HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů | Kapitola 4

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

9. 12. 2010 03:00 51

Seznam kapitol

1. PC za 100 tisíc, osazený hardware 2. Grafické karty, disky, skříň, zdroj, OS 3. Phantom Dream — nejprve pohled zvenku 4. Phantom Dream — Vnitřní konstrukce 5. Cena, hlučnost, spotřeba 6. Metodika testování, testované hry
7. ArmA 2, CoD: Black Ops, Crysis 8. F1 2010, Far Cry 2, GTA: EFLC 9. Just Cause 2, Lost Planet 2, Mafia 2 10. Metro 2033, S.T.A.L.K.E.R., Serious Sam HD 11. H.A.W.X. 2, Dawn of War II, World in Conflict 12. Závěr

Dnes testovaný stroj prodejní rekordy trhat nebude. Muže za to cena atakující hranici sta tisíc. Na mušku jsme si totiž vzali nejvýkonnější sériově vyráběný počítač u nás, kterým je HAL3000 Phantom Dram od společnosti 100Mega Distribution. Je libo Core i7 Extreme, dvě GeForce GTX 580 či dva SSD v RAID 0?

Reklama
HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Celkový pohled na skříň s otevřenu bočnicí prozrazuje celé tajemství chlazení. Základem je trojice obřích 140mm pomaloběžných ventilátorů na spodku skříně, které skrz perforaci nasávají studený vzduch. Ten ženou směrem vzhůru na procesor a grafické karty. Karty jej proženou přes své dvouslotové chladiče a horký vzduch odchází skrz ně. Také procesor vzduch prožene svou konstrukcí, předá mu teplo a horký vzduch odchází ven ze skříně přes 120mm ventilátor nad procesorem. Zdroj se do tohoto systému nijak nezapojuje, jeho ventilátor je otočený směrem ven ze skříně, kde nasává studený vzduch skrz prachový filtr.

Jak je z fotky vidět, celý systém je jednoduchý a také poměrně účinný, protože teplý vzduch má sám o sobě tendenci stoupat směrem vzhůru a přesně to ve skříni Raven dělá. Pro grafické karty i procesor je navíc skrz velké 140mm ventilátory zajištěn přísun čerstvého vzduchu a tak ani celková hlučnost počítače není nijak děsivá, byť jsem se jí ze začátku opravdu obával. Naprosto tichý počítač samozřejmě není a o jeho chlazení budete vědět i při prohlížení internetu. Rozhodně vás však při práci nebude rušit a zejména v zátěži se jeho hlučnost zvýší jen minimálně, takže o něm nebudete vědět ani při hraní tiché hororové hry. Se spotřebou je to samozřejmě jiné, i k tomu se ještě dostaneme.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Na následujících fotkách se zaměříme na některé detaily. Nejprve se podívejme na grafické karty. Jde o referenční GeForce GTX 580 od společnosti NVIDIA. V prodejní verzi budou osazeny stejné karty, ovšem z běžného prodeje, pravděpodobně od Asus či Gigabyte. Co je ovšem podstatné je fakt, že karty mezi sebou mají jeden volný slot a obě tudíž mají dostatek prostoru k nasávání čerstvého vzduchu.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

Netradičně na kolmo otočený je koš s pevnými disky. V něm jsou od výrobce osazené dva zmiňované SSD s kapacitou 120 GB a jeden 2TB disk klasické konstrukce.

HAL3000 Phantom Dream — herní počítač snů
i Zdroj: PCTuning.cz


-pro zvětšení klikněte-

S uspořádáním kabelů jsem byl osobně velmi spokojený. Jak je vidět ze všech fotek, výrobce kabely svázal a využil skrýší ve skříni, kam je možné kabely schovat. Nikde tak napájecí či datové kabely nezavazí průchodu vzduchu, což je u takto výkonného počítače velmi důležité.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama