu poskytovatelů služeb je vcelku ukradené, zda u něj budete anebo nebudete, lepší kontrakt si vyjedná jenom zákazník se „zajímavým obratem“ anebo VIP.

Ne každý zákazník se rozhodne vrátit silnějšímu partnerovi jeho vlastní medicínu, jak provedl před lety Rus Dmitrij Agarkov. Tomu se nelíbily podmínky pro udělení kreditky, takže si smlouvu upravil, poslal bance a ta mu zaslala jak kreditku, tak i podepsanou verzi smlouvy, kterou pravděpodobně nikdo nekontroloval. Na základě změněných podmínek pak dokonce banku zažaloval o v přepočtu 14 milionů korun. Banka mu naopak hrozila žalobou za podvod, nakonec došlo k mimosoudní dohodě, o jejím obsahu ale obě strany mlčí.

Tenhle potrhlý Rus udělal bance v podstatě to, co nám dělají velké firmy každý den: Poslal jim svoji vlastní verzi pro banku nevýhodné smlouvy a protože pracovníky ani nenapadlo, že by zákazník mohl mít tu drzost a žádat, aby smlouva byla opravdu smlouvu, tedy něčím, o čem se smlouvá, tak to mechanicky podepsali. Když neškubou po kouskách...

Někdy je diktát sice nepříjemný, ale dá se skousnout. Když se cena za službu navýší o pár procent, tak to asi necháte být. Když se Česká spořitelna rozhodne školit klienty o tom, že jsou hodné a špatné weby a za platby na těch špatných bude chtít extra příplatek, tak to už je docela zlé, stejně jako existence různých příplatků, do kterých si úvěrové společnosti schovávají reálnou cenu za půjčku. Někdy to je naopak dobré, například když vám poskytovatel internetu navýší rychlost za stejnou cenu, což se několikrát stalo u UPC.

Ale jindy to je fakt úlet – a „vylepšení“ služby zrušením FUPu do kategorie úletů jednoznačně patří. Jako by nebylo dost, že v době zvýšené spotřeby dat se zpomalí už zpomalené. Teď si u O2 můžeme vybrat mezi mikrobalíčky hyperdrahých dat anebo krásným návratem do dob bez internetu. Díky O2 jsem už zjistil, že i v roce 2016 existuje GPRS, ale tohle je opravdová třešnička na dortíku společnosti, u jejíhož předchůdce mě už před léty dobrá žena varovala, že poskytuje hlavně hlasové služby a data je nezajímají. Tohle je cesta do pravěku.

Férovost podle O2: Zdarma, ale jen tím správným směrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama