financni-vysledky-blackberry-prekvapily
Novinka Finanční výsledky BlackBerry překvapily

Finanční výsledky BlackBerry překvapily

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 12. 2016 07:00

Kanadský výrobce chytrých telefonů BlackBerry svými výsledky za uplynulý kvartál překvapil analytiky. Po úpravě totiž vykázal zisk, zatímco ekonomové mu předpovídali ztrátu, protože jeho celkové tržby klesly. Důvodem byly zejména slabé výsledky divize chytrých telefonů.

Reklama

K překvapivému zisku pomohly BlackBerry příjmy divize softwaru a divize služeb. Konkrétně tržby této divize za tři měsíce do konce listopadu dosáhly 160 milionů dolarů. Tržby divize telefonů přitom ve sledovaném období klesly na 62 milionů dolarů z 220 milionů dolarů ve stejném období loni.

Celkové tržby BlackBerry se ve třetím čtvrtletí snížily na 269 milionů dolarů z loňských 548 milionů dolarů a čistá ztráta se prohloubila na 117 milionů dolarů, což představuje 22 centů na akcii, z 89 milionů dolarů nebo 17 centů na akcii před rokem.

Research In Motion (později BlackBerry) byla s přístroji BlackBerry průkopníkem chytrých telefonů a její přístroje měli v oblibě zejména manažeři. Později ale firma na trhu výrazně zaostala za přístroji s operačním systémem Android a za telefony iPhone od Applu.

Neschopnost BlackBerry výrazněji se prosadit v lukrativním segmentu se smartphony vedla tento týden k tomu, že firma prodala práva k používání své značky a loga čínskému gigantu TCL. BlackBerry se tedy oficiálně stává pouze softwarovou společností.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama