GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!

GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji! | Kapitola 20

Adam Vágner

Adam Vágner

31. 5. 2015 22:00 74

Seznam kapitol

1. Nvidia GTX 980 Ti: představení a parametry 2. Představení karty – detaily 3. Testovací sestava 4. Aliens vs. Predator Benchmark 5. Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 7. Crysis 3 8. Grid 2 9. Metro: Last Light 10. World of Tanks 9.1
11. Boost u GeForce GTX 980 Ti: Aliens vs. Predator 12. Boost u Nvidia GeForce GTX 980 Ti: Crysis 13. Boost u Nvidia GTX 980 Ti: Bioshock 14. Spotřeba (příkon PC), poměr výkon/watt 15. Hlučnost 16. Výkon ve 4K: AvP, Battlefield, Bioshock 17. Výkon ve 4K: Cliffs of Dover, Crysis 3, Grid 18. Výkon ve 4K: Metro: Last Light, World of Tanks 19. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 20. Závěrečné shrnutí

Nvidia dnes oficiálně uvádí GeForce GTX 980 Ti – levnější příbuznou špičkového (a extrémně drahé) GeForce GTX Titan X. Nabízí jen mírně ořezané jádro a více než dostatečných 6 GB, přičemž její cena je o devět tisíc nižší. Překvapí vás, jak malý ústupek po stránce výkonu to ale znamená v praxi a co to udělá s poměrem cena/výkon.

Reklama

Uvedením GTX 980 Ti odsouvá Nvidia Titan X do pozice karty pro zbohatlíky, podivíny, kterým je i šest gigabajtů paměti na textury málo a jsou za to ochotní připlatit téměř polovinu ceny GTX 980 Ti navíc a pro profesionály (když jsem se u Nvidie ptal, pro koho má za těchto okolností ještě Titan X smysl, dozvěděl jsem se, že je poměrně oblíbený při zpracování videa, kde nevadí nižší výkon v double precision a šílených 12 GB paměti se hodí).

Pomineme-li poloviční kapacitu pamětí, je nová karta oproti GTX Titan X ořezaná jen minimálně a ještě to částečně kompenzuje o pár desítek MHz vyššími takty. Těmi reálnými, nikoliv papírovými, které jsou stejné (tedy alespoň při porovnávání obou konkrétních kusů). Referenční takty budou ale asi zajímat málokoho s ohledem na to, že čip běží i na 1400 MHz a dá se čekat, že toho výrobcí OC modelů náležitě využijí.

Nevím, jestli má u karty za dvacet tisíc smysl mluvit o rozumném nákupu, ale oproti Titan X nabízí karta (z pohledu hráče) téměř totéž za cenu o třetinu nižší. Díky tomu se poměrem výkon/cena dostává z nesnesitelné hodnoty u Titanu X na obdobnou úroveň, jakou má GTX 980.

Jediným opravdovým soupeřem z konkurenční stáje je momentálně dvouprocesorová R9 295X2, a u něj je asi zbytečné opakovat, jaké nevýhody má multi-GPU v režimu AFR a připomínat další nevýhody (microstuttering, potřeba připravených profilů, problémy s nefunkčností multi-GPU v některých hrách, o enormní spotřebě a hlučnosti nemluvě).

Cena a dostupnost

Trochu komplikovanější je to s dostupností karet. Obvykle bývají GeForce v den uvedení naskladněné v obchodech, často i v nereferenčním provedení. Aktuálně tomu tak není (i kvůli netradičnímu nedělnímu termínu uvedení, který je spojený s Computexem).

Už v průběhu tohoto týdne má dorazit první várka karet od Asusu (v úterý by měly být v distribuci, ve středu v obchodech, den poté má následovat MSI). V průběhu června se pak mají přidávat ostatní výrobci. U Asusu musíte jako obvykle bohužel počítat s vyšší cenou (doporučená cena Asus GTX 980 Ti je 22 500 Kč s daní).

Oficiální cenu od ostatních výrobců zatím neznáme, ale oficiální cena pro koncového zákazníka doporučená přímo Nvidií pro Českou republiku je 20 499 Kč s DPH a na obdobné ceně by měli výrobci začínat (odpovídá to i přepočtu z ceny americké, která činí 649 dolarů bez daně). Nereferenční karty dorazí o něco později. I tak se dá očekávat, že bude-li velký zájem, první várka ze skladů rychle zmizí a s dostupností to bude zpočátku horší.

Cena tedy není zrovna lidová, přesto je podstatně nižší než u GTX 980 Ti a tak se dostáváme na cenu „normální u špičkových modelů“ (jen pro představu, kdyby byl dolar za dvacet korun jako před dvěma lety, byli bychom na šestnácti tisících s daní, při dolaru za 17 Kč, jako byl v roce 2011, by to bylo 13 500 Kč).

GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Platí totéž, co se dalo říci u Titanu X – na rozlišení nižším než 4K můžete často zjistit, že vás brzdí procesor. A jestli to s růstem výkonu procesorů a grafik půjde dál tak, jako v posledních letech, tak se nám může stát, že u příští nebo přespříští generace karet už nebude mít výkonná grafika smysl jinde než pod 4K.

Karta nepotěší hardcore overclockery – i když je prostor pro přetaktování i u referenční karty dost slušný (hlavně pokud pořádně provětráte ventilátor), dříve než na limity GPU narazíte spíš na limit spotřeby karty. Tady by ale mohly pomoci nereferenční edice karet a modifikované BIOSy (i když u takto drahé karty je modifikace limitů v BIOSu lehce ošemetná záležitost).

Ve vzduchu už sice visí uvedení nové řady karet od konkurence, ale hodnotíme podle aktuální situace a ne podle toho, co by se mohlo dít za pár týdnů. A protože je výkonnostní propad oproti Titanu X minimální, platí prakticky totéž – extrémní výkon, se kterým má na nižších rozlišeních problém i extrémní Core i7-4960X na 4,3 GHz. Stejně jako ostatní Maxwelly má špičkový poměr výkon/watt. Je to druhá karta, která nabízí výkon dostatečný pro rozlišení 4K (i když pochopitelně nepoběží vše na maximálních detailech, co do kvality grafiky nebudete muset dělat velké ústupky). Nabízí solidní rezervu pro přetaktování. A to vše za o třetinu nižší cenu než Titan X.

Nvidia GeForce GTX 980 Ti
KLADY
GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!
i Zdroj: PCTuning.cz
GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
vysoký výkon na jednom čipu (stačí i na 4K) vysoká cena
výkon jen o málo nižší než GTX Titan X omezený výkon v double precision
výrazně rychlejší než ostatní karty v referenčním provedení vyšší hlučnost v zátěži (oproti standardu u nových nereferenčních karet)
podstatně lepší poměr cena/výkon než GTX Titan X v řadě situací už kartu brzdí procesor
poměr výkon/watt prospěla by větší rezerva u limitů
spotřeba 
rezerva pro přetaktování  
Orientační cena s DPH: 20 500 Kč

Za špičkový a bezkonkurenční výkon u jednoho čipu, vynikající provozní vlastnosti a podstatně lepší poměr cena/výkon než má GTX Titan X, udělujeme Nvidia GeForce GTX 980 Ti zlatou hvězdu.

GeForce GTX 980 Ti: „Titan X“ o třetinu levněji!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama