gtx-titan-z-nvidia-prisla-s-dvoucipovkou-rychle-a-take-driv
Novinka GTX Titan-Z: Nvidia přišla s dvoučipovkou rychle a také dřív

GTX Titan-Z: Nvidia přišla s dvoučipovkou rychle a také dřív

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

25. 3. 2014 20:00 41

Nejvýkonnější grafická karta současnosti je tu. Ale není to dvoučipovka od AMD, ale od Nvidie, o které zatím nikdo nevěděl. Co se v ní skrývá? Dvakrát Titan Black.

Reklama

O tom, že AMD chystá dvoučipovou grafickou kartu založenou na dvou čipech Hawai již nějakou dobu víme. Vybraným novinářům totiž přišly podivné indicie, jako třeba, že dvoje chipsy jsou lepší než jedny (two chips, v angličtině je slovo shodné jak pro čipy tak i brambůrky, pozn. red), ale Nvidia nenaznačovala nic. Najednou před pár hodinami uvedla na GTC 204 Titan-Z – prozatím nejvýkonnější grafickou kartu. Tiše, rychle a hlavně dříve, než AMD. To je většinou z obav, že konkurence má lepší produkt a proto se musí strhnout pozornost na tuto společnost.

GTX Titan-Z: Nvidia přišla s dvoučipovkou rychle a také dřív
i Zdroj: PCTuning.cz

Přes to, že všichni čekají na novou architekturu Maxwell, přestavena byla dvojčipová karta. GTX Titan-Z nese dva plnohodnotné 28nm čipy GK110 s architekturou Kepler. To znamená 2× 2880 výpočetních jader, 2× 240 texturovacích jednotek a 2× 48 rastrovacích jednotek a k tomu ještě 2× 6 GB videopaměti GDDR5. Chladič je vlastně stejný, jako v případě GTX 690, ze které původně vzhled chladiče převzaly grafické karty Titan a GTX 780(Ti).

„Pokud zoufale potřebujete superpočítač, který se vám bude vejít pod stůl, máme pro vás jen kartu“, prohlásil na tiskovce Jen-Hsun Huang, CEO Nvidie.

GTX Titan-Z: Nvidia přišla s dvoučipovkou rychle a také dřív
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafická karta je stvořena pro hraní v rozlišení 5120 × 2700 pixelů nebo pro nějakou graficky náročnou práci. Zatím ale není jisté, jestli bude mít karta například plnou jednotku pro práci s čísly s desetinnou čárkou a dvojitou přesností (DPFP). Na zadní straně najdeme dva konektory dual-link DVI, DisplayPort a HDMI.

Zatím nejsou známé frekvence pamětí ani grafických jader. Známá je zatím jen cena a můžeme si domyslet výkon. Za toto monstrum zaplatíte 2 999 dolarů, cca 72 000 Kč. Karta tedy nabídne jen dvojnásobný výkon grafiky Titan Black za trojnásobnou cenu.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama