GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás

GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

6. 5. 2013 03:00 14

Seznam kapitol

1. Nastavit detaily? Ne každý to zvládne 2. Automatické nastavení detailů v GeForce Experience 3. Další funkce, podpora her, požadavky 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. ArmA II, Assassins Creed III, Battlefield 3 6. Bioshock: Infinite, Borderlands 2 7. Crysis 2, Crysis 3
8. DiRT 3, DiRT: Showdown 9. F1 2012, Far Cry 3 10. GTA: ELFC, Hitman: Absolution 11. Max Payne 3, Skyrim 12. Tomb Raider, SimCity 13. Závěr

Zatímco pro zkušeného uživatele je optimální nastavení detailů ve hrách vzhledem k výkonu počítače otázkou chvíle, pro běžného hráče to může být až neřešitelný problém. nVidia vyvinula program GeForce Experience, který toto nastavení udělá za vás. Funguje však program i v praxi? Vyzkoušeli jsme to v 17 hrách na sestavě nižší střední třídy.

Reklama
Porovnávání Porovnávání
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz


Nejvyšší nastavení detailů u hry Tomb Raider (po najetí myší se zobrazí nejnižší)

Zatímco pro řadu hráčů je optimální nastavení detailů ve hrách samozřejmostí a nikdy by si „do toho nenechali kecat,“ méně zkušení uživatelé se v nabídkách často ztrácejí. Není výjimkou, že tito uživatelé mají problémy i se základními věcmi jako je nastavení rozlišení, případně nastavení detailů neřeší vůbec. Při příliš nízkém nastavení detailů přitom hra vypadá zbytečně hůře, než by mohla, na přehnaně vysoké nastavení se zase trhá. Na internetu je sice k nalezení řada návodů, jak hry optimálně nastavit, a třeba nVidia poskytuje na svých stránkách pro některé hry detailní rozpis nastavení pro vybrané hry a rozlišení. Část hráčů se o tyto návody přesto nezajímá, druhá o nich vůbec neví.

GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost nVidia proto přibližně před měsícem spustila plnou verzi programu GeForce Experience (GFE), který by měl v podporovaných hrách vyřešit optimální nastavení detailů za uživatele. Důvodem k vývoji tohoto programu samozřejmě není jen snaha pomoct hráčům, ale také konkurenční boj. Pokud by se program GeForce Experience skutečně prosadil, mohl by sehrát důležitou roli v konkurenčním boji proti AMD.

Dle mého názoru má GFE skutečně reálnou šanci uspět. Vyzkoušel jsem jej na typické sestavě nižší střední třídy s dvoujádrovým procesorem Intel Core i3 architektury Ivy Bridge, 8 GB operační paměti a grafické kartě nVidia GeForce GTX 650 Ti. Připojen byl monitor s Full HD rozlišením. Program vše bez problémů rozeznal a ve všech hrách nastavil rozlišení 1920 × 1080 px v kombinaci s rozumnými detaily, takže jsem u všech her naměřil v průměru od 30 do 90 fps. Ve většině případů hry běžely průměrných 40-60 fps, což považuji za ideální. Spokojen jsem byl také s výběrem snížených nastavení. Program většinou spolehlivě vybírá ta nastavení, která mají největší vliv na výkon a grafiku přitom neovlivní až tak moc.

GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás
i Zdroj: PCTuning.cz

Úplně dokonalý však program GeForce Experience zatím také není. Například u hry Far Cry 3 musí být celkové nastavení grafiky Custom, jinak detaily nelze měnit. U SimCity zase GFE nedokázal nastavit rozlišení. To jsou ale jen drobnosti, které moji celkovou spokojenost s programem nijak nemění.

GeForce Experience — nastaví grafiku ve hrách za vás
i Zdroj: PCTuning.cz

S programem GeForce Experience jsem byl celkově velmi spokojen. Jde o výbornou utilitu pro všechny, kteří se nechtějí zabývat nastavením detailů jednotlivých her. Program za ně toto nastavení u podporovaných her spolehlivě udělá. Do budoucna se však nabízí otázky, zda nVidia udrží současný trend a bude do programu přidávat podporu každé nové AAA hry a jak případně přesvědčit uživatele, kteří nastavení grafiky ve hrách dosud nijak neřešili, aby dali programu GFE alespoň šanci. Otázkou také je, zda na GeForce Experience bude nějak reagovat konkurenční AMD. Pokud by totiž program uspěl, mohla by se z něj především u slabších karet stát výrazná konkurenční výhoda. Nakročeno má přitom dle mého názoru velmi dobře.

Poděkování

Děkujeme partnerům Asus, Gigabyte, Intel a MSI, kteří zapůjčili vybavení na testy.

Za možnost použití programu FrapsCut děkuji jeho tvůrci Webwalker.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama