genius-sw-hf5-1-6000-nastupce-klasiky
Hardware Článek Genius SW-HF5.1 6000 - nástupce klasiky

Genius SW-HF5.1 6000 - nástupce klasiky

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

5. 2. 2009 06:00 127

Seznam kapitol

1. Balení, instalace a dálkové ovládání  2. Displej, konstrukce a zvukové hodnocení 3. Celkový dojem a zhodnocení

Společnost Genius udělala před lety opravdu chytrý tah, když uvedla na trh na první pohled solidně zpracované surround reproduktory ze dřeva se solidním zvukem a hlavně výbornou cenou. Od té doby pravidelně vylepšuje detaily a polehoučku zyšuje zvukový výkon a pořadová čísla nových řad. Poslední šestitisícová řada už nabídne rovnou 200W R.M.S. ovšem pořád ještě není dokonalá.

Reklama
Genius SW-HF5.1 6000 - nástupce klasiky
i Zdroj: PCTuning.cz
Genius SW-HF5.1 6000 - nástupce klasiky
i Zdroj: PCTuning.cz
Genius SW-HF5.1 6000 - nástupce klasiky
i Zdroj: PCTuning.cz



Balení, to je velká papírová krabice, kde jsou repro a vše ostatní naskládané v polystyrenu a zabalené do igelitu. Je to velice těžké, tudíž transport MHD silně nedoporučuji. Všechno jsou to dřevěné reproboxy s texturou z třešňového dřeva. Tentokrát dává Genius na trh zatím pouze jeden model, dříve jste si mohli vybrat mezi dvěma různými druhy dřeva (např. světlé a tmavé). Zpracování z příjemně vyhlížejících druhů dřeva je deviza, bez které by tato série nebyla tím, čím je, tedy 5.1 setem ve dřevě a nebyla by tak oblíbená




Přímo na krabici je nákres s popisem připojení jednotlivých reproduktorů, který se vám bude možná hodit, ale věřím, že většina to zvládne i bez nápovědy. Na jednotlivých reproduktorech jsou totiž popisky jako Front Left a linkové kabely jsou klasicky značeny tak, že jeden má červenou barvu a jde tedy vždy do červené úchytky, nelze se splést. Většině určitě neříkám nic nového, ale když už má být popis kompletní, tak tohle nevyjímaje.


Co najdete v krabici?

Dostanete tedy čtyři menší repro, jedno větší (dvojité) středové a subwoofer. V balení jsou ještě veškeré kabely a dálkový ovladač. Vše je připraveno k instalaci. Dva zadní reproboxy majíí vzadu kovové úchytky, které jsou určené k montáži na stěnu. Subwoofer pochopitelně musí zůstat na zemi.




Nemontoval jsem to na stěnu, ale vystavěl na stůl a okolní nábytek, jak to asi bude mít řešeno většina uživatelů. Připojení jsem měl hotové během několika minut. Jednotlivé boxy se klasicky připojí k subwooferu přes dvojlinku, jednoduché. Kabely jsou dostatečně dlouhé pro normální pokoj či obývák. Subwoofer se potom připojí pomocí třech cinch kabelů ke zvukové kartě. Tyto kabely mají na jedné straně dva cinche (bílý a červený) a na druhé jack konektor, který zapojíte do zvukové karty.Dále je možné připojit další tři libovolné vstupy, opět přes cinche. Můžete tak mít připojený počítač, televizi, DVD a další zařízení, mezi kterými potom můžete pomocí ovládání jednoduše přepínat.



Genius pro mě nepochopitelně počínaje modelem SW-HF5.1 5005 upustil od montování 6-kolíkového 5.1 konektoru. Nyní tedy musíte set připojovat pomocí haldy kabelů, namísto jednoho. Není to sice žádné velké mínus a na provoz to nemá žádný vliv, jen se mi zdá připojení přes jeden kabel namísto šesti, mnohem elegantnější.


Dálkové ovládání

Dřívější řady Genius reproduktorů této kategorie měly také dálkové ovladače pro hlasitost. A dříve se při regulaci otáčel regulátor hlasitosti mechanicky, tedy motor točil tím kolečkem hlasitosti při ovládání ovladačem. Nyní to výrobce vyřešil jinak a dal tam nekonečné kolečko (endless knob), které nemá žádný motorek. K tomuto řešení přistoupili v Geniusu kvůli displeji, jinak by bylo složitější zaručit shodu více hodnot na displeji s hodnotou na motorizovaném kolečku. V případě, že by se kolečkem regulovala pouze hlasitost, by mohlo elektromotorek v sobě mít, ale tentokrát se jím regulují i hlasitosti jednotlivých boxů, subwooferu a tak dále, čili toto řešení  zvolili konstruktéři zcela logicky a správně. Navíc tolik nehrozí mechanická porucha.




Ovladač vyžaduje dvě AAA baterie. Tlačítky na něm, stejně jako na samotném zesilovači (subwooferu), lze snadno ovládat poměry hlasitostí jednotlivých reproduktorů. Děje se tak pro přední a zadní část zvlášť, plus lze hlasitost měnit u subwooferu a centrálního reproduktoru.  Tato funkce je opravdu dobrá, lze si nastavit všechny poměry hlasitostí jak vám to vyhovuje. Dálkový ovladač je celkově sice funkční, ale s dost mizerným technickým zpracováním. Rozmístění ovládacích tlačítek na ovladači mi nepřišlo moc ergonomické a ani logické -  někdy jsou tlačítka up/down pod sebou, někdy vedle sebe a třeba je mezi nimi další tlačítko, které tam vůbec nemá co dělat atp. Nejhorší ovšem je, že popisky tlačítek nejsou téměř absolutně vidět, vždycky jsem ty malá bílá písmenka na stříbrném pozadí (velmi nekontrastní použití barev) musel luštit. Po čase si možná zapamatujete, kde co je, to už je na vašich schopnostech, provázej vás Síla.



Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama