Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11 | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 6. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Nejvyšší liga 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Aplikace Gigabyte OC Guru 6. Porovnání karet a specifikace
7. Testovací sestava 8. Několik herních testů... 9. Spotřeba a teploty 10. Přetaktování 11. Závěr

Výrobci budou po zbytek roku už jen „ždímat“ možnosti současných GPU a vydávat stále lepší a lepší edice. Žádné nové karty už se nechystají. Dnes si otestujeme nejrychlejší továrně taktovanou GeForce GTX 580 na trhu. Nabídne vysoký výkon, tichý chod a také solidní potenciál k taktování. Udělali jsme na ní dokonce světový rekord!

Reklama
Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon a taktování

Pokud se podíváme na výkon, nárůst vůči referenční kartě je díky o pár procent vyšším taktům také jen kolem deseti procent. Srovnávat s referenční kartou je ale scestné. Referenční karta se dá sehnat o dva tisíce levněji a dá se také taktovat, i když asi ne tak dobře jako karta od Gigabytu. My musíme srovnávat s konkurenčními GeForce GTX 580 ve svých vylepšených edicích. Vůči oběma soupeřům v podobě karet MSI a Asus podává Gigabyte nejvyšší výkon. Sice jen v řádu procent, ale nejvyšší. Také chlazení je tiché a účinné, srovnávat jej v klidu můžeme s oběma konkurenčními řešeními. Po stránce (domácího) taktování také není mezi kartami větších rozdílů, karta Gigabyte má ale krapet horší paměti jež nejsou k vysokému taktování zrovna nakloněny.

Z pohledu extrémního taktování ale u mne vyhrává korunu karta Gigabyte. Nemá tolik vychytávek jako MSI, ani dva 8pinové napájecí konektory, a přeci jsem na dosáhl na brutální takty a výkon s frekvencí 1540 MHz. O tom se kartě MSI může většinou jen zdát. Jak na tom bude Asus a jeho Matrix se dozvíte brzy. Zatím ale v tomto směru jasně zvítězila karta považovaná většinou za „outsidera“, karta Gigabyte série SOC.

Provozní vlastnosti

Super je spotřeba na základních frekvencích. Je nižší než u referenčních karet, razantně stoupá až po přetaktování, kdy dosáhne na spotřebu duální GeForce GTX 590. To je ale u Fermi známá věc a majitel s ní musí počítat před koupí karty i zdroje. Naopak potěší samozřejmě chladič, jež je v základu téměř neslyšný, a i v zátěži je stále solidně tichý. Dokáže také uchladit jádro GF110 těsně nad 65 stupňů, a to je skoro zázrak. Tento chladič je společně s řešením Asus DirectCu II a TwinFrozr III od MSI, to nejlepší a nejtišší na trhu.

Osobní názor

Měl jsem možnost zatím otestovat všechny vylepšené GeForce GTX 580, jež zmiňuji v článku. Karta Asus je skvělá, taktuje se parádně a je tichá, ale zabírá tři sloty. To nadšencům uvažujícím i o SLI může vadit, co mně tedy vadilo. Poskládat tuto kartu do skříně se dvěmi dalšími byl náročný úkol. Skvělé dojmy z první karty pak zcela zničila karta od MSI, jež první testovaný model ve všem překonala.
 

Taktování je skvělé, zabírá dva sloty (i když je řádně dlouhá), jen ten chladič je o kousek hlučnější, než má Asus. I tak jsem zvolil kartu od MSI jako vítěze. Nyní vstoupil do hry třetí hráč Gigabyte. Jeho karta se stejně dobře taktuje, má tichý chladič i v zátěži, je rozměrově nejmenší a má nejvyšší základní frekvence. A tuhle kombinaci vlastností zdobí navíc nejnižší cena ze všech zmíněných karet (jen o 1500 Kč vyšší než referenční model). Zde není co řešit, pokud jste náročný hráč a uvažujete o nějaké vylepšené verzi GeForce GTX 580, máte na výběr ze tří skvělých karet, ale nejvýhodněji vychází karta Gigabyte. Společně s třemi roky záruky jde opravdu o hodně slušnou nabídku, jež si zasloužila i ocenění.

PS: Příští týden nás čeká poslední z vylepšených GeForce GTX 580. Půjde zřejmě o nejvybavenější ze všech – Asus GeForce GTX 580 Matrix Platinum. Jak dopadne v souboji se stávající trojicí už otestovaných karet, se dozvíte opět v naší exkluzivní recenzi.

Výhody a nevýhody

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N580SO-15I poskytuje server Heureka.cz

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Zlatá hvězda PCTuningu za nejrychlejší GeForce GTX 580 na trhu za dobrou cenu

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty a desku do testu zapůjčil Gigabyte Czech republic

Gigabyte GTX 580 SuperOverClock – rekord v 3DMarku11
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama