GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory

Adam Vágner

Adam Vágner

28. 5. 2021 23:00 2

Seznam kapitol

1. Resizable bar na starších kartách 2. Zálohujeme BIOS 3. Flashujeme a zapínáme reBAR 4. Jak na GeForce zapnout reBAR i u her bez profilů 5. Zkoušíme Mafia: Definitive Edition a Witcher 3 6. Testovací sestava
7. Death Stranding (TAA, DLSS) 8. F1 2020 (TAA, DLSS) 9. Metro Exodus, bez ray tracingu 10. Metro Exodus, ray tracing, DLSS 11. Závěrečné shrnutí

Máte-li doma některou z dříve uvedených GeForce RTX 30, možná ještě váháte nad aktualizací BIOSu kvůli podpoře resizable BAR. Pomůžeme vám s tím. A podíváme se i na to, jak jej rozběhat ve hrách, kde oficiálně není podporovaná

Reklama

AMD poslední generací Radeonů a Ryzenů představilo Smart Access Memory, která využívá jednu z technologií, jež jsou součástí specifikace sběrnice PCI Express – resizable BAR. Ta umožňuje změnit velikost bloku videopaměti, ke které lze přes sběrnici PCIe najednou přistupovat a tím zefektivnit přenos dat přes sběrnici do grafické karty. Díky tomu můžete v některých hrách získat navíc jednotky procent výkonu a výjimečně se dostanete přes deset procent.

Aby resizable BAR fungoval, musí jej podporovat řadič PCIe v procesoru, základní deska i grafická karta. Na posledních generacích základních desek už to nebývá problém, postačí vám aktualizace BIOSu. Seznam čipsetů a procesorů podporovaných s uvedením reBAR na GeForce je na stránkách Nvidie, dnes už možná přibyly i další.

U grafických karet pro stolní PC jste u AMD odkázaní na Radeony řady RX 6000 a u Nvidie na GeForce řady RTX 30. A u GeForce ještě musíte nainstalovat ovladače řady 465 nebo novější.

V předchozím článku věnovanému testu resizable BAR na Intelu jsme se podívali, co udělá reBAR s výkonem v naší testovací metodice na Radeonu RX 6700 XT a zatím jediném modelu Nvidie, který reBAR podporuje už od výroby – RTX 3060.

Dnes se zaměříme na dříve uvedené GeForce RTX 30 a na to, jak u nich podporu reBAR doplnit s novým BIOSem. A také na to, jak můžete zprovoznit resizable BAR i ve hrách, které Nvidia zatím v ovladačích nepodporuje.

Ptejte se u výrobců

U modelů GeForce RTX 3060 Ti, RTX 3070, RTX 3080 a RTX 3090 nabídli aktualizaci BIOSu grafické karty výrobci. Pro modely Founders Edition jsou k dispozici přímo na stránkách Nvidie.

BIOSy by měly být k mání na následujících odkazech:

Pokud výrobce nenabízí univerzální aplikaci, která sama zjistí, jakou grafickou kartu máte a příslušný BIOS dohledá (například MSI Live Update), musíte najít konkrétní model, který máte doma – pozor si dávejte i na to, aby označení přesně souhlasilo (abyste se nepokoušeli například flashovat OC verze BIOSem modelu se základními takty) a také aby šlo o stejnou revizi karet v případě, že je jich více.

A Nvidia ještě varuje, abyste nezkoušeli flashovat BIOS pro Founders Edition na modely od partnerů a pokud výrobce BIOS pro váš model nenabízí, počkat, až jej dá k dispozici.

U karet s duálním BIOSem si dávejte pozor na to, zda aktualizujete nastavený BIOS tím správným – abyste například BIOSem s vyšší výkonem ventilátorů nepřehráli tichý BIOS.

My to budeme zkoušet na kartě od Palitu. U ní je třeba najít BIOS pro konkrétní model. Jetstream má duální BIOS, flashuje se pomocí jednoduché utility, která sama pozná, jaký ze dvou BIOSů bude flashovat (a obdobně je tomu u Gainwardu).

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Dříve než začnete...

Než se do toho pustíme, jen pár poznámek. Asi nejdůležitější (pro mě, ne pro vás) je upozornění, že to děláte na vlastní riziko. Flashování není zcela bezpečná operace, pokud se při něm něco pokazí, můžete kartu umrtvit. Nenaběhne obraz nebo nenaběhne samotná karta. Ale většinou to jde ještě napravit.

Před laborováním s BIOSem je dobré mít připravený záložní plán v případě, že něco selže. Jen ostřílení harcovníci zvládají obnovu BIOSu i poslepu bez obrazu.

Napůl vyhráno mají majitelé počítačů s integrovanou grafikou – u nich stačí před flashováním monitor zapojit na výstup integrované grafiky na základní desce (a případně ji v BIOSu aktivovat).

 

Pokud procesor s integrovanou grafikou nemáte, je druhou možností mít pro zálohu připravenou nějakou starší grafickou kartu, kterou v případě potíží osadíte do počítače vedle té rozbité a využijete ji pro obnovu BIOSu.

Co bych rozhodně doporučoval, je před flashováním povolit a vyzkoušet přístup do Windows přes vzdálenou plochu. To se ostatně hodí při jakékoliv operaci, při níž hrozí, že vám zčerná obrazovka a desktop se už neprobere – například při aktualizaci ovladačů grafiky. Povolit ji lze v nastavení systému, a pokud to nefunguje, zkontrolujte ještě, že nemáte přepnutou síť místo domácí na veřejnou.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud doma nemáte druhý počítač, ze kterého byste se do vašeho hlavního mohli vlámat, můžete ještě nainstalovat aplikaci pro vzdálené připojení do mobilu – u Androidu najdete klienta pro vzdálenou plochu přimo od Microsoftu na google play, u Apple by měl být klient k dispozici na store rovněž.

GeForce a reBAR: Jak na flash BIOSu a na hry bez podpory
i Zdroj: PCTuning.cz

Jiný software pro vzdálené připojení k PC můžete zkusit také, u něj je ale pravděpodobné, že pokud Windows po startu nepoznají, že je k počítači připojený monitor (což na počítači s polomrtvou grafikou nejspíš nepoznají), při přihlášení do počítače zvenčí uvidíte místo pracovní plochy jen černou obrazovku.

Lépe jsou na tom i majitelé GeForce s duálním BIOSem, ti mají ještě možnost přepnout na druhý BIOS v případě, že se aktualizace firmwaru nezdaří.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama