Google I/O se zaměřilo na AI a nové Pixely, Bard se naučí česky a potkáme ho ve vyhledávání
i Zdroj: Google blog
Novinka Google I/O se zaměřilo na AI a nové Pixely, Bard se naučí česky a potkáme ho ve vyhledávání

Google I/O se zaměřilo na AI a nové Pixely, Bard se naučí česky a potkáme ho ve vyhledávání

David Jiránek

David Jiránek

11. 5. 2023 13:20

Konference Google I/O byla plná umělé inteligence. Virtuálního pomocníka najdeme ve vyhledávání i v tabulkách. Hardwarové novinky ale nechyběly, ačkoliv se jen potvrzovalo to, co už dávno uniklo na internet.

Reklama

Hardware

Nejdříve se podíváme na nový hardware, kterému vévodí skládací telefon Pixel Fold. Úniky informací byly (již tradičně) pravdivé a velmi přesné. Telefon dostane 7,6 palce velký interní displej s téměř celkem velkými rámečky. Vnitřní i venkovní panel je typu LTPO OLED s obnovovací frekvencí 120 Hz. O pohon se stará Tensor G2 čip. Nechybí odolnost IPx8 a trojice fotoaparátů na zadní straně po vzoru Pixelu 7 Pro.

Unikají další rendery skládacího telefonu od Googlu
i Zdroj: se souhlasem E. Blasse / @evleaks

Unikají další rendery skládacího telefonu od Googlu

Google letos nasedne na trend prémiových skládacích telefonů. Ohebná prvotina od výrobce se bude řadit k modelům, které po…

2. 5. 2023 16:00
1

Váha je nemalých 280 gramů a tloušťka 5,8 mm při otevřeném stavu. Pant umožňuje otevření do různých úhlů, telefon tedy můžete “posadit" třeba na stůl.

Google I/O se zaměřilo na AI a nové Pixely, Bard se naučí česky a potkáme ho ve vyhledávání
i Zdroj: Google blog

Největším problémem pro lokální zájemce bude nejen omezená dostupnost. Telefon seženete oficiální cestou například v Německu. Vysoká je totiž i cena, která dělá 1 799 dolarů, v přepočtu asi 45 tisíc korun. Samsung Galaxy Z Fold 4 seženete o 5 tisíc korun levněji a oficiální cestou v českých eshopech.

O dost dostupnější bude pro zájemce Pixel 7a. Po vzoru dražšího Pixelu 7 obdržel levnější bratříček procesor Tensor G2 nebo baterii o kapacitě 4385 mAh. Nechybí ani 8GB RAM a 128 GB interního úložiště.

Google I/O se zaměřilo na AI a nové Pixely, Bard se naučí česky a potkáme ho ve vyhledávání
i Zdroj: Google blog

Pixely jsou vyhlášené zejména fotografickými schopnostmi. Novinka obdržela 64MPx hlavní senzor skládající 4 pixely do jednoho. Druhý fotoaparát nabídne ultraširoký záběr 120° a rozlišení 13 MPx.

Displej o úhlopříčce 6,1 palce disponuje 90Hz obnovovací frekvencí a FHD+ rozlišením. Jde o OLED panel s always-on funkcí. Google lehce šetřil na zádech, kde místo skla najdeme plast. Hliníkové bočnice zůstávají. Potěší bezdrátové nabíjení, ačkoliv relativně pomalé a odolnost IP67. Cena oproti modelu Pixel 6a vzrostla o 50 dolarů na 499 dolarů.

Poslední hardwarovou novinkou je Pixel Tablet s 10,95palcovou úhlopříčkou. Google sáhl po poměru stran 16:10 a rozlišení 2560 × 1600 pixelů. Uvnitř nalezneme 27 Wh baterii zajišťující až 12 hodin streamování videa v kuse. Procesorem je opět Tensor G2 doplněný o 8 GB RAM a 128 nebo 256 GB úložiště.

Tablet disponuje čtečkou otisků prstů v zamykacím tlačítku, čtveřicí reproduktorů a 8MPx zadní kamerou. Tu doplňuje 8MPx senzor na přední straně.

Google se hodně zaměřil na využití tabletu i pokud ho nemáte v ruce. Proto ke každému modelu dostanou uživatelé také dokovací stanici, která zařízení nabije a poslouží jako výkonnější reproduktor. Cena je stanovena na 499 dolarů.

Android

Novinek u operačního systému Android není mnoho. Google vylepšil pár maličkostí u rozhraní v režimu tabletu, což se hodí s příchodem Pixel Tabletu. Obdobně jsou na tom novinky u skládacích zařízení. Operační systém si lépe poradí s více obrazovkami. Například překladač může využívat dva displeje naráz. Ve výsledku jde o kosmetické změny, což podtrhuje i fakt, že se na konferenci několik minut mluvilo o strojově generovaných tapetách.

Asi nejzajímavější novinkou je podpora Apple Air tagů a vytvoření obdobného standardu pro telefony s Androidem. Hledání ztracených zařízení by tak mělo být mnohem jednodušší.

AI

Pokud jste počítali, kolikrát na konferenci padne zkratka “AI”, měli jste o zábavu postaráno. Google chce být lídrem v tomto oboru a plánuje umělou inteligenci nasadit kde to jen půjde.

Umělá inteligence se postará o kompletní generování odpovědí na emaily. V mapách AI vygeneruje náhled cesty z pohledu, který kombinuje Google Earth a Street View. Fotky dostanou AI editor umožňující vymazání nebo přesunutí objektů. Google dokumenty rovněž implementují umělou inteligenci a pomocí jedné věty půjde vygenerovat text i interaktivní tabulku.

Umělá inteligence Bard už umí přes 20 programovacích jazyků a brzy zvládne generovat obrázky díky spojení s Adobe Firefly. Bard je nově k dispozici ve více než 180 zemích v angličtině bez nutnosti zařadit se na čekací listinu. Pohání ho nový jazykový model PaLM 2 a k dispozici je ve třech jazycích. Google ovšem pracuje na podpoře dalších 40 jazyků, mezi kterými nechybí ani čeština.

Po vzoru Bingu se do Google vyhledávání zakomponují odpovědi umělé inteligence. Na tyto odpovědi půjde navázat otázkou a nechybí propojení s výsledky na webu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama