fujitsu-siemens-scaleo-e-elegantni-pc-do-obyvaku
Zábava Článek Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

20. 3. 2006 01:00 20

Seznam kapitol

1. HTPC - Home Theater PC 2. Scaleo E - provedení 3. Přerostlý notebook nebo malé PC? 4. Scaleo E jako počítač 5. Testy grafické karty a závěr

Dnes už asi nikdo nepochybuje, že se mílovými kroky blíží okamžik, kdy se základním zařízením domácí elektroniky stane počítač. Komu by se nelíbilo vtěsnat do jedné skřínky kompletní multimediální řešení a spojit je s univerzálnosti počítače. Zatímco dnešní programy jsou už na výši, hlavní překážkou je krabicové provedení dnešních PC. A právě s tím se rozhodli něco udělat u Fujitsu-Siemens. A vzniklo Scaleo E.

Reklama

Silnou stránkou Scalea E je použití standardních komponent. Pomineme-li integrovanou grafickou kartu, jedná se o docela běžný výkonný počítač.

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se, co se uvnitř přístroje připomínajícího videorekordér vlastně skrývá:

KomponentSpecifikace
procesorIntel Pentium 4 630 (Prescott) 3GHz
chipsetIntel 915G/GV
operační paměťDDR, 2 x 512MB PC3400
grafická kartaIntel GMA900
pevný disk250GB Seagate Baracuda 7200.8, SATA NCQ
optická mechanikaDVD±RW+DL (NEC ND-4551A)
audioRealtek AC97 High Definition Audio, iCH6-M HDA, 7.1
LANRealtek RTL8139/810x 100Mbit
TV kartahybridní Hauppauge WinTV 88x DVB-T
Porty na čelní straně2x USB 2.0, S-Video in, CINCH in 3x (levý a pravý audio kanál + video), mikrofon, sluchátka, Fire-Wire, čtečka karet
Porty na zadní straněSCART vstup, SCART výstup, DVI-D, D-SUB, Fire-Wire, 4x USB 2.0, RJ 45, 8x audio cinch výstup, 2x IR, S/PDIF, S-Video out
Rozměry (VxŠxH)100 x 430 x 425 mm
Hmotnost5kg - podle konfigurace
Specialitydisplej, dálkové ovládání, bezdrátová klávesnice s trackballem
Záruka24 měsíců
Cena bez DPH*27 500,- Kč (cena v obchodech na internetu)

*Na trhu je ještě Scaleo E osazené procesorem Pentium 4 519 (3.06GHz), osazené 512MB paměti, 160GB diskem - cena bez DPH 23 000Kč.

Co jsme testovali

Tato povinná kapitola každé recenze má v tomto případě malý háček. Výkon celého přístroje je třeba hodnotit ve vztahu k účelu a způsobu nasazení daného přístroje. Je potřeba si uvědomit, že se nejedná o herní stroj, ale spíše o výkonný stolní počítač, který je určen pro přehrávání multimédií ve všech možných podobách. Jako referenční procesory jsme tentokrát proto zvolili notebooky.

Testy procesoru a pamětí

Zařízení je po obecné stránce vybaveno lehce nadprůměrně (procesor a operační paměť) avšak kvůli integrovanému grafickému čipu, není vhodným adeptem na překonávání rekordů v grafických aplikacích.

Pro otestování jednotlivých komponent posloužila známá sada testů, která se normálně používá při testování notebooku. My začneme testovat opět zcela běžně a tudíž je jako první na řade procesor. Přístroj je vybaven CPU Intel Pentium-E 630 (3GHz, HT, 2MB cache, 800MHz sběrnice), který poskytuje opravdu slušnou základnu.

Testovací programy

  • SiSoft Sandra 2005 a testy - CPU Arithmetic Benchmark, CPU Multimedia Benchmark,
  • SuperPI - výpočet Ludolfova čísla na 4M desetinných míst
Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

V prvním testu se ukazuje, že procesor díky svému vysokému taktu a rychlé sběrnici, dokáže konkurovat i procesoru, který disponuje dalšími 600MHz. Především pak položka Whetstone je velmi výrazná.

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se ukazuje, že veškeré hodnoty závisí primárně pouze na samotné frekvenci procesoru a jakékoliv jiné parametry ji nedokážou zásadně ovlivnit. Je ale patrné, že tento výsledek je velmi slušný a není potřeba se za něj stydět. Nakonec zůstává test programem SuperPI, který vypočítává Ludolfovo číslo na celých 4M desetinných míst. Tato operace je výpočetně velmi náročná a vyžaduje opravdu silné zázemí pro získání výborných výsledků.

Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde se opět ukazuje, že frekvence procesoru hraje zcela zásadní roli a tudíž se testovaný kousek umístil na přední pozici.

Nyní je čas se podívat na zoubek operační paměti. V tomto modelu jsou osazeny dva DDR moduly s frekvencí 400MHz a celkovou velikostí 1024MB. Tato hodnota je uváděna jako doporučená pro provoz Windows XP Media center.

  • SiSoft Sandra 2005 a testy - Memory Bandwidth Benchmark
  • Everest Home Edition - Memory Benchmark
Fujitsu-Siemens Scaleo E - elegantní PC do obýváku
i Zdroj: PCTuning.cz

První test odhalil velice povzbudivé hodnoty. Zde je tak markantní náskok dán především vysokou frekvencí procesoru, která hraje také svou roli při měření. Tento model si i přes starší čipovou sadu a operační paměti typu DDR dokázal poradit s kolegou z rodiny i955X s paměťmi DDR2. Pro úplnost testů ještě přikládáme print-screeny z programu Everest Home edition.

Test rychlosti zápisu do paměti.
i Zdroj: PCTuning.cz
Test rychlosti zápisu do paměti.


Test rychlosti čtení.

Operační paměti se opět zařadily velmi vysoko. Dokonce pomalu konkurují i pamětem na čipové sadě nForce4-SLI s procesorem Athlon64 X2 4800+.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama