GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba

GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba

Adam Vágner

Adam Vágner

19. 9. 2014 02:00 203

Seznam kapitol

1. Maxwell pro highend 2. DSR: Internet zaplaví screenshoty ve 4K 3. GeForce GTX 980: představení karty 4. Detaily 5. Karty ve srovnání 6. Testovací sestava 7. Aliens vs. Predator Benchmark 8. Battlefield 4 9. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 10. Crysis 3 11. Grid 2
12. Metro: Last Light 13. World of Tanks 9.1 14. Teploty, hlučnost 15. Spotřeba, poměr výkon/watt 16. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 17. Boost u GTX 980: Aliens vs Predator 18. Boost u GTX 980: Bioshock: Infinite 19. Boost u GTX 980: Crysis 20. Přetaktování 21. Závěrečné shrnutí

Po zklamání z R9 285 vám snad pořádně spravíme náladu. Nvidia dnes uvádí GeForce GTX 980 a GTX 970, karty, na které čekáme vlastně už od jara, kdy jsme mohli poprvé okusit architekturu Maxwell u skvělé GTX 750 Ti. GTX 980 je 165W karta, která potrápí i ta nejvýkonnější monstra se spotřebou skoro dvakrát vyšší!

Reklama

Tak jsme se dočkali. Po velkém překvapení v podobě GTX 750 Ti pro nižší střední třídu tu máme konečně i architekturu Maxwell v našlapaných a výkonných grafikách.

Stejně jako u prvních čipů z této rodiny nejde vysloveně o revoluci – stále jsme na 28nm procesu, stále nelze čekat žádné revoluční změny v architektuře nebo principech – jak AMD, tak Nvidia sice mluví u nových karet o podpoře DirectX 12, jenže něco podobného lze stěží avizovat dopředu, když tento standard ještě nemá svou pevnou a konečnou podobu.

Podobně jako GTX 750 se veškeré změny odehrávají v duchu výrazné optimalizace a především enormního zlepšení poměru výkon/watt. To je něco, co milujeme hlavně u karet střední třídy, ale ani u highendu to není na škodu.

Oproti „malému“ Maxwellu se ale přece jen v jednom ohledu liší – a sice v optimalizaci pro 4K. A nejen pro ty, co mají 4K monitor.

GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Spolu s GTX 980 a GTX 970 připomněla produkty a technologie, se kterými se v poslední době snaží oslovit hráče a představila i řadu nových a zajímavých technologií, na které se můžeme těšit:

Podle svých slov chce hráčům nabídnout především uceleným ekosystém – výkonné grafiky, možnost streamování her, sdílení herních zážitků, vyšší herní komfort s G-Syncem... Dává to smysl, AMD něco podobného minimálně prozatím nabídnout nemůže:

GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta hračka uplně nalevo je Oculus Rift, a z materiálů, které nám Nvidia dala k disopozici, to vypadá, že se docela angažuje. Důvod je prostý (a nemá to daleko k progamingu) – kinetóza, kterou někteří velice rychle zažívají, má souvislost s „pomalou“ odezvou stávajícího řešení na pohyby hlavy. K tomu, aby něco podobného nehrozilo, je podle Nvidie zapotřebí snímková frekvence kolem 150 fps pro každé oko, a k tomu, aby byl vjem dokonalý, je potřeba podstatně vyšší rozlišení (kolem 7K). Pokud vám občas vrtalo hlavou, jestli už nám ten výkon grafik nestačí, když polovina her běhá na maximálních detailech na 100 snímcích za sekundu, tohle je odpověď.

Když už jsme u té péče o hráče, ještě vám připomenu, že velká akce Nvidie zaměřená právě na hráče, o níž jsme vás informovali v novince, před chvílí ostartovala. Pro Nvidii netradiční čas uvedení nových GeForce souvisí právě s jejím startem. Více informací o celé akci se můžete dozvědět v tomto odkazu.

Spolu s GTX 980 dorazil na vyzkoušení i monitor s podporou G-Sync od Asusu. Na rozdíl od Pavla Urbánka, který si s ním hrál docela dlouho, a G-Sync propral pořádně ze všech stran, jsem zatím nezvládl zkusit víc než nahrát nějaké video. Zkuste si od něj dát odstup, ať vidíte dobře oba monitory zároveň.

Na rovinu řeknu, že na něm moc velký rozdíl znát není – to je tak, když se pokusíte nahrát dva monitory s rozlišením 2560×1440 pomocí fullHD kamery na 50 fps a dát to na YouTube, které standardně přehrává na 25 snímcích za sekundu. V praxi to vypadá přece jen jinak.

Nalevo je sestava s monitorem Asus ROG Swift PG278Q s G-Sync (recenze), napravo Benq BL2710, který máme u testovací sestavy bez V-Sync a s vypnutou vertikální synchronizací. Na obou počítačích běží Crysis 3 na velmi vysoké detaily v rozlišení 2560 × 1440. A v každé ze sestav GeForce GTX 980 – referenční GTX 980 kombinovaná s Core i7-3960X na 4,2 GHz, ve druhé Core i7-4960X na 4,2 GHz a OC model od Gigabyte. Uhádnete, které z těch sestav je ta rychlejší?

Že to ujde na obou? Pokud vám to zatím nedává moc smysl, vězte, že na 4K, které už se začíná objevovat i za rozumné peníze, už to zdaleka tak veselé nebude. Minimálně po těch několik měsíců, možná i let, během kterých se i výkonné grafiky na tomto rozlišení pořádně zapotí.

A GTX 970 nebude?

Bude, co nejdříve. Je mi jasné, že většina z vás si ráda přečte recenzi GTX 980, ale jestli bude o některé z dvou nově uvedených modelů uvažovat, bude to spíše GTX 970 – její oficiální česká cena totiž začíná podstatně níže – na 8799 Kč s daní. Do redakce nám během posledního týdne postupně dorazily hned tři kousky od všech u nás nejprodávanějších výrobců – od Asusu, Gigabyte a MSI. Bohužel, všechno se najednou na jedné sestavě testovat nedá.

Po pravdě mi spadla čelist když jsem je poprvé držel v ruce – na téměř highendovou kartu to není zase tak neobvyklé, ale pokud si uvědomíte, že jde o grafiky, které mají mít papírovou spotřebu podobnou nějakým Radeonům R9 270 – kolem 150 W, tak je jejich chlazení opravdu monstrózní.

Jsem opravdu zvědavý jak se budou chovat v praxi. Důvody k podobnému chlazení mohou být jen tři – přetaktování vysoko nad specifikace, extrémně tichý chladič, nebo jen snaha klamat tělem.

Abych nezapomněl, když se zadíváte pozorněji, dvojčetem karty od Gigabyte je nereferenční GTX 980. Ta přijde na řadu první.

GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 980: neuvěřitelný výkon i spotřeba
i Zdroj: PCTuning.cz

Budeme se snažit servírovat vám je co nejrychleji, i výrobci touží posílat je dál.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama