GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire

GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 4. 2012 03:00 90

Seznam kapitol

1. SLI a požadavky 2. Představení karet – GeForce GTX 680 3. Představení karet – Radeon HD 7970 4. Testovací sestava 5. Testovací hry a metodika 1/2 6. Testovací metodika 2/2 7. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
8. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 9. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 10. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage 11. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2)... 12. Shrnutí výkonu 13. Spotřeba 14. Závěr

Dnes nás čeká lahůdkový test – čtyři nejvýkonnějších grafické karty AMD a nVidia se utkají v souboji o nejnadupanější herní řešení současnosti. Abychom dostali z karet maximum, sekundovat jim bude přetaktovaný Core i7-3930K na 5 GHz a platforma X79 s 8 GB 2400 MHz pamětí. Jak sami uvidíte, není nic, co by naše sestavy nezvládly!

Reklama
 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Upozornění: tato recenze měla být původně pouze první částí s měřením výkonu SLI GeForce GTX 680. Nakonec jsem ale usoudil, že by vás asi nebavilo týden čekat na rozsouzení, zdali je rychlejší dvojice Radeonů nebo GeForce, a tak jsem se rozhodl vydat v jednom článku výsledky obou řešení. Výsledky Radeonů jsem tedy doplnil „narychlo“. Nic zásadního ale nechybí.

 

Úvod nechci nijak zvlášť protahovat, jen si zopakujeme, co už jsme vám říkali mnohokrát: dnešní článek bude spíše takovým představením extrémně výkonných řešení, která si u nás pořídí jen hrstka největší fandů. Multi-GPU nejvýkonnějších karet nikdy nebude masovou záležitostí, jelikož provozovat dvojici grafických karet v Multi-GPU není zase tak jednoduché, jak to vypadá na první pohled. Aspektů je spousta, přes pořizovací cenu, potřebnou základní desku, výkonný procesor až po dobrou skříň. Podívejme se nejprve co je potřeba pro fungující SLI z nejvýkonnějších grafik mít, a jaká jsou úskalí a požadavky tohoto řešení.

Kdy se vyplatí SLI a jak na něj

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Špatně nainstalovaná dvojice karet

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Dobře nainstalované SLI

Prvním předpokladem je základní deska, nestačí ovšem jen podpora SLI, ale také správné rozložení PCI-Express slotů. Pokud má vaše deska dvojici slotů u sebe, je to špatné. Například naše testovací deska Asus Rampage IV Extreme je právě deskou, na které lze SLI testovat v recenzích i dlouhodobě použít v domácím prostředí. Pokud je možné karty osadit jen do slotů hned vedle sebe, je to problém (vidíte na prvním obrázku), horní karta se bude přehřívat a bude hlučná. S takovým SLI si užijete spíše hluk a ne tichý výkon. Platí to i pro karty s tichým chlazením, nikoliv jen pro GeForce GTX 480 z obrázku. Ideální je karty osadit ob jeden slot (vidíte na druhém obrázku), to je nejlepší možné řešení. Obě karty se budou dostatečně chladit a budou stále tiché. Podmínkou je také samozřejmě deska s možností mít plných x16 PCIe linek v konektorech ob slot a ne pevně daných do určitých slotů.

 

V tuto chvíli jsou samozřejmě nejlepším řešením desky s čipsetem X79 Express a paticí LGA 2011. PCI-E rozhraní je přímo v procesoru a většina desek na trhu má dobře rozmístěné PCI-E sloty a jejich počet je dostatečný. Bát se nemusíte ani platformy Z77 Express, jež bude uvedena už brzy. Nové procesory Ivy Bridge spolu s těmito deskami umí rozložit svých šestnáct PCI-E linek do konfigurace 2×8 lépe než současné platformy s LGA 1155. Výkon SLI jsem měřil a byl v podstatě shodný s měřením na lépe PCI-E vybavené platformě LGA 2011. Srovnání vám zatím ukázat nesmíme, ale už brzy se dočkáte.

Základní deska

Pokud SLI, tak jedině na základní desce s možností takovéhoto osazení dvojice grafik, o němž jsem před chvilkou hovořil. V tento okamžik není možné doporučit přímo nějakou desku, výrobci se hodně poučili ze svých chyb a poslední edice high-end desek jsou vybavené všechny luxusně. Testovali jsme několik desek Gigabyte, Asus i MSI. Všechny disponují dostatečným počtem PCI-E linek a všechny umožňují osazení dvou grafik do Multi-GPU od slot s plným počtem linek. Mně osobně nejvíce sedí Asus Rampage IV Extreme. PCI-E sloty se dají vypínat, dá se slušně nastavovat rozložení PCI-E linek v BIOSu. Vše na této desce funguje příkladně, její levnější kolegyně jistě poslouží stejně dobře. Z high-end desek pro Sandy Bridge-E vybírejte tu, jež je vám sympatická. My jsme jich pro vás otestovali sedm, stačí si vybrat.

 

Procesor a paměti

 

Druhou důležitou komponentou je procesor. Dvojice grafických karet je hodně náročná na výpočetní výkon procesoru. I když se může zdát, že není pro hry tak důležitý a jeho vliv se často bagatelizuje, není to pravda. Mnohokrát jsem se i ve vlastních testech přesvědčili, že i slušně přetaktovaný procesor rodiny Core i7-900 bývá v určitých hrách a testech brzdou. Procesor totiž posílá grafice „úkoly“ a pokud se podíváte třeba na analýzu činnosti rozhraní DirectX při běhu nějakého benchmarku, pošle procesor grafice instrukce (draw cally) v řádech tisíců během pár minut. U dvou karet musí poslat těchto úkolů dvakrát tolik, každé kartě zvlášť. Také platí, že čím výkonnější karty, tím rychleji musí CPU tato data do karty dodávat.

 

Náš rumunský kolega Tudor z webu Lab501.ro si dal tu práci a změřil, kdy jsou dvě karty v Multi-GPU limitovány procesorem nejméně. Radeony jsou obecně o kousek méně náročné na výkon CPU, GeForce potřebují výkonnější procesor. Aby Core i7-2600K nelimitoval výkonem duální karty neboli dvojici karet, musí být přetaktován nad 5,3 GHz. Tudor udává, že nejlépe nad 5,5 GHz. To je v běžných podmínkách nereálné. Musíme se tedy smířit s tím, že naše běžné procesory budou Multi-GPU z takhle výkonných karet omezovat vždy.

 

Pokud chcete provozovat dvojici grafik v Multi-GPU, je Core i7-2000/3000 jedinou rozumnou volbou. Zapomeňte na všech procesory AMD, jejich výkon na to nestačí ani po masivním přetaktování. S každým přetaktováním procesoru výkon dále roste, tedy 4 GHz se jeví jako minimum. Rozumné jsou 4,5 GHz a výše. Šestijádrové SNB-E končí pro domácí uživatele někde kolem 4,7 GHz. Výše je není možné bez ultra výkonného vodního chlazení uchladit. Přesně takhle přetaktovaný CPU ale vaše Multi-GPU potřebuje. Pokud chcete dvě karty provozovat, přetaktujte svůj procesor na jeho absolutní rozumné (bez extrémního napětí) maximum. Každý MHz navíc se vám vrátí.

 

Každá grafická karta, jež připojíte do systému, vám ukousne stovky MB z vaší operační paměti. S přibývajícím počtem grafických karet tak můžete zjistit, že místo osazených 3 GB máte volnou jen polovinu této kapacity – a to může být ve hrách už problém. Řešením je dostatek paměti a 64bitový operační systém. Na Multi-GPU z grafických karet se 2 až 3 GB vlastní paměti prostě na 32bitových Windows XP zapomeňte. Doporučení je tedy jasné Windows 7 x64, minimálně 8 GB paměti, 12 až 16 GB je ideální.

Zdroj

Další veledůležitou komponentou je zdroj. Vzhledem k výše popsanému potřebujete náročnou desku, dvě grafiky a přetaktovaný procesor. Taková sestava si už v zátěži řekne třeba i o 900 W a s přidáním třetí karty ještě více. Pokud mohu doporučit, jediná volba pro Multi-GPU počítač s výše popsanými parametry je 1000 až 1200W zdroj od nějakého dobrého výrobce. Těch je dnes na trhu spousta, vybírat můžete nejen mezi stálicemi, jako jsou Corsair, Enermax nebo Antec, ale i mezi dalšími výrobci. Mně se nejvíce osvědčily zdroje Antec a Enermax. Takový zdroj pořídíte někde kolem 6000 až 8000 Kč s DPH. S počtem 12V větví u těchto zdrojů nebude problém, pro dvojici / trojici karet mají kabelů dostatek.

Monitor

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktivace SLI

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Aktivace CrossFire

Zde se dostávám od nutných předpokladů k primárnímu impulsu pro pořízení SLI. Tím je monitor nebo jejich kombinace. Provozovat výkonné Multi-GPU na rozlišením nižším než 2560 × 1600 je nesmysl, jak už jsme dokázali v mnoha starších recenzích – škálování výkonu ve SLI je v 1920 × 1200 a 2560 × 1600 diametrálně odlišné. Pokud máte monitor s menším rozlišením, ani o Multi-GPU neuvažujte. Nebude vám téměř k ničemu. Dvojice výkonných grafik má smysl pouze pro hraní na velkém 30" LCD nebo Eyefinity / Surround trojici monitorů. Já preferuji spíše 30" LCD panel. Pro mne je nejdůležitější širší plocha na výšku než dlouhá úzká nudle tří 1080p monitorů. To už je ale každého volba. Pokud chcete využít 3D hraní na více než jednom monitoru, je pro vás Multi-GPU nutností. Nejnáročnější bude pak 3D Vision Surround na dvou nebo třech LCD. Toto řešení je ale už tak náročné, že v mnoha velmi náročných hrách nebude stačit ani výkon SLI a ke slovu se dostane Tri-SLI.

 

Skříň

 

Pokud nebudete celý počítač chladit vodou, což se v tomto případě jistě vyplatí a vše bude ultra tiché, je nutné vybrat dobrou skříň s promyšleným a výkonným chladícím systémem. Všechny výkonné komponenty popsané v této kapitole vyzáří ohromné množství tepla a jeho dostatečný odvod ze skříně je nutností.

Peníze

 GeForce GTX 680 SLI versus Radeon HD 7970 CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak si to shrňme. Pokud to uživatel myslí s Multi-GPU vážně, bude ho taková sestava při dodržení všech předpokladů stát dobrých 83 000 Kč s DPH včetně monitoru (bez monitoru 60 000 Kč). To je hodně slušná cena za takhle výkonný stroj, zde jen připomínám, že v recenzi SLI ze dvou GeForce GTX 580 stál stejně vybraný počítač z nejlepších komponent 110 000 Kč. I když stále všichni remcají na zdražování, počítače zlevnily. Ultimátní stroj dnes koupíme o 27 000 levněji než v listopadu roku 2010, přesvědčte se sami zde. Ušetřit se na nějaké komponentě nevyplatí, jelikož se to může razantně projevit na výkonu nebo jeho omezení. Aby bylo Multi-GPU skutečně využitelné naplno, je nutné dodržet výše vypsané. Mnou vypsané produkty berte jen jako náhodně vybrané v obchodě, jistě se lze dostat s cenou i níže pořízením levnějších komponent splňujících požadavky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama