Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence

Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

11. 6. 2013 13:00 47

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. BIOS – nový vzhled UEFI 8. BIOS – další screenshoty 9. Software – konečně v novém kabátu 10. Software – další utility
11. Testovací sestava a metodika 12. Benchmarky I. – Paměťová propustnost 13. Benchmarky II. – Výkon procesoru 14. Benchmarky III. – Grafický výkon 15. Benchmarky IV. – Propustnost rozhraní 16. Spotřeba a Teploty 17. Měření napětí a přetaktování 18. Extrémní přetaktování a dosažené výsledky 19. Závěrečné hodnocení

Gigabyte uvedl již třetí model základní desky, který je určený pro nadšence a taktovače. Barevné schéma zůstalo zachováno, stejně jako excelentní provozní vlastnosti. Výrazně nižší je ale cena. Všechny vlastnosti nás ve výsledku ohromily, záporů je minimum. Deska tak od nás získává výjimečné ocenění PCT Golden Award!

Reklama

Společně s příchodem procesorů Intel Core čtvrté generace (Haswell) se na trhu pomalu a jistě objevují nové základní desky s osmou řadou čipsetu Intel Express – jmenovitě Z87, Z85, H87, Q87, Q85 a B85. Nižší čipsety jsou cíleny méně náročnějším uživatelům, kteří se obejdou bez přetaktování (H87), případně do business sektoru (Q87, Q85 a B85). V dnešním článku vám však představíme základní desku s čipovou sadou Intel Z87 Express, která je určena komunitě nadšenců a overclockerů, konkrétně model Z87X-OC od firmy Gigabyte.

Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence
i Zdroj: PCTuning.cz

Z87X-OC je po modelech X58A-OC a Z77X-UP7 třetí základní deskou od firmy Gigabyte, která je předurčena lámat světové rekordy pod náporem tekutého dusíku. Cenová politika se však od předchozích dvou modelů liší. Deska se svou cenou okolo 5000 Kč včetně daně je více přístupná, přitom má ve své DNA pevně zakořeněny OC geny. Podnětem pro tento krok byla nejspíše Z77 MPOWER od MSI, která má svou cenu nastavenou velmi nízko. Můžeme však předeslat, že výrobce připravuje Z87X-OC-Force, která bude například poskytovat více PCI-E linek, fází, ale na druhou stranu cena desky již nebude tak atraktivní.

Čipová sada Intel Z87 Express – krátké představení

Než si postupně představíme a důkladně prověříme základní desku samotnou, tak by bylo za vhodné zopakovat novinky čipové sady Intel Z87 Express s kódovým označením Lynx Point. Oproti čipsetu Z77 Express je novinek poskrovnu. Některé jsou sice zásadní, jiných se možná nevšimnete ani při dlouhodobějším používání. Z87 Express, jako každý správný moderní čipset, nativně podporuje rozhraní USB 3.0 s až šesticí těchto rychlých portů. K těm se nově přidalo také 6 SATA portů s rychlostí 6 Gb/s. Intel Z87 Express, stejně jako jeho předchůdce, nativně nepodporuje PCI sběrnici. Výrobci desek však mohou tuto skutečnost vyřešit PCI Express – PCI přepínači a desku osadit těmito staršími sloty. Procesor poskytuje čipové sadě jednu PCI Express x16 3.0 linku. V případě osazení dvou grafických karet se linky rozdělí na 2x8. Linky mohou být také nově rozděleny na 1x8 + 2x4 z důvodů možnosti připojení Thunderbolt rozraní apod. Další PCI-E 2.0 x4 linku poskytuje samotný PCH čip.

Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence
i Zdroj: PCTuning.cz

Oficiální rychlost podporovaných DDR3 pamětí je stejná, jako u Z77 Express – 1600 MHz. Reálně se však dá dostat na daleko vyšší takt (o něco málo výše než u Z77) a problém nečiní ani frekvence 2666 nebo dokonce 2800 MHz. Tento fakt odráží i nově dosažený světový rekord ve frekvenci DDR3 pamětí na platformě Intel Z87 Express. Pokud hovoříme o přetaktování, tak je opět možné u odemčených procesorů měnit násobič, frekvenci BCLK a také nově nastavovat Strapy (stejně jako u čipsetu X79 Express) a frekvenci Ring sběrnice. Stejně jako u Z77 je možné využívat až 3 obrazové výstupy zároveň. Nově však přibyla podpora 4K zobrazení a také byly vylepšeny technologie jako Intel vPro a Rapid Storage.

Gigabyte Z87X-OC – špičková volba pro všechny nadšence
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama