herni-pecky-ktere-nezestarnou-vyber-legendarnich-titulu
Historie Článek Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů | Kapitola 2

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

17. 1. 2013 12:00 77

Seznam kapitol

1. Adventury 2. Strategie 3. Závodní hry 4. RPG hry 5. Akční hry

Koupíte si hru za tisícovku a po pár hodinách vás už nebaví. Máte našlapané herní dělo s úžasnou grafikou, ale je to na nic – nové hry vás prostě nechytají u srdce. Zavzpomínejte s námi na legendy, u kterých grafika pěkně kulhala, ale se svou hratelností vás dostaly na dlouhé týdny. Nebo i měsíce. Vybíráme ty nejúspěšnější herní tituly.

Reklama

Také strategický žánr přinesl hernímu světu spoustu legend – ať už v kategorii turn-based, která byla první a prožívala boom právě v začátcích digitální zábavy, tak i v kategorii real-time, která sice přišla na řadu o chvilku později, ale svou předchůdkyni velice rychle vytlačila z popředí zájmů.

Série Civilization

První díl série tahových strategií byl vydán v roce 1991 pod hlavičkou vývojářského studia MicroProse. Tato hra byla výjimečná svým širokým záběrem. Hráč začínal budovat svou civilizaci prakticky od píky – v roce 4000 před n. l. a pouze za pomocí jednoho jediného kočovného kmene. Postupem času své město zveleboval, zajímal nová města a snažil se vyhladit ostatní civilizace. K tomu mu dopomáhal bohatý technologický strom, který například umožňoval vyrábět tanky, nebo létat do vesmíru, ale také ekonomika a politika. I další díly série se povedly, například Sid Meier's Civilization V: Gods & Kings, který vyšel v létě minulého roku, dosáhl na serveru Metacritic hodnocení 80/7,4 (recenzenti/hráči), jenže klasiku už nikdo nepředčí.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

Série Railroad Tycoon

Začátek této série se datuje do roku 1990 a jejím nejnovějším přírůstkem je titul Sid Meier´s Railroads, který byl vydán v roce 2006. Úkolem těchto her je vytvořit profitující dopravní společnost a vytlačit své protivníky z trhu. Ekonomická stránka však byla pouze na pozadí, důležitější tu byl nákup vlaků a budování železnic a stanic.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

Další Tycoon hry

Po prvním díle série Railroad Tycoon začala vznikat spousta dalších úspěšných her, v jejichž názvu se „tycoon“ také objevil. Vzpomenout bychom měli například na strategii RollerCoaster Tycoon, která hráčům vkládala do rukou osud zábavního parku, nebo na titul Transport Tycoon, zabývající se taktéž dopravou, ovšem v širším slova smyslu – byla zde k dispozici i silniční, lodní, nebo letecká doprava.

Synonymem pro „tycoon“ hry jsou různé „theme“ hry, které navázaly na popularitu konstrukčních manažerských simulátorů a operovaly v podstatě s podobnými náměty. Nejznámější z této skupiny her je Theme Park a Theme Hospital, které vytvořilo vývojářské studio Bullfrog.

Série Age of Empires

Jedna z nejznámějších sérií real-time strategií, která svou šňůru započala v roce 1997. Celkem čítá 5 titulů. Tyto hry byly vytvořeny společností Ensemble Studios a vydány Microsoftem. O svůj úspěch se přihlásily díky zpracování historických událostí a faktů, což bylo v té době úplně nové. Dodnes se prodalo celkem 25 milionů kopií.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

StarCraft

Příběh Starcraftu je zasazeno do 26. století, kdy mezi sebou bojují tři rasy o nadvládu nad částí Mléčné dráhy. Těmito rasami jsou Terrani, Zergové, Protossové. Starcraft je jedna z nejprodávanějších her v historii. Vedle příležitostných hráčů si ho však osvojili také profíci a tak nechybí prakticky na žádném progaming turnaji. K vidění byl například i na podzim, v turnaji pořádaném při novém pražském veletrhu ForGames.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama