Hele, člověče, dáme pokec!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hele, člověče, dáme pokec!

Hele, člověče, dáme pokec!

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 6. 2014 03:00 19

Seznam kapitol

1. Turingův stroj 2. Všechno, co řeknete, bude použito proti vám 3. Podle nosa poznáš... kachnu 4. Inteligentní. Ale co je inteligentní?
5. Z hloupého papouška milionářem 6. Překonali člověka? 7. Kdo by si pokecal s Einsteinem?

Osmého června oznámila University of Reading, že se programu Eugene Goostman podařilo projít Turingovým testem. O co jde a proč se to tolik přepírá? Pro jedny je to přelomový krok, pro jiné celkem bezvýznamný detail. Ostatně – co na tom, že se počítač naučil tlachat na chatu? Od umělé inteligence si sibujeme přece jen něco jiného. Ale jak moc chceme, aby byly počítače inteligentní?

Reklama

Turingův test je nazván po britském matematikovi Alanu Turingovi (1912–1954). Tenhle člověk byl extrémně zajímavý, byl to jeden z otců počítačové vědy, kryptolog, filozof, bojovník proti nacismu a také homosexuál, což se mu stalo nakonec osudným. V počítačové vědě je zásadním teoretikem, přišel s konceptem velmi jednoduchého matematického modelu počítače, Turingova stroje, který je dodnes etalonem pro dokazování vyčíslitelnosti a měření složitosti algoritmů.

"Alan Turing photo" by ieee.org Licensed under Fair use via Wikipedia.
i Zdroj: PCTuning.cz
"Alan Turing photo" by ieee.org Licensed under Fair use via Wikipedia.

Turingův stroj je extrémně jednoduchý: V idealizovaném případě jde o hlavu, pod kterou putuje oběma směry nekonečná páska se symboly. Hlava má stavový registr obsahující informaci, která udává, v jakém stavu zrovna je. Hlava dokáže přečíst symbol pod sebou. Na přečtený symbol reaguje podle vnitřního konečného stavového automatu (programu) a to tak, že zapisuje na políčko pod hlavou jiný symbol. Jak počet stavů, tak i abeceda symbolů je konečná. Na pásce je na začátku zapsán vstup, v okamžiku, kdy se běh Turingova stroje ukončí, je tam zapsán výstup.

Vyčíslitelný problém je potom ten, který Turingův stroj v konečném čase vyřeší (dosáhne stavu zastaveno). Ne každý problém je na Turingově stroji vyčíslitelný: Už v roce 1936 Turing dokázal, že nelze například určit, zda je možné pomocí stroje určit, zda je možné pro libovolný program a libovolný vstup určit, zda je vyčíslitelný. Turingův stroj je ekvivalentní jakémukoliv současnému počítači v tom smyslu, že co lze vypočítat na Turingově stroji, lze vypočítat i na normálním počítači (a naopak). Používá se proto k dokazování vyčíslitelnosti problémů a k určení třídy jejich složitosti.

Na to, abyste si pohráli s Turingovým strojem, nemusíte nic pájet. Tak například si můžete sestavit Turingův stroj z Lega.

A samozřejmě, co by to bylo za stroj, kdyby ho nešlo postavit v Minecraftu!

A nebo si můžete podobně jako Alan Turing počítač prostě představit a pracovat s ním zcela na úrovni mentálního experimentu. (To dokazuje, že matematik nepotřebuje žádný počítač na to, aby se mohl s počítačem zabavit.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama