Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 6. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Nejvyšší liga 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Aplikace Gigabyte OC Guru 6. Porovnání karet a specifikace
7. Testovací sestava 8. Několik herních testů... 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Výrobci budou po zbytek roku už jen „ždímat“ možnosti současných GPU a vydávat stále lepší a lepší edice. Žádné nové karty už se nechystají. Dnes si otestujeme nejrychlejší továrně taktovanou GeForce GTX 580 na trhu. Nabídne vysoký výkon, tichý chod a také solidní potenciál k taktování. Udělali jsme na ní dokonce světový rekord!

Reklama
Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Na trhu grafických karet je nuda a neopustí nás až do konce tohoto roku. Ani jeden z výrobců nechystá obměnu střední a vyšší třídy ještě letos. Vše nastane až příští rok. To znamená, že uvidíme spoustu vylepšených edicí karet všech tříd a cenových relací. O tomto trendu nás také ujistili výrobci na Computexu, mnohé výrobky byly doslova šílené (a zcela zbytečné).

Jako vlajková loď a nejvýkonnější GPU řešení s jedním jádrem stále kraluje GeForce GTX 580, jejíž cena bohužel od uvedením téměř neklesla (spíše stoupá). Na místo toho se trh plní mnoha vylepšenými verzemi, na kterých si výrobci chtějí něco víc „přihodit“ a vydělat. Tento trend započal Asus s jeho megamonstrem DirectCu II, následovalo MSI se sérií Lightning, a nyní přichází na trh třetí významný hráč Gigabyte se svou řadou SOC (SuperOverClock). A pokud si myslíte, že už to stačí, tak nestačí. Asus už nyní uvádí další dvojici vylepšených „580tek“ v sérii Matrix, kdy verze Platinum je opravdu megahustá záležitost. MSI upravilo svůj původní Lightning, barvu měnícími ventilátory a 3 GB paměti. S odpovědí jistě přijde i Gigabyte a časem i oni nabídnou 3GB verzi s dalšími vychytávkami. Dnes si ale představíme základní model série SOC – GV-N580SO-15I. Co všechno karta nabídne?
 

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

První důležitou vlastností jsou vysoké základní frekvence, jež kartu dostanou až 16 procent nad klasickou referenční verzi GeForce GTX 580. Jistě víte, že chlazení referenční karty je hodně tiché, i tak si Gigabyte troufá tvrdit, že jeho chladič se třemi ventilátory je ještě o 23 procent tišší. S výkonnějším chlazením je samozřejmě nižší i teplota karty, a spotřeba – čím nižší pracovní teploty, tím nižší spotřeba.

Pokud tedy uživatel chce nejvýkonnější GeForce GTX 580 na trhu s nejvyššími továrními frekvencemi, je Gigabyte jedinou volbou. To ovšem platí jen pro ty, jež nechtějí taktovat sami. Karta dále nabízí také mnoho nadstandardní výbavy. Přímo na PCB jsou dva BIOSy, z toho jeden určený pro extrémní taktování. Chladič se třemi ventilátory a vapor-chamber komorou jsem už zmínil, budeme o něm ještě několikrát hovořit. Výrobce se rád chlubí, že jeho karty řady SOC mají speciálně vybraná ta nejlepší jádra. Kvalitní GPU doplňují další kvalitní součástky, kondenzátory a mosfety. Novinky karty zakončí měřící body napětí a speciální nový software na správu karty. Co vše karta přináší, se dozvíte v následující kapitole se slajdy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama