GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100

GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 3. 2010 14:00 255

Seznam kapitol

1. GeForce 400 - do poslední minuty záhada 2. GeForce 400 - Představení 3. GeForce GTX 470 - Detaily karty 4. GeForce GTX 480 - Detaily karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 8. FC2, L4D, Fallout 3, Bioshock, Dead Space 9. CoD 5, World In Conflict, GRID, UT3, ME
10. HL2 Ep2, CoH, ET, Tomb Raider, GTA IV 11. COD 4, DMC4, Crysis Warhead, STALKER CS, BIAHH 12. Mirrors Edge, HAWX, Arma 2, AvP, Bioshock 2 13. BF2, STALKER CoP, DA, Dark Void, 3DM 14. DiRT 2, Unigine, ME2, Metro 2033, RE5, SC2 15. Shrnutí výkonu a průběhy 16. Bonus: GeForce GTX 480 SLI 17. Spotřeba, teplota, přetaktování 18. Závěr 

Nepamatuji za posledních pět let produkt, který vyvolal tolik vášní a udržel si poslední půl rok před vydáním tak vysoký zájem veřejnosti. Čekání ale končí, podívejme se čím NVIDIA odpoví na Radeony HD 5000. V testu najdete exkluzivně vedle nejvýkonnějšího modelu GTX 480 i pomalejší GTX 470.

Reklama
GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100
i Zdroj: PCTuning.cz

O Fermi (GF100) bylo napsáno tisíce řádků textu, a já jsem z celé této půlroční anabáze doslova vyčerpán. Architekturu jsme už rozebrali několikrat, přečíst si o ní můžete v samostatném čláku Architektura Fermi - Nvidia GF100 se představuje  nebo starším Nvidia Fermi - Analýza nové generace GPU. O to více ale bude grafů a měření výkonu. Kromě více než dvaceti starších her se také podíváme na množství nových titulů. Vedle herního výkonu změříme i výkon ve Folding@Home, karty budeme taktovat a obvykle si s nimi hrát pro účely recenze. V úvodu si ale drobné vysvětlení některých faktů nemohu odpustit, laskavý čtenář promine...

Jak šel čas s Fermi

První důkaz o samotné existenci jádra GF100 jako nové architektury pochází z ledna loňského roku a ukazuje, že už tehdy (rok zpět) existovaly první vzorky karet v laboratoři. Tady se podívejte na výpis ovladačů 185.20, kde je SKU 06.C0.01 (GTX 480) vidět. Tehdy tomu nikdo nevěnoval pozornost a tak tato zajímavost zapadla do hlubin internetu. Pak byl půl roku klid, ovšem na veřejnost se dostala , která hovoří od dostupnosti nejvyššího DX11 modelu architektury Fermi na první čtvrtletí 2010. Spousta lidí tuhle informaci opět přehlédla, jako třeba i zprávu o zcela novém režimu SLI. Více se začalo hovořit o grafikách (tehdy ještě GT300 nebo GeForce 300) v létě, kdy se blížilo uvedení DX11 Radeonů HD 5000.

Zde je nutné upozornit, že podle oficiálního vyjádření NVIDIA senior manager potvrdil uvedení nových grafik GeForce na poslední kvartál roku 2009. Tady  je o tom důkaz, stejně jako na desítkách světoznámých webů. NVIDIA v září stále oficiálně tvrdila, že uvedení bude do konce roku, což bylo v rozporu s dříve zmíněnou tabulkou, ale budiž. My jsme vám přinesli první zprávičku o nových grafikách v červenci, jež říkala: Název nejvyššího modelu není stanoven (předpokládal jsem GeForce GTX 380), půjde o DX11 kartu s 480-ti SP procesory a 2GB paměti, výkon někde kousek nad GeForce GTX 295, v CUDA aplikacích významně vyšší. Dále ve zprávě hovořím o oficiálním představení (nikoli uvedení) v říjnu 2009. Většina faktů nakonec sedí. Počet SP a odhad výkonu byl správný, kapacita paměti je nakonec o trošku jiná a představení architektury bylo skutečně v říjnu v USA.

Pak proběhla známá konference GTC, kde byla představena architektura a ředitel společnosti NVIDIA nám zamával před očima GeForce GTX 480 s uřízlým PCB a chladičem karet Tesla. Tehdy se všude objevily články o architektuře Fermi, o herním výkonu se ale čtenáři mnoho nedozvěděli. Od této chvíle začala opravdová "Fermimánie", kdy se každý den plnily fóra u nás i ve světě desítkami spekulací, komentářů a zaručeně správných informací. K masivnímu zájmu o nové GeForce také přispívá první fotografie karty na Facebooku společnosti NVIDIA, co se kolem jediné fotografie roztočilo za kolotoč, nemá v novodobé historii IT obdoby. Jedni ji napadali za vytvořenou ve Photoshopu, když se zjistilo, že nejde o podvrh, zmlkli. My jsme v té souvislosti opět předpokládali představení do konce roku, počítali jsme na launch se dvěma běžnými modely a jednou duální kartou.

V listopadu pak AMD uvádí Radeon HD 5970, dvoujádrové řešení s obrovským výkonem. V jeho listopadové recenzi na konci píši, cituji: Radeon HD 5970 je kompletní dílek skládačky absolutní dominance ATI Radeonů v nejvyšším segmentu trhu. Konec roku 2009 patří bezesporu ATI a jejím kartám, s nimiž se po dlouhé době dostala na špici a převzala žezlo krále herního výkonu. Kdy najde odpověď konkurence? No podle všeho se preview nových DX11 GeForce dočkáme ještě před koncem roku, oficiální představení pak proběhne v lednu 2010. Dostupnost karet v obchodech tedy nejdříve v Q1/2010. V listopadu jsem tedy stále očekával krátké preview (ukázku, nikoli recenzi) výkonu GeForce 400, kompletní představení v lednu na CES (k čemuž došlo) a dostupnost v obchodech do konce prvního kvartálu 2010.

Ke konci roku už bylo zřejmé, že preview nebude, NVIDIA  nepustila karty mezi novináře, aby zamezila úniku informací. V prosinci oficiálně oznamujeme datum uvedení na trh v březnu 2010, představení karet na CES stále platí. Pak nastaly dva měsíce čekání, které končí dnes oficiálními recenzemi. Pokud si chcete přečíst všechny zprávy o Fermi od loňského léta, do těchto dnů, zavítejte na můj  blog, kde jsem vše shrnul. Zde se tím dál zabývat nechci.

GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100
i Zdroj: PCTuning.cz

Co vše můžeme prozradit až nyní ..

Pokud jste přemýšleli, proč se ve spekulacích a dokonce i od důvěryhodných zdrojů občas objevily protichůdné informace, může za to většinou nová strategie mlčení společnosti NVIDIA. Karty se měly objevit už před koncem roku a natěšení fanoušci zůstali v očekávání ještě několik měsíců, po které stihli vyrobit velkou spoustu nejrůznějších spekulací a fám. Některé z nich vypadaly věrohodně, jiné byly průhledné od začátku. Mezi ty uvěřitelné patřilo třeba i označení karet GeForce 300, ostatně odpovídalo by to i přejmenování starších sérií. Málokdo mohl očekávat, že se objeví ještě "nové" produkty v trojkové sérii.

Také takty a specifikace čipů prošly mnoha změnami. Původní frekvence GeForce GTX 480 byly plánovány trošku jiné hodnoty, nakonec jsou frekvence o něco nižší. Díky spekulacím ale prošlo internetem spousta dalších údajů, které jsme také občas v nějaké novince zveřejnili. Konečné takty GeForce GTX 480  jsou nakonec o trošku nižší, než měly být původně. Finální frekvence karta dostala minulý týden a jsou upravené pravděpodobně kvůli spotřebě a hlučnosti chlazení. Stejně došlo na snížení frekvencí GeForce GTX 470.

Podle našich informací (Nvidia je oficiálně odmítá potvrdit) bylo původní TDP GeForce GTX 470 225W, nyní je 215W. U výkonnějšího modelu to bylo původně 270W a nyní 250W. Také počet SP procesorů byl až do poslední chvíle záhadou. Dlouhou dobu měla  GeForce GTX 480 skutečně aktivovaných 512SP, zdali bylo takových jader málo a nebo byl důvod k finálním 480SP jiný ale nevíme. Dobrá zpráva je, že zamčené SP jsou nejspíš deaktivovány jen BIOSem a možná půjdou odemknout. Zatím to ale nikdo fyzicky nezkusil, není jak.

Další živé debaty se vedou o množství vyrobených karet. Pokud vím, měla GeForce GTX 480 svou finální podobu s novým chladičem a jádrem A3 už na konci ledna. Do dnešního dne si výrobce zkrátka vyhradil čas na výrobu karet do obchodů. Y Nvidie máme informaci, že jich bylo vyrobeno desítky tisíc v poměru 60:40 pro GTX 470:GTX 480. Hovoří se také o respinu B1, který by měl být jakýmsi "Ultra" jádrem s 512SP a lepšími provozními vlastnostmi. To nás ale čeká až za nespecifikovanou dobu a kdo chce novou GeForce, musí ji zatím koupit s provozními vlastnosti, jaké má nyní.

Dvě nebo tři GeForce 400?

GeForce GTX 470 a GTX 480 - Rozsáhlý test Fermi GF100
i Zdroj: PCTuning.cz

V tuhle chvíli můžeme s jistotou říci, že v první vlně nových produktů se objeví dva modely - GeForce GTX 470 a 480. Podle všeho ale NVIDIA uvedení duální GeForce GTX 470 neodložila k ledu a stále na kartě pracuje. Zřejmě se čeká na dostatek extra povedených jader s nižší spotřebou, nebo možná nějaký respin současného jádra. Pokud se duální karta objeví, bude to asi někdy do konce léta. Zatím ale nevíme opravdu nic. Co je ale jisté, je uvedení dalších modelů architektury Fermi. Střední a střední nižší třída by se měla na trhu objevit ještě před začátkem školního roku, nejpozději během léta.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama