grafika-na-steroidech-pretaktovani-ve-3d
Hardware Článek Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D | Kapitola 5

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2009 08:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonu není nikdy dost 2. Přetaktování 3. Vyberte si zbraň 4. GeForce vs. RivaTuner
5. Radeon HD 4870 X2 vs. ATT 6. Rivatuner: pokročilé nastavení větráků 7. Rivatuner: dynamická regulace 8. Vliv na výkon, chlazení a závěr:

Moderní grafické karty jsou levné a opravdu výkonné, ale každý FPS navíc přijde i tak vhod. Proč tedy nepoškádlit akcelerátor a trošku mu nepřitopit pod kotlem mírným, nebo třeba i brutálním přetaktováním? Protože se nás na fórech pořád ptáte jak na to, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce přetaktováním grafik poslední generace založených na čipech RV770 a G200. Dočtete se nejen o samotném přetaktování, ale naučíme vás i jak efektivně regulovat otáčky větráku.

Reklama

Radeon HD 4870 X2, CrossFire na jedné kartě a nečekaný lídr na poli hráčských grafik. Uvedení tohoto akcelerátoru a jeho neočekávaný výkon nám prozradil, že CrossFire je již konečně ve stavu použitelnosti. Dvoučipový trhač asfaltu se společnosti ATI náramně povedl a v současné době nemá karta konkurenta. Od svého uvedení stále diktuje tempo na čele pelotonu a ukazuje všem pronásledovatelům kdo je výkonnostním lídrem. Karta je doslova předurčena pro vyšší rozlišení a dopřát si můžete také velice rychlé vyhlazování.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokusíme se přetaktovat referenční model od PowerColor a je jisté, že dvoučipový titán prověří naše schopnosti dokonale. Karta pracuje na referenčních taktech 750 MHz (jádra) a 900 MHz pro paměti.

skvělý výkon a černý, líbivý design karty
i Zdroj: PCTuning.cz
skvělý výkon a černý, líbivý design karty

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

V přehledné tabulce vidíme všechny důležité parametry, kterými se duální Radeon může pochlubit a na které je právem pyšný. V prostředním sloupci můžete vidět konkurenta Geforce GTX 260, kterým není nikdo jiný než grafická karta Radeon HD 4870. Obě řešení spolu svádějí nelítostný boj již od svého uvedení na trh a v současné době je miska vah spíše na straně konkurenčního řešení od nVidie. To dvoučipový „trhač asfaltu“ měl spíše jiné starosti, a to i přesto, že se mu výkonem nikdo zdaleka ani nepřiblížil. Dlouho čekal na milost od vývojářů ATI, kdy nefunkční PowerPlay (šetřící technologie ATI) vrhalo stín na jinak slušný produkt. S uvedením ovladačů Catalyst 8.12 se zdá, že je vše již v pořádku a majitelé se mohou soustředit konečně na všechny výhody, které jim může Radeon HD 4870 X2 přinést.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Vše důležité bylo již řečeno a tak se můžeme pustit do přetaktování. Prostředníkem k dosáhnutí vyšších frekvencí nám nebude nic jiného, než nástroj Ati Tray Tools. Pro stažení aktuální verze ATT můžete využít například našeho fóra.

Jdeme na věc

V systémové liště klikněte na ikonku pravým tlačítkem a z kontextového menu Hardware vyberte „Nastavení přetaktování“.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

V horní části vidíte původní a aktuální frekvence grafické karty.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Přetaktování probíhá pomocí posuvníků, frekvence můžete korigovat pro jádro a paměti. Zatrhněte „apply to both cores/adapters“ (aplikovat hodnoty na obě GPU) a potvrďte tlačítkem „uložit“.  Oproti RivaTuneru zde nechybí ani známý test artefaktů, který plní stejnou úlohu jako v ATITool. Pokud zvolíte „Ukaž 3D Renderer“ pomůže vám nástroj najít maximální frekvence karty v (testuje v intervalu 1 MHz), díky detekci artefaktů v obraze. Nově zvolené frekvence je možné uložit do profilu a tento profil pak přiřadit daným hrám nebo ho nastavit jako výchozí při startu počítače. K uložení profilu vám poslouží ikona diskety, kterou můžete vidět na obrázku. Nechybí samozřejmě ani regulace otáček větráku grafické karty.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Sečteno, podtrženo:

Pro hledání maximálních frekvencí a ověření stability po přetaktování jsem využil stejného postupu jako u GeForce. Kartu jsem nakonec přetaktoval na 825 MHz pro jádra a paměti „potočil“ na 925 MHz. Jejich taktování u této karty nemá význam, protože vliv na výkon byl mizivý. Soustředil jsem se na maximální frekvence pro jádra. Navýšení frekvencí o 75 MHz (750 MHz je základ) na jádrech bude jistě na výkonu karty znát. Zdali se duální Radeon vyplatí přetaktovat, a jaký to má vliv na výsledek se dozvíte za chvíli. Ještě předtím se však podíváme jak vyzrát na regulaci otáček karet založených na čipu RV770 v nástroji RivaTuner.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama