FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci

FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci | Kapitola 2

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 12. 2008 01:00 39

Seznam kapitol

1. FSC Amilo Sa 3650 - hardware 2. ATI XGP alias ATI Lasso - představení 3. ATI Lasso - porty, chlazení, praxe 4. Design, materiály, rozměry 5. Baterie, klávesnice, touchpad 6. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 7. Zvuk, chlazení, záruka 8. Testy TFT displeje
9. Testy procesoru 10. Testy operační paměti 11. Testy grafické karty - standardní 12. Testy grafické karty - ATI XGP 13. Testy pevného disku 14. Test výdrže baterie 15. Vyhodnocení a závěr

Pamatujete si vůbec ještě na ATI Lasso? Mám na mysli externí grafickou kartu pro notebooky postavené na platformě AMD Puma, kterou AMD slibuje už od poloviny roku. Měla to být revoluce v oblasti notebooků. Řešení však přichází až teď a je vůbec tak dobré, jak se předpokládalo, a mělo půlroční čekání smysl?

Reklama
FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvíc ze všeho vás jistě zajímá tato malá krabička. Je to opravdu onen neustálé odkládaný projekt ATI Lasso. Jenže časy se změnily a ne všechny sliby byly dodrženy, ale vezměme to postupně.

Prvním, co už jsem psal v minulé kapitole je, že ATI XGP (anebo také Amilo GraphicBooster) lze zatím zakoupit a připojit jen k notebooku Fujitsu Siemens Amilo Sa 3650. Fujitsu Siemens má totiž do cca poloviny příštího roku na celý projekt výhradní licenci, takže u konkurence zatím nic podobného nenajdete. To je vcelku velká změna oproti dříve slibované kompatibilitě s libovolným notebookem postaveným na platformě AMD Puma.

Grafická karta unitř

FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Ke změnám došlo i v grafické kartě uvnitř. První prototypy, které jsem viděl, totiž měly klasický PCI Express ×16 slot pro standardní grafickou kartu a celé zařízení fungovalo jen jako převodník, který zajišťoval rychlou komunikaci mezi kartou a notebookem. V Amilo GraphicBooster však najdete běžný notebookový ATI Mobility Radeon HD 3870 s 320 unifikovanými shadery, který není ani ve formě MXM karty, ale je přímo integrován na PCB, takže něco jako výměna karty za novější nepřipadá v úvahu. Je proto škoda, že výrobce nesáhnul alespoň po novějším Mobility Radeonu HD 4850, který by nabídnul podstatně vyšší výkon za jen o něco vyšší cenu. Teoreticky však stále není problém vyrobit původní verzi, která by nést libovolnou grafickou kartu. Třeba se dočkáme po uvolnění licence všem výrobcům.

FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Komunikace s notebookem je zajištěna pomocí PCI Express rozhraní. Již delší dobu je známo, že jde o PCI Express ×8, avšak revize 2.0. Toto rozhraní je už dostatečně rychlé a teoreticky by neměl být problém nakrmit ani něco jako je Radeon HD 4870 X2. V tomto případě je karta podstatně pomalejší a tak nemějte obavy, že by ji rozhraní brzdilo. Samotný kabel musel být pochopitelně speciálně navrhnut a má netradiční tvar koncovek, který zatím nenajdete na žádném jiném notebooku. Návrh speciálního rychlého rozhraní byl však jednoznačně dobrým krokem, protože použití ExpressCard jako tomu bylo například u Asus XG Station by celý projekt zabilo.

Malé rozměry

FSC Amilo Sa 3650 - ATI Lasso konečně v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Výhodou mobilní karty uvnitř zařízení je jeho malá velikost. Celé zařízení je velmi malé a i jeho hmotnost je pouze okolo 0,5 kg, takže přenos XGP není žádný problém. Na druhou stranu XGP nemá žádnou baterii, takže vždy musí být zapojené do sítě (součástí balení je 90W zdroj) a je tu ještě jeden problém. XGP totiž neumí vracet signál zpět do notebooku! To je velmi zásadní informace, se kterou je potřeba počítat. Vždy musíte mít externí monitor, jinak zařízení nebude fungovat. Je otázkou proč tomu tak je, protože teoreticky by to neměl být žádný problém. Nicméně výrobce stále pracuje na nových ovladačích, takže doufejme, že se jednou dočkáme, protože XGP Station je takto omezeno jen na použití v domácích podmínkách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama