grafika-na-steroidech-pretaktovani-ve-3d
Hardware Článek Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D | Kapitola 4

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2009 08:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonu není nikdy dost 2. Přetaktování 3. Vyberte si zbraň 4. GeForce vs. RivaTuner
5. Radeon HD 4870 X2 vs. ATT 6. Rivatuner: pokročilé nastavení větráků 7. Rivatuner: dynamická regulace 8. Vliv na výkon, chlazení a závěr:

Moderní grafické karty jsou levné a opravdu výkonné, ale každý FPS navíc přijde i tak vhod. Proč tedy nepoškádlit akcelerátor a trošku mu nepřitopit pod kotlem mírným, nebo třeba i brutálním přetaktováním? Protože se nás na fórech pořád ptáte jak na to, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce přetaktováním grafik poslední generace založených na čipech RV770 a G200. Dočtete se nejen o samotném přetaktování, ale naučíme vás i jak efektivně regulovat otáčky větráku.

Reklama

Na úvod musím zmínit, že i když přetaktování demonstrujeme na akcelerátoru GeForce GTX 260, můžete následujícího postupu využít i u dalších karet stejné generace. Záměrně jsme sáhly po kartě ze speciální přetaktované edice, která už na řádně zvýšených frekvencích podává slušný výkon. To nám samozřejmě nestačí, pokusíme se z ní dostat co nejvíce.

Vylepšená a výkonná GeForce GTX 260 s 216 SP
i Zdroj: PCTuning.cz
Vylepšená a výkonná GeForce GTX 260 s 216 SP

Karta se samozřejmě po designové stránce od ostatních GeForce 200 nikterak neliší
i Zdroj: PCTuning.cz
Karta se samozřejmě po designové stránce od ostatních GeForce 200 nikterak neliší

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Začínáme tedy GeForce disponující 216 SP (stream procesory) v jádře GPU (Graphic Processing Unit). Jádro čipu je taktováno na 650 MHz a karta využívá celkem 896 MB GDDR3 paměti na taktu 1050 MHz. Grafický akcelerátor Zotac GTX 260 AMP2!  má zvýšené takty již od výrobce a tak nám bude určitě výzvou. Referenční chladič pokládám za velmi dobrý a není tak potřeba při taktování karty sáhnout k jeho výměně.

Už od prvního okamžiku je jásné, že se nejedná o žádné „ořezávátko“
i Zdroj: PCTuning.cz
Už od prvního okamžiku je jásné, že se nejedná o žádné „ořezávátko“

 

Podívejme se na specifikace akcelerátoru v přehledné tabulce. První sloupec zobrazuje nevyráběnou, původní GeForce GTX 260 . Námi testovaná karta se neliší pouze v počtu SP procesorů a texturovacích jednotek, ale chlubí se také pěknými frekvencemi. Třetí sloupec pak zobrazuje mnohem dražší a ne o moc výkonnější GTX 280.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezitím co stahujete nástroj RivaTuner z oficiálních stránek, podívejme se na věci, které byste měli před taktováním vědět.

GeForce vs. MHz

GeForce GTX 280 a GTX 260 používají 27 MHz generátor taktu (clock generator), od této frekvence se poté odvíjí frekvence jádra, shaderů a pamětí. Pokud taktujete, nastavíte si sice určitou hodnotu, ale „logika" jádra přepočítá vámi vybrané hodnoty na nejbližší nižší násobek „základní" frekvence. Takže zvyšujte takty po krocích a ne např. po 1 MHz, věřte monitoringu v nástroji RivaTuner. Pro lepší stabilitu a vyšší frekvence jsem taktoval v „unlinked“ módu, který umožňuje taktovat jádro a shadery nezávisle na sobě.

Linked vs. Unlinked

Jak bylo již naznačeno v odstavci rozdílů v architektuře, je u karet GeForce důležitý poměr mezi takty jádra a shaderu. RivaTuner nám vychází vstříc s pomocnou „berličkou“. Tou je možnost taktovat shadery v tzv. „linked“ módu. V tomto módu jsou takty jádra a shaderu spřaženy v přesně daném poměru, který se ale liší podle typu jádra. Pokud tedy změníte frekvenci jádra, automaticky se v potřebném poměru zvýší i frekvence shaderu. Pokud při taktování v „linked“ módu (spojené taktování jádra a shader domain, stream procesorů) narazíte na pomyslný strop své karty, můžete „linked“ mód zrušit a frekvenci shaderů doladit ručně.

Staženo, nainstalováno

Klíčem k navýšení frekvencí u karty od „zelené“ společnosti ze Santa Clary nám bude nástroj RivaTuner. Pro majitele GeForce doslova „nutnost“ a jasná volba.

Klikněte na Customize (přizpůsobit) a použijte ikonu s grafickou kartou „System settings“.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Po otevření okna „System tweaks“ zaškrtneme položku „Enable driver-level hardware overclocking“.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Detekci ovladačů obejdete kliknutím na „Detect now“ , pokud však máte dostatek času a rádi restartujete, zvolte Reboot. Rozdíl jsem nikdy nepozoroval a běžné "Detect now" fungovalo bez problémů vždy. Ale znáte to.

Nezapomeňte z nabídky vybrat „performance 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak nyní vidíte, k dispozici máte posuvníky pro jádro, shadery a paměti. Po navýšení frekvencí je uložte kliknutím na „použít“. Doporučuji mít otevřený monitoring frekvencí a sledovat, zda se takty opravdu mění.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak jste si již mohli všimnout z obrázku v GPU-Z, podařilo se mi přetaktovat námi testovanou Zotac GTX 260 AMP2! na velice pěkné frekvence. Výsledek 743 MHz na jádru, 1539 MHz pro shadery a zejména 1272 MHz pro paměti mne doslova usadil (obvykle mají strop na 1250 MHz). Takovéhle frekvence zvládne uchladit i chladič bez manuálního navýšení otáček. Závěrem mohu říct jen to, je vylepšená GTX 260 216 SP se opravdu povedla, a nabídne vám „hodně muziky za málo peněz. Takto přetaktovaná karta hravě překonává ve všech testech GeForce GTX 280, která je navíc mnohem dražší a to v řádu tisíců.

Hledání maximálních frekvencí může být Alfou a Omegou pro mnohé z vás. Je dobré tedy dodržovat určité postupy, díky kterým se můžete vyhnout některým problémům při přetaktování.

  • Zjistěte orientačně frekvenční rezervy vaší karty. Výborně mohou posloužit hodnoty frekvencí u přetaktovaných edicí. Nezapomeňte, že každá karta je originál a v některých případech je boj zcela marný
  • Pokud se blížíte teoretickému maximu, snižujte velikost kroku a testujte důkladněji.
  • Nejdříve přetaktujte jádro grafické karty, zahřívá své okolí a také paměti. Má tak na jejich přetaktování výrazný vliv. Taktujte jádro a paměti zároveň.
  • Pokud se začnou objevovat chyby v obraze (artefakty) snižte frekvence o 10 až 15 MHz a znovu důkladně otestujte.

Pro ověření stability grafické karty po přetaktování, využívám následujícího postupu, kdy se mi osvědčila kombinace nejnovějších her a benchmarků. Postupy pro hledání maximálních frekvencí a ověření stability lze aplikovat také na karty od společnosti ATI.

Pro rychlé otestování je perfektní jednoduchý test

Furmark

, který má přímo zabudovaný stability test. Nabíhá velice rychle a vytíží kartu na maximum, takže snadno otestujete co a jak.



  • Crysis: Warhead: 3 x nechám proběhnout benchmark (maximální detaily, anti-aliasing, AF)
  • 3DMark Vantage (hlavně první GPU test dá vaší kartě zabrat)
  • Furmark: režim extrémní zátěže
  • ATT, ATITool: pro hledání artefaktů, i když osobně bych spíše doporučoval věřit vlastním očím
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama