google-nemusi-oraclu-platit-miliardy-dolaru-za-pouziti-javy-v-androidu
Novinka Google nemusí Oraclu platit miliardy dolarů za použití Javy v Androidu

Google nemusí Oraclu platit miliardy dolarů za použití Javy v Androidu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

30. 5. 2016 11:00 1

Google vyhrál šest let táhnoucí se patentový spor se společností Oracle. Soud se vedl o právo využívat část programu Java, který se používá ve většině smartphonů a tabletů s Androidem. Oracle požadoval po Googlu odškodné devět miliard dolarů, ale nedostane nic. Proti verdiktu se však odvolá.

Reklama

Pro Google je to už druhé vítězství v tomto ostře sledovaném případu. Federální soud se v tomto sporu přiklonil na stranu Googlu už v roce 2012, odvolací soud však nechal případ znovu projednat. A vítězství Google, který nyní patří do holdingové společnosti Alphabet, neminulo ani tentokrát. Porota se opět jednomyslně přiklonila k názoru, že Google má na bezplatné využití malé části programovacího jazyka Java právo díky ustanovení amerického autorského práva. Jde o část zvanou „fair use“. Díky podobným výjimkám mohou například umělci ve svém díle použít malé výňatky z práce někoho jiného.

Oracle v reakci na rozhodnutí uvedl, že se proti verdiktu odvolá k Nejvyššímu soudu Spojených států. „Jsme přesvědčeni, že Google vyvinul Android nezákonným okopírováním technologie Java,“ uvedl šéf právního oddělení Oraclu Dorian Daley.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama