HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun

HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun

Z. Obermaier

Z. Obermaier

14. 6. 2012 01:00 51

Seznam kapitol

1. Prototyp herní bestie 2. Osazené komponenty 3. Pohled na exteriér 4. Venkovní detaily 5. Pohled dovnitř
6. Pohled do systému a BIOSu 7. Cena a rozpis použitých komponent 8. Testy výkonu 9. Teploty, hlučnost a spotřeba 10. Závěr

Hotové sestavy testujeme pouze, pokud jsou opravdu výjimečné - komponenty nebo zpracováním. Dnes testovaný počítač splňuje obě podmínky, je excelentně zpracován a nabízí ultimátní výkon. Uvnitř najdeme Core i7-3930K s dvojicí duálních GeForce GTX 690. Nechybí SSD disk nebo 16GB paměti. Cena je ale samozřejmě vysoká.

Reklama

Už hotové sestavy netestujeme často, opravdu jen několikrát do roka a možná ani to ne. Většina z nás dává přednost sestavení počítače dle svého gusta včetně všech detailů. Zkrátka nadšenci chtějí mít nad strojem plnou kontrolu a nechtějí se na nějaké komponentě nechat velkovýrobcem "ošulit". Na našich stránkách se tedy už hotové počítače objevují pouze tehdy, pokud jde o něco výjimečného. Například kompletně vodou chlazené stroje, a nebo stroje s doslova brutálními komponenty a výkonem. Také hodně dbáme na provedení a vzhled počítače. Sestava jež tentokrát dorazila splňuje všech podmínky. Je excelentně sestavená a provedená, jak sami uvidíte na fotografiích, management kabelů a čistota zpracování je naprosto dokonalá.

Druhým předpokladem je pak výkon, sladění komponent a výkonu. Tahle herní bestie nese dvě duální grafiky od Nvidie. Ano, jde o nejvýkonnější řešení současnosti - GeForce GTX 690. Takto výkonný grafický subsystém ale potřebuje i další komponenty aby vynikl a nebyl okleštěn. Základem je kvalitní platforma s mnoha PCI-E linkami což X79 Express splňuje. Zde není prostor pro LGA 1155 se Sandy/Ivy Bridge právě kvůli omezení počtem PCI-E linek.

Procesor musí být přetaktovaný, což dokáži i několika testy. V tomto případě už z výroby pracuje na 4,4 GHz. Není to nijak extrémní přetaktování, ale lepší než nic. Pokusíme se počítač ještě o kousek nataktovat sami. Důležité jsou i paměti a jejich kapacita, zde je k dispozici 16GB pod x64 operačním systémem což považuji za dostatečnou kapacitu. Paměti pracují na taktu 1866 MHz což je ale zbytečně konzervativní nastavení, mají totiž XMP profil na 2133 MHz. Tak jsem jejich výkon navýšil v BIOSu sám. Aby takto pěkný stroj nebrzdil pomalý disk, je osazen SSD (model 520) od Intelu. Konfiguraci a komponentám se budeme samozřejmě ještě několikrát věnovat dále v článku.

Zatím jen prototyp

Takovýto počítač a jeho výkon je ovšem vykoupen i negativy. Prvním je samozřejmě cena, jež je vysoká a přesahuje sto tisíc korun s DPH. A to beru pouze ceníkovou cenu za komponenty, výrobce si ještě nechá zaplatit za sestavení, odladění, podporu a samozřejmě značku. Cena takového počítače by pak na trhu mohla být i o dalších deset tisíc vyšší. Říkám záměrně "mohla být". Tento počítač je totiž prototyp, v tuto chvíli není v nabídce výrobce. Tam je pouze jeho levnější "bratříček" za šedesát tisíc s jednou GeForce GTX 690. Výrobce o nasazení do prodeje teprve uvažuje a dle zájmu se tak možná i stane. Oficiální stanovisko je v tuto chvíli ale jasné - toto je prototyp jež dnes koupit zatím nelze.

HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná se tedy zeptáte, proč testujeme stroj, který zatím v nabídce není a nelze jej koupit. Přišlo nám zajímavé se podívat na výkon dvou GeForce GTX 690, na výkon a spotřebu takového stroje. Jak říkám, záleží na případném zájmu. Pokud bude, výrobce počítač do prodeje možná i zařadí. Dle našeho názoru jde o hodně podařený počítač jež ukazuje to nejvýkonnější co lze dnes mít, pokud tedy nepočítáme se čtveřicí GeForce GTX 680 nebo Radeonů HD 7970 v 4-Way CrossFire nebo SLI. Takové řešení bude mít ale významně vyšší spotřebu, zabere všechny PCI-E sloty a nebude snadné jej "uživit" jedním procesorem. Pokud čtyři GPU, je lepším řešením dvojice duálních grafik.

Druhým nedostatkem takovéhoto stroje je pak samozřejmě spotřeba a teplo jež počítač vyprodukuje. Procesor do patice LGA 2011 není žádný úsporný střízlík, spíše naopak. Zejména po přetaktování a zvýšení napětí si poručí pěkně tučný přísun energie. Stejně na tom jsou i obě duální grafiky, i když se každá vejde do hodně solidní spotřeby, dvojice karet už zatíží nejeden High-end napájecí zdroj. Zkrátka a dobře, spotřeba je vysoká a teplo vyfukované z počítače bez potíží v zimě menší pokoj vyhřeje. Na druhou stranu ale není spotřeba zase tak extrémní, když ji porovnáme s herním počítačem ASUS ROG jež jsem testovali zde, tak je výkon dnes testované sestavy zcela jinde a spotřeba narostla celkem akceptovatelně. Srovnávat konkrétní čísla budeme až v patřičné kapitole, zde řeknu jen, že pro tento počítač bohatě stačí i kvalitní 850W zdroj což není kdovíjaký příkon.

Nakonec ještě poznámku ke skříni, stejnou používá počítač jež už jsem zmínil, jde o pomyslného "brášku" dnes testované sestavy. Počítač HAL 3000 Alien 94112 je osazen ve stejné skříni, je ale postaven na platformě LGA 1155. Desku MSI Z77-GD65 doplňuje procesor Core i7-3770K a jedna GeForce GTX 690. Stejný je i operační systém, kapacita pamětí a doplňky. Ten je aktuálně v nabídce a je možné jej zakoupit za "baťovských" 59 900 Kč s DPH.

Balení

HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná krabice neskrývá žádná tajemství, jde o balení skříně jakým ji vybavil její výrobce Cooler Master. Dle mého názoru jde o dosti povedenou a robustní skříň. Celková hmotnost počítače je 26 Kg, tedy se dost pronese. Samotná skříň má ale "ucho" a manipulace je snadná.

HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Další obrázek ukazuje první část příslušenství. jde v podstatě o příbal k základní desce a software jež přibaluje výrobce k počítačům HAL 3000. Najdeme CD s utilitami a programy, záložní CD na tvorbu zálohy systému, vypalovací software a Office ve zkušební edici. Manuály a CD k desce jsou samozřejmostí.

HAL 3000 Alien Quad SLI - herní sestava za sto tisíc korun
i Zdroj: PCTuning.cz

Na druhém obrázku je vidět řada kabelů od zdroje, které se jistě mohou do budoucna hodit. Zbytek je opět spíše příbal ke grafikám a základní desce. Vidíme redukce, SLI můstky, SATA kabely. Pokud si koupíte počítač HAL 3000 od společnosti 100 MEGA dostanete k němu myš a klávesnici od Genius.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama