Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze? | Kapitola 4

Petr Kupský

Petr Kupský

3. 6. 2020 15:00 30

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Exteriér – boky, příď a strop 4. Exteriér – záď, dno a filtry 5. Interiér – levá strana
6. Interiér – pravá strana 7. Povrchové panely, filtry 8. Příklad montáže – deska, chladič procesoru 9. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 10. Hodnocení a závěr

Na trh právě přichází zkrácená verze špičkové počítačové skříně Define 7, která ve středním segmentu nahradí již dosluhující kompaktní model Define C. Nižší pořizovací cena novinky nemá žádný dopad na použité materiály a kvalitu konstrukce. Nechybí hliník, sklo, zvuková izolace, výměnné panely, ani konektivita podle nejnovějších trendů.

Reklama

Exteriér – záď, dno a filtry

Konstrukční provedení zadní stěny skříně Fractal Design Define 7 Compact je také velmi podobné vyššímu modelu Define 7. Totožných sedm horizontálních záslepek pro PCIe rozšiřující karty v tomto případě nedoplňuje alternativní dvojice svislých záslepek, ale na jejich místě se nachází rozměrný průduch s typickou strukturou obdélníkových otvorů. Dvojice plastových segmentů v horních rozích slouží jako madla pro snadné uvolnění bočnic.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pozice na zádi skříně je určena výhradně pro 120mm ventilátor a umožňuje jeho cca 10mm výškový posun. Pro vložení a upevnění napájecího zdroje je určen otvor ve spodní části zádi, vybavený samostatným rámečkem s dvojicí šroubů a možností upevnění bez použití nářadí.

Dnu skříně vévodí široký průduch táhnoucí se od zádi až takřka k její přídi, v celé délce chráněný prachovým filtrem. Již v případě předchozího testu vyššího modelu Define 7 jsem nebyl nijak nadšený z volby materiálu a netradičního tvarování nohou skříně z plastových výlisků. Raději bych uvítal jednoduché válcovité nohy ze starších modelů s chromovanou povrchovou úpravou, které by podle mého vkusu s jednoduchými hranatými tvary zbytku skříně lépe ladily. Povrchová úprava nové varianty nohou připomíná pískovaný titan se sametovým leskem, takže nepůsobí laciným dojmem. Rozměrné gumové podložky pak přispívají k dobré stabilitě skříně na hladkém povrchu.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Demontáž spodního prachového filtru je nesmírně snadná. Pomocí drobného madla jej lze vytáhnout směrem vpřed do obvykle volného prostoru před čelem skříně. K upevnění filtru ke konstrukci šasi slouží plechová vodítka a také zářezy v tělesech nohou. Na dně skříně si všimněte také dvou řad dlouhých otvorů v nichž se pohybují hlavy šroubů posuvného koše pro disky. Možnost plynulého posouvání koše v širokém rozsahu oceníme nejvíce v případě montáže rozměrného radiátoru na čelo skříně, nebo napájecího zdroje nadstandardní velikosti. V případě potřeby lze koš demontovat a na jeho místo upevnit 120mm ventilátor, nebo adekvátně velký radiátor vodního chlazení.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukci prachového filtru tvoří zajímavě tvarovaný rám z houževnatého plastu se zalisovanou jemnou nylonovou síťkou. Údržba je možná jak na sucho vysavačem, tak opláchnutím pod vodou.

Fractal Design Define 7 Compact – pošleme céčko do penze?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama