Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 1. 2012 03:00 9

Seznam kapitol

1. Počkat se nakonec vyplatilo 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s high-end modely konkurence 14. Hodnocení

V dnešním testu vám představíme nejvyšší model s paticí LGA 2011 od oblíbeného výrobce Gigabyte. Než mohla recenze vyjít, bylo nutné desku ještě doladit po softwarové stránce a BIOSu. Nyní je již vše v pořádku a odladěné, deska je stoprocentně funkční a stabilní. Co nám tedy Gigabyte servíruje ve vrcholové třídě?

Reklama
Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Na úvod je nutné objasnit několik faktů a okolností vydání této recenze. Osobně mám tuto desku doma asi dva měsíce. Dorazila v podstatě pár dní po vydání procesorů do patice LGA 2011. Už vloni jsem začal na recenzi pracovat, stejně jako na testu verze UD5. Už tehdy jsem ale avizoval, že test UD7 se posune. Deska měla několik závažných problémů na jejichž řešení jsme čekali. V BIOSu byly chyby a hlavně napájecí kaskáda procesoru byla špatně nastavená a naladěná. Také software měl ještě své mouchy, dohodli jsme se s výrobcem na odladění potíží, jež jsem mu poslal e-mailem.

U levnějších desek jsem dokonce počítal s druhou revizí, jelikož mi přišly potíže neřešitelné pouze softwarem. Nakonec jsem měl pravdu, některé modely skutečně výrobce stáhnul z trhu a budou vyměněny novou revizí. Vše eskalovalo aférou kdy model UD3 před objektivem kamery začal hořet (spálil se mosfet v přímém přenosu). Poté musel jít výrobce veřejně s pravdou ven a některé série modelů UD3/UD5 a Assassin 2 stahuje od zákazníků a prodejců (nikoliv však všechny). Kupodivu se problém zřejmě netýká nejvyššího modelu UD7. Je to celkem divné, jelikož UD7 má stejnou napájecí kaskádu ze stejných prvků jako nižší modely (má ale víc mosfetů). Jelikož jde ale o mosfety, jež se používají u grafik a desek řadu let, problém nebude přímo v nich, ale v nastavení napájecí kaskády a funkcí vypínajících fáze nebo řídících LoadLine kalibraci.

Můj názor na věc je tento: Gigabyte poprvé přichází na trh s novým, zcela digitální obvodem napájení, se kterým zkrátka a upřímně nemá tolik zkušeností. Sladit takovou kaskádu s tolika možnostmi jejího nastavení v BIOSu je těžký úkol. Víme vůbec, co onen postižený uživatel na videu s čoudícím mosfetem nastavil v BIOSu? Jak sami uvidíte v článku, kaskáda se dá nastavit v mnoha parametrech a pokud budu chtít takové video ukázat, nastavím ji v BIOSu tak, že se stane za pár minut to samé! Hovoří se o tom, že selhala OCP nebo OVP ochrana, já si ale myslím, že kaskáda byla přetížená špatně nastavenou LoadLine kalibrací při ponechání některých šetřících funkcí aktivních. Měla se vypnout a ne shořet, ale copak víme, co nastavil uživatel v BIOSu? Nevíme.

Obecně se událost zveličuje, viděl jsem řadu desek, co skončily stejně, a nic se neměnilo ani nestahovalo z trhu. V poklidu se to ututlalo a nový BIOS vše opravil. Gigabyte se ale k problému postavil čelem – dává na všechny desky této řady pětiletou záruku. Takhle to má vypadat.

S posledním BIOSem F7 a výše se konečně většina problémů podařila odstranit a my vám tedy přinášíme recenzi desky. Vyřešily se potíže se softwarem, nastavením BIOSu a další maličkosti. Nyní je deska již plně použitelná a já ji mohu doporučit i jako desku pro nadšence a taktovače.

OC/UD7 deska

Gigabyte X79-UD7 – nejvyšší model, ale na konkurenci nestačí
i Zdroj: PCTuning.cz

Luxusní výbava desky, probereme si ji detailně později

Už první pohled na desku dává tušit, že by chtěla být nástupkyní OC modelu minulé generace. Nakonec ale klame tělem a výbavou na možnosti modelu X58A-OC nestačí. Čistě OC deska byla pro Gigabyte velkým poučením, její vývoj stál mnoho, ale prodalo se jich jen málo. Byla to prohra a poučení do budoucna – už žádná čistě „OC“ deska se nikdy neobjeví. Je nutné skloubit její kladné stránky s běžným produktem, jedině tak jich lze prodat tolik, aby se zaplatila. Takže i když UD7 vypadá jako OC model, je jen jeho stínem. Některé prvky zůstaly, některé byly odstraněny. I tak jde ale o solidní produkt, i když na extrémní taktování to už moc nebude a není. Pro střední domácí taktování je ale výbava perfektní.

Deska nabízí bohatou hardwarovou i softwarovou výbavu. Několik „mušek“ ale přeci jen má. Povíme si o nich samozřejmě až dále, nevystřílím všechnu munici hned v úvodu. Jednu věc ale musím zmínit hned v první kapitole, jde o cenu desky. Jde o jednu z nejdražších desek vůbec (8100 Kč), což z ní činí spíše prodejní raritu než masovou záležitost. Platforma LGA 2011 je drahá záležitost, procesory jsou v prvních revizích „neslané a nemastné“. Taktovat se moc luxusně nedají (hlavně pod LN2) a pro srdce nadšence jsou celkem nuda a zklamání. Jejich čas přijde možná až s revizí C2/C3 a nebo Ivy Bridge a lepším taktováním. Ano, jsou nejvýkonnější na trhu, pod dusík na rekordy to ale mnoho není. Také samozřejmě nejsou levné.

Když to vezmu vše dohromady, tato drahá CPU a drahá deska jsou skutečně jen pro pár nadšených hráčů, kteří je využijí. S tímto vědomím také vlnu recenzí desek s X79 Express na nějaký čas ukončíme. Jako jediný magazín v ČR jsme vám představili už šest desek s čipsetem X79 Express. Zdali se ještě nějaký test v dohledné době objeví, těžko odhadovat, bude muset jít o něco hodně atraktivního ...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama