fsc-esprimo-v5535-vybirame-levny-notebook
Mobilní zařízení Článek FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook | Kapitola 6

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

19. 8. 2008 07:00 27

Seznam kapitol

1. FSC Esprimo V5535 - hardware 2. Notebook okolo 10000Kč - vybíráme hardware 3. FSC Esprimo V5535 - Design, klávesnice... 4. Notebook okolo 10000Kč - Design, klávesnice... 5. Esprimo V5535 - Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 6. FSC Esprimo V5535 - Zvuk, chlazení, záruka 7. Notebook okolo 10000Kč - to ostatní
8. Testy TFT displeje 9. Testy procesoru 10. Testy operační paměti 11. Testy grafické karty 12. Testy pevného disku 13. Test výdrže baterie 14. Vyhodnocení a závěr

Tentokrát se náš redakční test zaměřil na notebook nižší cenové kategorie, který jistě zaujme každého s kapsou podezřele hlubokou. Recenze důkladně prověřuje jak vlastní zpracování, dodávanou výbavu, tak i možnosti výkonu. Přes nepříliš vysoká očekávání, dokázal testovaný kus lecčím mile překvapit.

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

Kvalita zvuku není na vysoké úrovni, což je pochopitelné. Dva reproduktory na přední hraně toho moc nezvládnou. Kvalita zvuku postačí na základní ozvučení, ale to je tak vše. Pokud chcete aspoň trochu poslouchat hudbu, jsou nutností sluchátka.

Chlazení - provedení

FSC Esprimo V5535 - vybíráme levný notebook
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Notebook má jednoduchý systém chlazení. Procesor je chlazen pomocí heatsinku, který profukuje malý ventilátor a odvádí horký vzduch z šasi na levém boku, což je ideální místo. Na čipsetu je pasiv, ostatní komponenty nejsou chlazené vůbec. Osobně bych byl raději, kdyby i od čipsetu vedla heatpipe k ventilátoru profukovanému chladiči, ale nutnost úspor opět udělala své.

V praxi je to bohužel znát, protože čipset je umístěn těsně vlevo od touchpadu, kde má většina lidí při psaní opřené předloktí. A právě zde se plasty šasi znatelně zahřívají a není to nejpříjemnější.

 V kliduV zátěži
Procesor43°C64°C
Pevný disk38°C45°C

S teplotami procesoru a pevného disku, které mají jako jediné komponenty teplotní čidla není žádný problém. Obavy mám o teploty onoho čipsetu, ale na něm bohužel teplotní čidlo není. V praxi se však ani v dlouhodobé zátěži neobjevily známky nestability, takže věřme, že jsou teploty i přes zahřívání šasi v normě.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows/Sledování filmů

Při nenáročné činnosti je notebook jen tak tak slyšet. Ventilátor se sice točí a slyšet je, ale opravdu jen maličko. Stejně tak zahřívání čipsetu není nijak velké a šasi sice teplejší je, ale pracovat se s tím dá bez problémů.

Hraní 3D počítačových her

V tomto případě berte název trošku s nadsázkou, protože na tomto notebooku se hrát prostě nedá. Jednoduše pokud potřebujete vysoký výkon procesoru a notebook musí zabrat, okamžitě se zrychlí ventilátor, což se nepříjemně projeví na jeho hlučnosti. Notebook nepříjemně hučí a není to příjemné, avšak snést se to ještě dá. Stejně tak je citelnější topící čipset na vaše levé předloktí.

Záruka

Při koupi notebooku dostanete standardní záruku dva roky a notebook při problémech posíláte do servisu, který má 30 dní na opravu. U této levné série notebooků nabízí Fujitsu-Siemens pouze jedno rozšíření záruky a to o jeden rok na celkové tři roky záruky. Posílání do servisu a 30 dní na opravu zůstává, příplatek za třetí rok záruky je okolo 2000 korun včetně daně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama