hercules-radeon-9500-pro
Hardware Článek Hercules Radeon 9500 Pro

Hercules Radeon 9500 Pro

Dudek Jan

Dudek Jan

28. 3. 2003 00:00 22

Na českém trhu dominuje několik firem, které vyrábějí Radeon 9500 Pro. Mezi nimi je i Hercules, který má možná i nejlepší pověst. Mnohé si získal svým Radeonem 9700 Pro, který se charakterizoval tichým chlazením. Se zpožděním si dovolujeme představit Hercules s Radeonem 9500 Pro, který je mnohem cenově přístupnější než výkonnější kolega.

Reklama

Předem se omlouváme, že naše recenze je kratší, ale důvodem je, že kartu se stejný čipem jsme už dávno testovali. Dvakrát o jedné věci nemá cenu psát. Přesto jsou některé věci, kterými se Hercules od běžných Radeonů 9500 Pro liší. Výsledky benchmarků a popis čipu naleznete - zde.

Grafická karta je dodávaná v charakteristické krabici od Herculesu. Bundle bohužel naproti rychlejším kolegům je slabý. Nenajdete zde žádnou hru. Pouze drivery a DVD software. Dále najdete napájecí redukci a hlavně grafickou kartu.

Hercules Radeon 9500 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Hercules použil referenční design. Tzn. karta by měla být kvalitou stejná jako Build by ATI. Karta se liší modrým PCB a chlazením pamětí. Čip chladí větráček, který Inno používalo na svých GeForce 3 Ti 200. Trošku zde musím "pohanit" Hercules, protože naproti R9700 sérii  je tento chladič poměrně hlasitý.

Hercules Radeon 9500 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší odlišnost najdete u Herculesu, když sundáte chladiče na pamětech. Pod nimi se skrývají 3 ns Infineony. To znamená, že paměti jsou certifikovány (pouze z hlediska pamětí), na 333 (666) MHz.

Hercules Radeon 9500 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro porovnání je zde srovnání se Sapphirem, který jsme měli na testy.

Hercules Radeon 9500 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Overclocking

Radeony 9500 Pro jsou pomocí grafických BIOSů zablokovány proti přetaktování. Abyste mohli kartu přetaktovat, tak si musíte stáhnout nový upravený BIOS - např. zde. Po přeflashování novým BIOSem se můžete vrhnout na overclocking pomocí programů Rivatuner či Powerstrip.

Nám se na Herculesu povedlo dosáhnout frekvenci jádra 370 MHz i pamětí 350 HMz (700 MHz).

Závěr:

Grafické karty hodnocení (max. 5)
celkový výkon 3D: 4
obraz 2D: 4
vybavení: 3
kvalita provedení: 4
přetaktování: 3
cena: 2
CELKEM 3.3 (velmi dobrý)

Cena: 8490 Kč s DPH
Zapůjčila firma SWS

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama