#HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek #HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika?

#HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 10. 2018 03:00 28

Seznam kapitol

1. Jiný anarchismus 2. Z cizího se dobře utrácí 3. Příjemci renty 4. Být i užitečný
5. Sluhou státu 6. Nové nevolnictví 7. Chraňte velké! 8. Stát není dokonalý

Řada lidí si libertariánství a kryptoanarchii představuje jako vizi z filmu The Purge anebo, jak popsal můj známý, jako „tlupu sobců, z nichž každý sedí se svým kvérem na vlastním sudu benzinu“. Hacker Congress Paralelní Polis 2018 Prague ovšem jasně ukázal, jak jsou tyto názory mimo – je to něco jiného, něco hodně jiného.

Reklama

To, že Čína považuje své občany za sluhy a proto je monitoruje, není divné – stále to je centrálně řízená země s totalitními rysy. Divné je to, že se stejně chovají i demokracie na Západě, protože demokratický stát je sluhou daňových poplatníků, kteří ho živí. Demokratický stát by se neměl vrtat v soukromí svých občanů, naopak by měl transparentně vystupovat vůči nim. Ale hle, jak je to naopak: Vcelku neúčinné EET dává státu informace o vašich nákupech a finanční úřad strká nos i do vaší svatby, ale přesto se úředníci domnívají, že je v pořádku, že jsou státem uzavírané smlouvy utajovány. Z filozofického hlediska je to velice zvláštní, ne?

Podle Linarese je pro dnešní vlády typické, že vyrábějí problémy, aby potom mohly dělat, že je řeší. Rozsáhle se věnoval například tomu, jak vznikla „War on Drugs“, zvláště jak byla kriminalizována marihuana, aby vznikla záminka pro postihy jejích uživatelů. „Lidé z americké vlády věděli, že marihuana není nebezpečná, přiznali to, ale bylo jim to jedno, protože to dávalo velké benefity.“ Jaké? Dovolovalo jim to zasahovat proti komunitám hippies, vydělával na tom vojenskoprůmyslový komplex, dokonce i výrobci umělých vláken, protože boj proti konopí ho omezil jako zdroj přírodních vláken.

#HCPP18: Co to je kryptoanarchie a jaká je její etika?
i Zdroj: PCTuning.cz

„Válka proti drogám katastroficky selhala,“ řekl Linares, „došlo k navýšení moci kartelů a vše je mnohem horší, než to bylo.“ Zdá se tedy, že šlo o opakování situace s prohibicí, která rovněž přinesla zvýšení moci gangů. Protože válka proti drogám selhala, objevila se válka proti terorismu a proti praní špinavých peněz. Zajímavé je, že když hledáme zdroj současné války proti terorismu, dostaneme se do Afghánistánu a okamžiku, kdy CIA začala vyzbrojovat bojovníky proti okupujícím Rusům. Od toho se dostaneme k Bin Ladenovi a pak zpět, do bodu, kdy se teror dostal do Ameriky a dal záminku k sérii převratů, kterou známe jako Arabské jaro.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama