grafika-na-steroidech-pretaktovani-ve-3d
Hardware Článek Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D | Kapitola 8

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 1. 2009 08:00 55

Seznam kapitol

1. Úvod - výkonu není nikdy dost 2. Přetaktování 3. Vyberte si zbraň 4. GeForce vs. RivaTuner
5. Radeon HD 4870 X2 vs. ATT 6. Rivatuner: pokročilé nastavení větráků 7. Rivatuner: dynamická regulace 8. Vliv na výkon, chlazení a závěr:

Moderní grafické karty jsou levné a opravdu výkonné, ale každý FPS navíc přijde i tak vhod. Proč tedy nepoškádlit akcelerátor a trošku mu nepřitopit pod kotlem mírným, nebo třeba i brutálním přetaktováním? Protože se nás na fórech pořád ptáte jak na to, připravili jsme pro vás jednoduchý průvodce přetaktováním grafik poslední generace založených na čipech RV770 a G200. Dočtete se nejen o samotném přetaktování, ale naučíme vás i jak efektivně regulovat otáčky větráku.

Reklama

Testovací sestava se skládá ze základní desky Asus P5Q Pro. Paměťi posloužili 4 x 1 GB A-Data Vitesta EE 1066 MHz CL5. Procesor E8200 patří dnes spíše k podprůměru, ale pro náš test je dostačující. Uložiště je sestaveno z disku Seagate 250 GB a zdroj jsem použil Fortron Epsilon 700W. Ovladače jsou nejnovější dostupné verze.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia GeForce GTX 260

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby nedocházelo k limitaci grafických karet ze strany procesoru, sestavu jsem mírně přetaktoval. Procesor pracoval na frekvenci 3600 MHz (8 x 450 MHz), FSB 450 MHZ (1800 MHz) a paměti na 1080 MHz při časování 15-5-5-5-2T. Testoval jsem pod operačním systémem Windows Vista Ultimate 64bit SP1.

3DMark Vantage

Výsledky v tomto testu velmi solidně vykreslují výkon karet i ve skutečných hrách, což je pro náš test naprosto dostačující.

Grafika na steroidech - přetaktování ve 3D
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se na výsledky v přehlednější formě. V první tabulce vidíte procentuální vyjádření nárůstu výkonu v benchmarku 3DMark Vantage. Uváděné body ukazují bodové ohodnocení karet v prvních dvou testech určených pro testování výkonu grafických akcelerátorů. Přetaktovaný Radeon se v tomto benchmarku přehoupl přes magickou hranici a výsledek 16 013 bodů pokládám za výborný. U grafické karty nVidia GeForce je nárůst procentuálně vyšší, celých 14% navíc a výsledek 11 561 bodů je pěknou odměnou po přetaktování. V následující poté rozdíl v procentech mezi referenčními a navýšenými frekvencemi.

Při přetaktování dvoučipového Radeonu se jako velká překážka ukázal referenční chladič. Kartu jsem přetaktoval i více, ale po několika hodinách testování se objevili známky nestability. Proto jsem do testu uvedl frekvence, na kterých byl Radeon stabilní po několik dní.

Chlazení

V honbě za vyššími frekvencemi nezapomeňte také na chlazení grafické karty. Obecně platí, že s vyšší účinnosti chlazení dosáhnete lepšího přetaktování, ale například také i ztišení karty. I když jsou referenční chladiče grafických karet v dnešní době již slušně dimenzované a plní svou funkci dobře, mnohokrát se jeho výměna ukáže být tou správnou volbou pro dosažení obojího. Dobře však zvažte, zdali vám v některých případech stojí jeho výměna za to. Jeho výměnou totiž přicházíte o záruku.

Chlazení čipů, ale dnes není jen o chladičích. Důležitým prostředníkem pro rychlé odebírání tepla z povrchu čipu nám jsou teplovodivé pasty. Výrobcem dodávané pasty patří k průměru, a jejich kvalita je nevalná. Pokud sáhnete po některé z výkonnějších, které se navíc dnes dají sehnat i za poměrně líbivou cenu. Mohou vám být odměnou i teploty o čtyři stupně nižší.

Zde uvádím chladiče, které patří k těm zajímavějším :

Artic Cooling Accelero S1 Rev. 2

GeForce GTX 280 a Arctic Cooling Accelero Xtreme 

Zalman VF1000 - LED

Thermalright HR-03 Plus

Důležitou roli hraje také prostorná a dobře větraná skříň, protože s vyššími frekvencemi dochází i k většímu zahřívání karty, která produkuje více odpadního tepla. Důležité je, aby v ní studený vzduch dobře cirkuloval, nesmí tam jen „stát“.

Závěr a zhodnocení


GeForce GTX 260 a Radeon HD 4870 X2

Vše podstatné bylo řečeno a tak se blížíme k závěru. Někteří chtějí „pouze“ ušetřit, jiní si přetaktování doslova užívají a nemohou bez něho být. Článek byl určen pro ty z vás, kteří s navyšováním frekvencí teprve začínají a neví jak na to. Proto jsem se v jednoduchých krocích snažil popsat některá úskalí, na které můžete při cestě za výkonem narazit. V našem testu můžete vidět, že přetaktování přinese mnohdy i výrazný nárůst výkonu, navíc zcela zdarma. Pokud chcete ušetřit a vyhnout se tak nákupu výkonnější grafiky, stojí navýšení frekvencí vaší karty přinejmenším za zvážení. Sladkou odměnou vám může být lámání rekordů v benchmarcích, vyšší FPS v kombinaci s náročnějším anti-aliasingem (vyhlazováním) nebo také jen pocit z výkonnějšího grafického akcelerátoru. Většina byla řečena, ale vím, že to není zdaleka kompletní. Přejeme vám výkonné karty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama