geforce-9300-hvezda-htpc
Hardware Článek GeForce 9300 - hvězda HTPC

GeForce 9300 - hvězda HTPC

Z. Obermaier

Z. Obermaier

22. 10. 2008 01:00 50

Seznam kapitol

1. Úvod - malý a přesto výkonný 2. Čipset MCP7A (9300/9400) 3. Asus P5N7A-VM 4. Asus P5N7A-VM - bližší pohled 5. Desky dalších výrobců
6. Testovací sestavy 7. Testy výkonu čipsetu a iGPU 8. Přehrávání videa, CUDA a PhysX 9. Zhodnocení a závěr

Na uvedení čipsetu nForce 730i pro platformu Intel se čekalo velmi dlouho. Nyní ale máme možnost si čipovou sadu vyzkoušet, a sdělit vám naše poznatky. Kromě jedno-čipového řešení, nese nová nForce zajímavější novinku. Tou má být nejvýkonnější integrovaná grafika na trhu. Potvrdí se toto tvrzení, a obstojí čipset i v dalších ohledech? Odpovědi se dnes pokusíme nalézt.

Reklama

Dnes už jsou počítačové komponenty na takové úrovni, že i při zachování malých rozměrů dostaneme dostatečný výkon pro velkou většinu nasazení. Příchod procesorů Intel Atom, a dalších znamenají jasný signál budoucího směřování osobních počítačů. Brzy pomine doba obrovských počítačových skříní, které nahradí malé stroje s dostatečným výkonem a kompaktním designem. Zákazníci si takové malé počítače žádají, a je to vidět na prodejích počítačů řady Eee od Asus a dalších výrobců.

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Také obliba HTPC počítačů do obývacích pokojů strmě stoupá, a na prodejích desek malých rozměrů je to znát. Nízká cena a solidní výkon je totiž těžko odolatelným argumentem. Donedávna měl adekvátní výkon těchto malých počítačů jednu zásadní trhlinu. Žádné integrované grafické řešení nezvládalo přehrávání HD videa a hraní her v dostatečné kvalitě. Jistým obratem na tomto poli, byl čipset AMD RS780G pro platformu AMD. Na tomto čipsetu se již dají hrát hry i akcelerace HD videa funguje, ovšem ne stoprocentně. Uživatelé hlásí mnoho problémů s funkčností různých zařízení, a také problémy s přehráváním některých HD formátů.

Výkonné HTPC - dosud jedině s AMD

To by se ještě dalo překousnout, protože i tak je použitelnost a funkcionalita velmi dobrá. Problém je ale právě platforma procesoru. Díky vyšší spotřebě a nebo nižšímu výkonu procesorů AMD, stále ještě velká většina uživatelů prahnoucích po HTPC vyčkávala. Existuje ale větší skupina uživatelů, kteří si HTPC na bázi AMD RS780G a úsporných Athlonech postavili. Až do této chvíle nebylo pro HTPC prostě lepší řešení. Integrované grafiky Intelu jsou v tomto směru katastrofou. Kdo chtěl HTPC s možností občasného hraní a podpory akcelerace HD videa, musel sáhnout pro AMD RS780G a nebo po nějaké dedikované grafické kartě.

Řešení pro platformu Intel na trhu zkrátka chybělo. V nabídce jsou desítky uATX základních desek s čipsety Intelu G45/43/35/33 a dalšími. Můžeme si vybrat z desek se sadami nForce 6/7. Některé mají výkonnější grafické jádro, hodící se ale stále pouze pro kancelářské aplikace a podobné využití. Na skutečné hraní a HD video se nehodí ale ani jedna z těchto alternativ. Právě tuto mezeru trhu se NVIDIA pokusí zaplnit, se svými novými čipsety s integrovaným jádrem GeForce 9300/9400.

GeForce 9300 proti GMA X4500HD

GeForce 9300 - hvězda HTPC
i Zdroj: PCTuning.cz

Hlavním konkurentem tedy není AMD RS780G, ale samozřejmě Intel G45 Express s grafickým jádrem GMA X4500HD. To v mnoha hrách značně zaostává, a také přehrávání videa je v určitých případech omezeno. I kdyby byly grafická jádra stejně výkonná, nové jádro GeForce 9300 má proti veškeré konkurenci jeden významný trumf. Tím je možnost využít zároveň dvou a více výstupů pro zobrazovače. Můžete zároveň pouštět obraz do LCD přes DVI a skrze HDMI do plasmové TV. Tuto možnost dnes nenabízí žádné jiné integrované jádro.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama