#HCPP20: Zprávy z digitální totality
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek #HCPP20: Zprávy z digitální totality

#HCPP20: Zprávy z digitální totality

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 10. 2020 03:00 3

Seznam kapitol

1. Digitální totalita 2. Proti vládě 3. Hacknutá historie 4. Proti organizované společnosti 5. Hlas disentu

Hackerský kongres v Paralelní polis roku 2020 je byl zvláštní v tom, že se dělal částečně fyzicky a částečně online – pouhý den předtím, než má začít další kolo restrikcí. Zajímavý byl také tím, že přesáhl až do filozofie – a tím trochu naznačil limity, které toto hnutí má.

Reklama

Vím, že řada našich čtenářů nesnáší filozofii a tak nějak se podle všeho domnívá, že když se bude dívat na motherboardy hodně zblízka, tak se jim filozofie nějak vyhne. Že to, co se děje ve světě technologií nijak nesouvisí s „velkými technologickými trendy“, s politikou anebo s historií.

Přesto se tomu nevyhneme – a sedmý hackerský kongres #HCPP20 s podtitulem „Digital Totality“ se tomu věnoval opravdu rozsáhle. Atmosféru kongresu dokreslovala lehce apokalyptická atmosféra covidových zákazů – končil v neděli, tedy den před zavedením dalších restrikcí snižujících počet lidí na vnitřních akcích. O den to tak stihli, možná i díky právě probíhajícím volbám, které kongres podkreslovaly aktuální politikou.

Kongres probíhal částečně fyzicky a částečně online – online byli nejenom sledující, ale také řada přednášejících, kteří se prostě nemohli do České republiky dostat, anebo se obávali, že by mohlo dojít k navýšení dalších mezinárodních restrikcí a uvízli by v karanténě. Fyzická účast byla podle organizátorů zhruba poloviční, přesto však na současné podmínky výborná. Odehrály se i oblíbené akce, jako pravidelná aukce zlaté mince, která se odehrávala částečně online.

Online přenosy sice doprovázely občasné výpadky, ale to se dalo čekat. Celkově vše proběhlo výborně, organizace byla skvělá a přednášky se odehrály načas. Místní přednášky proběhly v prostorách Studia 1 divadla La Fabrika a v prostorách Paralelní polis. Tam také probíhal non stop stream, který je možné najít na stránkách HCPP.TV.

Kongres se tentokrát zaměřil výrazně filozoficky, respektive jedna jeho část se zabývala technickými problémy a pokroky a druhá filozofovala. Oproti přednáškám z dřívějších let se řada přednášejících orientovala výrazně antikorporátně, ale také proti státní totalitě, která ovinuje i země západní Evropy jako taková laskavá krajta. Tak například člověk s přezdívkou JStark1809 měl telekonferenční přednášku FGC-9 (Fuck Gun Control Model 9), kde představil výrazně vylepšenou 3D tisknutelnou pistoli 9x19mm podporující i tlumič. Ta obsahuje i kovové díly, nicméně je z větší části tisknutelná.

Velmi originální byl příspěvěk Chada a Nadji Elwartowskich a jejich konceptu Ocean Builders. Jsou to námořní nomádi, kteří se rozhodli žít v extrateritoriálních vodách, tedy mimo vody, které patří nějakému konkrétnímu státu. Původně žili 14 mil od pobřeží Thajska a nedělali tam nic zvláštního – do doby, než je thajské námořnictvo prohlásilo za ohrožení národní suverenity a začalo jim vyhrožovat trestem smrti, takže se museli přesunout přes Singapur do Panamy.

Pracují na vývoji habitatu Seapod, který by mělo být možné umístit do klidných extrateritoriálních vod a měl by zajišťovat značnou samostatnost včetně filtrování vody a recyklace.

#HCPP20: Zprávy z digitální totality
i Zdroj: PCTuning.cz

V současnosti pracují na projektu Crypto Cruise Ship, kde se bude platit kryptoměnami, bude se plavit v mezinárodních vodách a zájemci tam budou mít kabiny v přepočtu od 25 tisíc USD.

#HCPP20: Zprávy z digitální totality
i Zdroj: PCTuning.cz

Filozofie ovšem tentokrát v přednáškách dominovala. Evoluční antrolpoložka Sara Polak přednášela o svých náhledech na moderní technologie a jejich zneužívání či spíše o iluzi jejich zneužitelnosti časem. Přednášel také aktivista Jan Urban, československý disident, který vzpomínal nejenom na historii svého souboje s StB, které utíkal s na dnešní poměry obrovským laptopem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama