geforce-gtx-600-a-zmena-napeti-jak-je-to-doopravdy
Novinka GeForce GTX 600 a změna napětí, jak je to doopravdy

GeForce GTX 600 a změna napětí, jak je to doopravdy

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 10. 2012 10:00 9

Zákaz změny napětí u "Keplerů" se opět přetřásá na veřejnosti, pojďme se na něj podívat

Reklama

V tuto chvíli se webem šíří "aféra" kolem Nvidie, jež zapříčinila odstranění možnost změny napětí na kartách EVGA Classified pomocí externího zařízení EVBOT. Připomeňme si o co jde. Už na začátku června, jsem vám říkal, že Nvidia u karet s jádrem GK104 zakázala změnu napětí nad povolenou mez softwareově.

GeForce GTX 600 a změna napětí, jak je to doopravdy
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde je citace z článku, publikovaného 3.7.2012:

Od uvedení GeForce GTX 680 volají nadšenci po možnosti zvyšování napětí. Nejprve se myslelo, že jen tvůrci taktovacích utilit zaspali a uvedou podporu později. Poté jsem vám exklusivně přetlumočil zákulisní "drb" od nejmenovaného pracovníka RaD oddělení významného výrobce, že nVidia změnu napětí blokuje ovladačem/BIOSem zcela záměrně. nVidia to zakázala.

Tento "drb" se pak oficiálně potvrdil a přiznala ho i společnost EVGA, jejíž pracovník řekl něco v tomto smyslu: "nVidia zavázala výrobce GeForce GTX 600 řadou zákazů a restrikcí (Program Green Light), které musí dodržet, pokud chtějí tyto karty vyrábět a prodávat. Zákaz změny napětí k nim patří. Dosud si žádný výrobce zákaz nedovolil porušit. Napětí je povoleno měnit pouze hardwarovou cestou, nikoliv softwarově".

Proto neexistuje žádný software na změnu napětí jádra, ale jen hardwarové řešení Asus (Hotwire) a EVGA (eVBot). Krapet zmatek v tom udělali právě v MSI, kteří na webu i v prezentaci k GeForce GTX 680 Lightning změnu napětí slibují. Bohužel ani do dnešního dne nedodali (platilo pro červen) software co by to uměl. Zdá se, že jim nVidia asi pohrozila a nebo připomněla dohodu o jistém zákazu. A MSI nakonec couvlo a napětí se měnit softwarově nebude. Jak to dopadne, uvidíme časem, ale v tuto chvíli to možné není. Proč?

Ptáte se, proč ale? - Odpověď znám. U testu karty Asus s možností změny napětí jsem si totiž všiml jedné věci, která je v recenzi popsaná ale pravděpodobně špatně interpretovaná. Od jisté frekvence bylo totiž nutné k vyšším taktům opravdu brutálně zvyšovat napětí a výkon nerostl, spíše klesal. Já myslel, že mne v tuto chvíli drží zpět Power-target ale asi to tak nebylo a zasahovaly spíše ochranné čipy monitorující napájení.

Situace byla taková, že s rostoucím napětím jádra výkon klesal, i když teploty čipu byly stále výrazně pod 70-ti stupni. Čím vyšší bylo napětí, tím byl výkon horší. Tento fenomén se začal projevovat už někde kolem 1,27 V a výše. Stejný problém zaznamenali i uživatelé karty EVGA Classified u které také lze měnit napětí. Od jistého napětí výkon klesá i když monitoring frekvence neukazuje žádné výkyvy a poklesy. Zasahuje zde nějaká vyšší moc, zřejmě hlídání proudu a napětí jádra v analogových obvodech a nějaká forma "throttlingu" jež nikde není transparentně vidět.

Já jsme v recenzi karty Asus dospěl k závěru, že zvedat napětí u GeForce GTX 680 je zcela zbytečné. I když jsem navýšil napětí až na 1,3 V zvedl se maximální takt jádra jen o 60 MHz proti základnímu napětí 1,17 V! A to za vysokou spotřebu a zahřívání nestojí. Je to zvláštní, že jádro GK104 v podstatě vůbec neškáluje s napětím i když jsou jeho teploty nízké. Na druhou stranu, k čemu zvyšovat napětí když tato karta zvládá takt jádra 1,3 GHz se základním napětím.

Nová aféra ...

Zde je nutné drobné upřesnění, MSI nakonec u karty Lightning změnu napětí povolili. Poslední Afterburner umožňuje změny napětí, první várka karet série Lightning tedy tuto možnost měla, Nvidia později donutila MSI toto změnit a možnost změny napětí snížit, je tedy možná, pouze v rámci povoleného limitu. To ovšem neplatí pro taktovače. Těm MSI poslalo speciální zcela odemčený BIOS a s extrémní verzí Afterburneru lze zvyšovat napětí až na 2V pro jádro. Abyste ale tento BIOS/Afterburner dostali, musíte podepsat MSI NDA dokument a registrovat se, každý BIOS/Afterburner je pak přímo pro vás podepsán vaším jménem. Tedy nic veřejného.

Tento týden pak se na web dostala zpráva, že EVGA podporu změny taktování GTX 680 Classified přes EVBot zrušili. I když jsem na zahraniční cestě, a napsat tuto zprávu není při mém současném připojení zrovna snadné, musel jsem zareagovat aby nedošlo k mylným interpretacím této záležitosti. Je pravda, že Nvidia zpřísnila podmínky pro změnu napětí, jíž zakázala zcela a neplatí tedy dřívější pravidlo, že pro externí zařízení zákaz neplatí. Nyní platí zákaz změny napětí obecně, tečka. Není to ale tak snadné, je za tím něco víc než jsem popsal nahoře, Nvidia tomu říká program Green Light, neboli zelené svtělo (semafor). Více se k tomu vyjádřil Bryan Del Rizzo, senior PR manažer, volný překlad výběru z jeho oficiálního emailu:

Oficiální odpověď

Program Green Light byl vytvořen aby se zabezpečilo, že všechny karty s naším GPU budou splňovat naše požadavky na hlučnost, zahřívání a zpracování. To zajistí zákazníkům jistotu, že všechny karty různých výrobců budou všechny splňovat nejvyšší standardy kvality a provozních vlastností. Green Light nebyl vytvořen ke snížení počtu reklamací. My podporujeme změnu napětí pouze do určitého limitu, z důvodu aby zákazník nebyl zklamán, že karta odejde za rok nebo dva kvůli vysokému napětí. Kvůli tomu nabízíme výrobcům dvě cesty: První je dodržování tohoto pravidla, kdy Nvidia drží plnou záruku nad samotným GPU. V případě poruchy, jej výrobce dostane zdarma náhradou zpět. Druhá možnost je nedodržení pravidel ze strany výrobce a v tu chvíli je záruka na bedrech výrobce a špatné GPU musí vyměnit sám na své náklady. Nvidia se zodpovědnosti zříká.

K otázce, proč nejprve výrobci na některých kartách změnu napětí nad limit umožnili a později stáhli, Bryan uvádí: Výrobci si po uvedení produktu zřejmě uvědomili, že záruka ze strany Nvidia je pro ně cennější než pár prodaných High-end karet. Proto svou strategii po čase zmněnili a tuto možnost z karet odstranili. Výrobci se pro to rozhodli sami, ne na náš nátlak.

Co z toho plyne?

Pokud bych měl číst mezi řádky oficiální odpovědi Nvidia, vyplývá mi z toho jediné. Předpokládám, že pokud takový "nezbedný" výrobce uvedl jednu kartu nesplňující restrikce a povolil změnu napětí nad limit, ztrácí záruku Nvidia na všechny své karty! Jak by totiž potom směrem k Nvidia dokazoval, že spálené GPU není z Lightningu ale z referenční karty. Myslím si tedy, že Nvidia takovému výrobci stopne záruku komplet a to výrobce může "sakra zabolet". V tu chvíli totiž všechny reklamace GPU platí ze svého a náhradní jádra musí koupit. Zde se dokonce šušká, že takovému výrobci jádra Nvidia ani moc dodávat a prodávat nechce, zdali je to jen "drb" či pravda el nevím. Takže Nvidia na výrobce sice netlačí přímo, tímto je ale stejně donutí se podřídit pravidlům. Stejně dopadlo MSI a nyní i EVGA. Z dobrého zdroje vím, že MSI si prožilo perné chvilky a dokonce jim kvůli tomu byly dodávky čipů kráceny. Nyní by už ale mělo být vše OK.

Co vy na to?

Takže, co si myslíte? - Má pravdu Nvidia, když se snaží zamezit předčasnému "umírání" karet omezením napětí a myslí tím na zákazníky? Nebo je ona právě "ta špatná" co diktuje co mají výrobci dělat a zákazníky omezuje, jelikož jim nedá na výběr zdali taktovat či netaktovat s vyšším napětím? Podělte se s námi o váš názor v diskusi. (Můj názor je výše, zvyšování napětí na GK104 k extra vyšším frekvencím nevede.) Zde je připomenu, že vady hardwaru způsobeném taktováním byly vždy považovány za vady na něž se nevztahuje reklamace, ať jde o CPU nebo GPU. Proč tedy Nvidia supluje tento mechanismum preventivní ochranou ještě než se taktování zákazník dopustí?

PS. Podobné restrikce platily i pro řadu Fermi, nebyly pravděpodobně ale tak přísné. Pokud ale partner vyrobil kartu s možností změny napětí nad limit, ztráta záruky ze strany Nvidia platila i tenkrát. Limity ale byly pravděpodobně vyšší než u jader Kepler. Proč jsou tentokrát limity přísnější?

Zdroje: TechpowerUp, EVGA, BSN

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama